Formstarka hemmahopp på V75 söndag

39

formstark v75

Fyra V75-hästar på hemmaplan.
Fredrik Pedersen har en spännande söndag att se fram emot.
– Det är nog årets viktigaste dag hittills, säger Rommetränaren.

Med 20 hästar i stallet är det ingen dålig bedrift att få med en femtedel i samma V75-omgång.
Men så har också Fredrik Pedersen haft påskdagen hemma på Romme i kikaren en längre tid.
– Ja, det är klart att man siktat lite mot den här dagen. Att alla fyra kom med var roligt, nu hoppas jag att de kan prestera också.
Men någon extra formvässning hemma i träningen har det inte blivit.
– Hästarna har gått jämnt och bra hela vintern så jag tycker inte att det finns någon anledning till det. De känns fortsatt bra i sina vanliga jobb, det är det viktigaste. Däremot kan man slipa lite på utrustning och balans nu när det börjar bli vår. Det hoppas jag ska ge effekt på söndag, säger Pedersen som efter att ha kört provlopp på Romme på torsdagen kan ge färska besked om vilket underlag vi kan vänta.
– Jag tror att banan blir jättefin. I dag var den lite kladdig eftersom det tinade på förmiddagen, men nu ska vi ha plusgrader och slippa regn fram till söndag. Därmed borde det bli fin vårbana där det går utmärkt att köra barfota.

Barfota, jänkarvagn och nytt huvudlag
Just skoryck är ett rockärmsess som Pedersen tänker utnyttja på flera av sina hästar.
Först på 12 Mr Miles (V75-4), som emellertid galopperade i sin första skolösa start sedan november senast.
– Ja, det blev en liten plump. Det tog stopp framför vilket han är känslig för. Samtidigt var han extra fladdrig i gången eftersom han var ovan att springa barfota. Med facit i hand borde jag haft lätta boots på honom och de kommer att sitta på den här gången. Kaj (Widell) tyckte att hästen kändes jättefin både före och efter galoppen så formen oroar jag mig inte för och normalt sett ska barfotakörningen ge honom en bra kick. I övrigt ändrar vi inget, vi har provat jänkarvagn, men det funkar inte på honom.
För 14 Spiegelei (V75-4) väntar första skorycket sedan hästen sprang sitt rekord 1.11,8 i november 2014.
– Ja, det siktar vi på. Helst skulle jag rycka skorna runt om, men förmodligen får vi nöja oss med fram då han har känsliga bakhovar. Jag ska kolla dem på tävlingsdagen och bestämmer mig då. Hästen lämnade mig i samband med en hovbensfraktur i slutet av 2014, men har kommit tillbaka fint och känns faktiskt bättre nu. Han är lite lösare och ledigare i kroppen, springer inte och slår ihop lika mycket. Dessutom har han blivit lite tuffare i psyket, i de senaste starterna har han fått dra tåget i tredjespår och ändå fullföljt starkt. I V75-konkurrens krävs det däremot att han får spara krutet till 300 kvar om det ska räcka till någon tätplats så jag vill att han körs på chans från det här läget. En annan förändring är att vi återgår till jänkarvagnen, det är normal utrustning, det var bara senast han fick gå med vanlig. Möjligen byter jag också det halvstängda norska huvudlaget på ett trekvarts- eller helstängt norskt.
Vem är längst fram av de här två?
– Den som får bästa loppet, jag tycker att de är jämbördiga för dagen.

Barfota, ryckhuva och ny kusk
Vad gäller 4 Västerbo Grosbois (V75-5) ligger förändringen också i lättad balans.
– Ja, han har tävlat med brodd runt om hela vintern, men nu blir det barfota bak och lättare framskor. Även om de två senaste insatserna kan se svaga ut på pappret tycker jag att hästen gått fullt godkänt. Näst senast blev vi överfallna i ledningen 1 100 kvar och fick köra max en lång bit på slutvarvet. Senast var första gången han var ute på skitig bana och det trivdes han inte med. Även om hästen blivit startsnabbare så kan jag inte tänka mig att det räcker för att spetsa här, men förhoppningsvis det för att hamna fint till.
Det blir första gången med en annan kusk än du själv, kan det betyda något?
– Ja, kanske. Hästen är lite småtrög så det kan hända att Kaj får lite bättre snurr på honom.
Slutligen har vi 4 Wojtyla Gene (V75-6) som levererat starka avslutningar från svåra lägen varje gång på slutet.
– Det måste jag hålla med om. Senast strulade det och vi hade ”mil” fram, avslutningen var av bästa märke. Hästen är fortsatt jättefin i träningen och har verkligen form. Han har blivit betydligt stabilare från start sedan vi började köra med helstängt huvudlag, men fjärdespår är långt från optimalt och innebär att han kan tappa från början. Annars står han distansen och är värd lite flyt. Han har alltid haft otur när han startat i lite större lopp. Här blir förändringen att jag kör honom med ryckhuva. Han har haft rycktussar tidigare, men då har vi alltid haft lite extra bomull kvar i öronen, den tar vi bort nu. Det är inget vi har provat hemma utan förhoppningen är att effekten ska komma i loppet så att han vaknar lite extra över upploppet.
Vem tror du mest på?
– Det är inte lätt, men jag väljer Västerbo Grosbois. Mest på att jag tror att han är den som hamnar bäst till, säger Fredrik Pedersen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.