Frances Yoda visade positivt A-prov

104

Frances Yoda

Frances Yoda, körd och tränad av danske Flemming Jensen, har lämnat ett positivt A-prov efter ett travlopp på Åby.

Det var 11 maj i år som Frances Yoda vann lopp 6 på Åby och sänkte sitt rekord till 1.12,9 över distansen 1640 meter autostart. Hästens tidigare rekord var 1.16,1 över 2 160 meter voltstart. Segern var värd 30 000 kronor och vinnaroddset var 4,70.
Efter loppet togs dopingprov på segraren och analysen av A-provet visar nu på förekomst av substansen Metylprednisolon, som tillhör en grupp substanser som kallas kortikosteroider. Vissa kortikosteroider produceras naturligt i kroppen och kortikosteroider används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.

Startförbud i väntan på negativt C-prov
Metylprednisolon finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns den aktiva substansen i flera humanläkemedel som tabletter eller injektionslösning. Substansen ingår bland annat i vissa injektionslösningar som är mycket långtidsverkande och som inte rekommenderas för användning på tävlingshästar.
Ett B-prov har skickats till ett franskt laboratorium för analys och en utredning är påbörjad av Dansk Travsports Centralforbund. Svensk Travsport meddelar på sin hemsida att Frances Yoda har startförbud till dess att ett negativt C-prov lämnats.

Föregående artikelSprint igen för Spitcam Jubb på V75
Nästa artikelFem tippar V75 till Bjerke 11 juni 2017