Fossens Bonus är tillbaka på V75

55

fossens bonus

Segerstaplaren Fossens Bonus bollade med konkurrenterna i comebacken senast i ett vanligt lopp i Åmål.
Alltid frid och fröjd inför hästens första start i V75 som valack?
– Vi har låtit honom lugna ner sig efter kastreringen och gett honom ordentligt med tid att komma in i det nya, säger tränare Magnus Jakobsson inför lördagens start på hemmabanan Färjestad.

Karlstadhästen Fossens Bonus har på kort tid travat genom klasserna på V75. Efter segrar i klass II, klass I och brons är det på lördag dags för debut i silverdivisionen.
Hästen är en glänsputte som har mångas sympatier i jackpotomgången där en ensam vinnare kan ro hem hela 57 miljoner kronor.
Hemmatränaren Magnus Jakobsson har haft att göra med en häst som visat ett väldigt humör till vardags i stallet men som alltid skött sig i tävlingssammanhang.
Efter starten i bronsdivisionens final under Solvallas elitloppshelg lät man kastrera Fossens Bonus. Inställningen till tävling verkade i falla fall vara intakt senast på Åmålstravet där den gamle glänsaren vann enkelt från ledningen.
– Jag tror att han har kvar den där glöden han hade som hingst. Åtminstone kändes det så senast då vi vann mot ett visserligen enklare motstånd. Han har en väldig utstrålning hästen och den tycker jag finns kvar och han känns lika dan som innan kastreringen, säger Magnus Jakobsson.

Hemmafavorit i Unionstravet
I 2016 årsupplaga av Unionstravet – det sport- och spelmässiga samarbetet med Norge – drar Jakobsson en ganska stort lass som hemmafavorit i silverdivisionen, V75-6.
Att gå ut och vinna direkt med ett lopp i kroppen efter fyra månaders tävlingsfrånvaro, i en ny klass och i första större starten som valack…är det möjligt?
– Det är inte bara att gå ut och vinna i alla fall. Men jag tyckte att han kändes så pass stark senast att jag hoppas att han ska kunna duga direkt. Han är en av några stycken som är med och gör upp. Vi har också en liten fördel av att han har ett bättre läge än de värsta motståndarma i loppet.
Läget ja – du har en mycket startsnabb häst. Spetsfunderingar?
– Han är snabb ut så jag kommer att testa för ledningen i alla fall. Sedan får vi se om jag kan ta mig dit eller inte då. Hästen fungerar väldigt bra i ledningen, så det är plan A att försöka köra där hela vägen.
Är det inte lite sent att låta kastrera en häst som är sex år?
– Det är det absolut. Men han blev så hingstig till slut att han inte kunde hantera det där på ett bra vis. Hästen skadade sig själv bland annat och blev jobbig både för sig själv och oss i stallet så vi tyckte inte att det fanns så mycket att välja på.
Kommer han att ha kvar jävlaranammat i tävling som nybliven valack?
– Det hoppas vi ju. Han har fått tid på sig att bli valack. Jag har inte haft så bråttom att ta ut honom utan låtit honom få lugna ner sig helt enkelt. Jag har dåliga erfarenheter av om en tar ut och startar hästar för tidigt efter kastrering och det misstaget ville vi undvika nu.
Han dansade som vanligt i comebacken och såg jättefin ut. Hur var det med krafterna?
– Han var rätt okörd senast och kändes stark och bra. Inför comebacken hade han inte fått några tuffare jobb och han ska ha gått framåt och kan nog prestera på topp på lördag. Det blir fortsatt öppet huvudlag och barfota runt om. Han startar bara så länge banorna är fina. När det blir fruset ställer vi in honom igen för vintern.

Föregående artikel– Jag är inte rädd för någon i loppet
Nästa artikelBlev fri från cancer – tog storvinst på V86

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.