Förutspådde rekordet – redan under 2014

15

I lördags sprang den norske kallblodsstjärnan Tekno Odin världsrekord.

Något som tränaren Öystein Tjomsland förutspådde redan för ett par år sedan.

– Jag kanske ska bli en sådan där synsk person, säger Öystein Tjomsland till Trav365 och skrattar.

Första 500 meterna efter 1.13 – och en segertid på 1.19,1 över distansen 2 140 meter autostart.

Det var många som blev chockade av den norske kallblodsstjärnan Tekno Odin i lördags när han sprang världsrekord på V75 från Karlstad.

Det värsta kallblodslopp vi någonsin sett”, ”Osannolikt”, ”största uppvisningen alla kategorier”, var några av kommentarerna efter Tekno Odins uppvisning.

Men en som inte blev varken chockad eller överraskad var hästens tränare Öystein Tjomsland.

Redan för ett par år sedan förutspådde Tjomsland att Tekno Odin skulle bli som bäst vid en ålder av sju-åtta, att han skulle kunna speeda i farter kring 1.12 och att han skulle springa världsrekord.

Det sa Öystein Tjomsland i ett reportage med Kanal 75 i september 2014.

”Inget jag sa för att skrämmas”

– Jag kanske ska bli en sådan där synsk person, skrattar Öystein Tjomsland till Trav365 om att hans ord för ett par år sedan, nästan på pricken inträffade på Färjestad i lördags, och fortsätter:

– Nejdå, men jag har följt honom hela vägen, tränat honom hela vägen, och jag har haft full kontroll över den fysiska delen. Jag har haft en lång målsättning att han ska vara helt på topp när han är sju-åtta år gammal, då fysiken skulle vara fullt utvecklad. Att han hållit sig skadefri och att han psykiskt tålt alla de tuffa lopp som han fått är lotto, de bitarna måste du ha tur med och det måste klaffa. Men, den fysiska biten har jag långsiktigt jobbat med för att bygga upp honom under en lång, lång tid och just det känner jag att jag haft god kontroll på hela tiden. Några downperioder, det får alla hästar.

Trodde du verkligen på det du sa i reportaget med Kanal 75 för ett par år sedan, att han skulle bli världens bästa kallblod, kunna speeda neråt 1.12 och att han skulle springa världsrekord?

– Ja, absolut, det var inte något jag sa bara för att skrämmas, jag trodde verkligen på det. Tekno Odin har inte haft den här speeden tidigare och tränar man upp den och de får en sådan speed så tappar de ofta lite distansförmåga, men eftersom jag tränat upp den enorma fysiken i honom så har han hållit det. Han har fått en otrolig speed samtidigt som vi har klarat av att behålla distansegenskapen hos honom, och det är det som gör honom helt unik, hans raskhet och enorma kondition i förhållande till konkurrenterna.

”Lätt att man får panik”

Vad säger du om loppet som han gjorde i lördags?

– Det blev egentligen helt motsatt till hur det ska vara när man sätter ett världsrekord, med den öppningen. Torbjörn Jansson ville svara ledningen, men jag ville till tät och kände att jag hade ett övertag på den så jag hoppades att han skulle ha sådan respekt för Tekno Odin att han skulle släppa efter en bit, säger Öystein Tjomsland till Trav365 och fortsätter:

– Men det blev 100 meter till, 100 meter till, och det blev egentligen lite för lång och tuff körning.

Ändå stod han pall hela vägen?

– Jag tyckte att jag hade bra kontroll, efter den tuffa öppningen så försökte jag lägga den sista kilometern efter det tempo som jag trodde att han skulle klara av, och det gick vägen. Hade jag kört lite fortare så hade han kanske fått mjölksyra och vi var och vippade på max där, men han klarade det, säger Öystein Tjomsland och fortsätter:

– Det är den där kontrollen, att man känner hästen så bra. Jag la upp den sista kilometern efter vad jag trodde han skulle klara av, det är lätt hänt i sådana där situationer och efter en sådan tuff öppning att man får lite panik och gör något drastiskt.

”Han var inte som bäst då”

Hur har Tekno Odin tagit det loppet?

– Jättebra, han ska ju starta i Bergen nu på lördag och det ska bli spännande att se, men allting verkar i varje fall så här långt jättebra och han åt och drack jättebra direkt efter loppet.

Tekno Odin startade på V75 några gånger i början av 2016 och förlorade, och många dömde då ut honom. Kommentar kring det?

– Han var inte som bäst under den perioden, och det skulle han heller inte vara. Normalt har vi en träningsperiod på vintern, men nu fick han istället starta på uppe i Sverige. Det var sämre träningsförhållanden under en period och vi fick dra ner på mängdträningen, och det fysiska formen hos hästen var inte så bra som den normalt är. Jag var inte överraskad att han inte var riktigt som bäst då, och jag var aldrig orolig. Han var rätt och slätt inte så bra tränad som han normalt är, och han var inte i bra kondition helt enkelt vid den tidpunkten, och det skulle han heller inte vara, säger Öystein Tjomsland.
Här kan du se reportaget

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Förutspådde rekordet – redan under 2014

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.