Första stoet på 22 år att vinna Hambletonian

37

Första stoet på 22 år att vinna Hambletonian

Svenskuppfödda Atlanta blev första stoet på 22 år att vinna Hambletonian när hon på lördagkvällen ledde från start till mål för far och son-konstellationen Rick och Scott Zeron.
En seger värd nästan 4,5 miljoner kronor.

Inte sedan 1996 har ett sto besegrat hingstarna i världens världens största treåringslopp Hambletonian. Den gången var det Continentalvictory som gjorde det.
I år var det dags igen. Atlanta spårade finalen från start till mål för Scott Zeron till pappan Rick Zerons stora glädje.
I försöket skickade Scott Zeron iväg det snabba, lilla Chapter Seven-stoet Atlanta direkt till ledningen men tempot han höll var alldeles för högt. 100 meter före mål tröt krafterna och bakifrån kom Crystal Fashion och Tim Tetrick och slog sig förbi och gav Atlanta hennes första förlust i år i sjätte starten.
Crystal Fashion passade också på att sätta ett nytt banrekord för treåriga valacker, 1.08,5. Atlanta höll till andraplatsen trots det ursinniga tempot. Vidare till final gick också Met’s Hall, Stall TZ’s Evaluate körd av Örjan Kihlström och Hat Trick Habit. Favoriten Wolfgang tränad av Jimmy Takter var blek och knappast helt frisk.

Svanstedt kom bort
I det andra försöket var Åke Svanstedt storfavorit bakom den delvis svenskägda Six Pack, men det blev istället Jimmy Takter som tog hem segern med Tactical Landing sedan Six Pack krokade i en konkurrents hjul på upploppet.
Vidare till final också Patent Leather, Fashionwoodchopper, Alarm Detector och Classichap. Här galopperade Marcus Melander-tränade Fourth Dimension bort sina chanser.

Ledning runtom i finalen
I finalen tog Atlanta återigen hand om ledningen, men nu höll Scott Zeron ett mer normalt tempo och det resulterade i en knapp men säker seger före Met’s Hall och Tactical Landing som fick gå utvändigt om ledarinnan hela loppet och höll starkt.
Segertiden i finalen blev 1.08,9 för Atlanta som alltså blev första stoet att vinna Hambletonian sedan Continentalvictory segrade 1996. Evaluate och Örjan Kihlström slutade på femteplats efter en invändig resa.
Det är svensken Stefan Balazsi som fött upp vinnaren.
Förstapriset i Hambletonian var en halv miljon dollar, nästan 4,5 miljoner kronor.
– Jag har sagt till några av mina närmaste att hon är den bästa häst jag nånsin kört. När jag kör henne går det så lätt och hon bara flyter fram. Det gick mycket fortare än jag tänkt mig i försöket. Det var inte så jag ville komma in i finalen men jag sa till mig själv att om hon verkligen är en champion så skulle hon klara av det och det gjorde hon, sa segerkusken Scott Zeron.

Femte Oaks i rad för Takter
Hambletonian Oaks för ston såg tre hästar höja sig över mängden i finalen, Åke Svanstedts nyblivna världsrekordhållerska Plunge Blue Chip, Jimmy Takters Manchego och norske Trond Smedshammers Phaetosive.
Det blev Yannick Gingras och Manchego som tog hand om ledningen med Plunge Blue Chip i ryggen och Phaetosive bakom henne. Redan 700 meter före mål gick Åke Svanstedt ut i dödens med Plunge Blue Chip, men hade ingen chans att slå Manchego utan fick även släppa Phaetosive förbi sig till slut.
Muscle Hill-dottern Manchego tog sin 17:e seger i 19:e starten när hon segrade på finfina 1.08,4 och detta var femte året i rad som Jimmy Takter och Yannick Gingras vinner Hambletonian Oaks. Förstapriset uppgick till drygt 2.2 miljoner kronor.
Jimmy Takter har aviserat att han lägger av som stortränare 2019.
-Jag är en så lycklig kille, det är allt tack vare honom (Jimmy). Jag är bara glad att han sätter upp mej, sa Yannick Gingras i vinnarcirkeln.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDet sedan länge emotsedda mötet med Timo Nurmos Readly Express
Nästa artikelJohnny Takter i segertagen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.