Formstallet har två hästar till start på V86

44

formstallet har två hästar

33-åriga svenskan Sarah Bäckman blir snart proffs – i Danmark.
Men bara på pappret.
En licens kan vara bra att ha resonerar Sarah som lär fortsätta jobba i team med sambon Jeppe Juel ytterligare en tid.
På onsdagen har formstallet från Danmark två hästar till start i V86 på Åby.

För ett och ett halvt år sedan flyttade Sarah Bäckman till Danmark och blev sambo med pojkvännen Jeppe Juel.
Stallet på Jylland är i högform. 2017 har Team Juel tagit tio segrar på 26 starter och på onsdagen bär det av till V86-tävlingarna på Åbytravet med två av formkorten i det 35 hästar stora stallet.
Sarah Bäckman är född och uppvuxen i Umeå där hon som ung började jobba tillsammans med pappa Ulf Bäckman som var travtränare på Umåker.
Efter gymnasietiden på travskolan Wången har det blivit jobb hos tränare som Petri Puro, Peter Untersteiner, Kari Lähdekorpi och Marcus Lindgren.

Ropar inte hej
Som nybliven dansk håller hon på att avsluta den danska proffstränarkursen.
– Den är bra att ha. Jag gick den först och främst för att utveckla mig lite och lära mig lite mer. Det är ju aldrig fel. Vi har inga direkta planer jag och Jeppe vad jag ska göra av den men tycker båda att det är bra att jag har gått den i alla fall, säger Sarah Bäckman som sitter och dricker kaffe i stallet strax utanför Ålborg mellan träningspassen på måndagen.
Hon kommer på sig med att kanske ha sagt för mycket.
– Förresten är jag inte godkänd än! 6 april är det slutprov så nu är bara att plugga här hemma.

Fortfarande en häst för Elitloppet?
Hon trivs bra i Danmark och närheten till stora svenska banor som Jägersro och Åby är något stallet ofta tar till vara på.
De flesta av stallets hästar vintertränas men de som är igång och startar har visat bra resultat under årets första månader.
Åttaårige Stelton är en häst för Europaeliten vid sunda vätskor. I höstas lades hästen på operationsbordet och Jeppe Juel hoppas att hästen ska visa sig fortsatt gångbar i storloppen.
En häst för Elitloppet sa dansken för något år sedan.
– Vi har hästar som duger i svenska V75 men talar vi storloppen så är det spännande i år med Stelton. Han är opererad nu och det återstår att se om han kan komma tillbaka, säger Sarah Bäckman.
Av övriga 34 ni tränar borde väl sexårige Victory Hellebjerg i onsdagens V86-3 hamna på den övre hälften i alla fall?
– Absolut är han en sådan vi tror på. Vi köpte den för några månader sedan och på fyra starter har det blivit tre segrar och en tredjeplats mot lite lättare motstånd här hemma. Hästen hade gått bra innan också men inte gjort så många starter. Men trots att han inte startat kontinuerligt har han aldrig varit skadad.
Det handlar om innerspår över kort distans på onsdagen…
– Läget är inte optimalt med tanke på att Jeppe nog inte vill ladda för fullt från start. Han är varit väldigt startsnabb hästen men eftersom han kunnat bli lite het i loppen har Jeppe tagit det lite lugnt från start och bara låta honom gå till slut i stället. Nu lär Jeppe nog ladda men inte precis allt vad som går – inte ”lägga lasset” som man säger. Han är klart streckvärd i alla fall. En kanonfin häst som vi planerar ska starta i V75 på Momarken nästa gång (Unionstravet 18 mars).
Jeppe Juel har en hedershäst i 8 Tonicetobetrue (V86-7) som tagit 17 segrar, tio andra- och tio tredjeplatser på 46 starter hittills i karriären. Seger i den senaste starten i slutet av februari. Chansen?
– Ingen het vinstchans, och det beror bara på läget. Det är inte lätt med spår åtta på Åby på kortlopp. Hästen är startsnabb men därifrån blir det nog att backa och köra till slut. En häst som är gammal på gården och i fin form. Senast var han riktigt bra då han slog några av de bästa i hans klass i Danmark från ledningen, bland andra Stand And Deliver och Nato Dream.
Men det är Victory Hellebjerg som ska streckas i första hand?
– Han borde kunna vara med och göra upp om segern även om läget ställer till det. Han går med skor, öppet huvudlag och med fast huva som han gjort på slutet.

Föregående artikelDags för kortbyxor på Söndag Stefan?
Nästa artikelStenströmer har en ny stjärna på gång

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.