Fransk glädje och svensk besvikelse i Oslo Grand Prix

163

oslo grand prix 2014

Univers de Pan blev svaret i miljonloppet Oslo Grand Prix.
Philippe Daugeard var tagen av storsegern.
– Det är det största hittills, kommenterade segerkusken.

Philippe Daugeard är elitcyklist och tävlade senast i VM i velodromcykling. Men han är även en skicklig travkusk och i Univers de Pan har han fått fram hästen de flesta drömmer om.
Univers de Pan var tvåa i både Prix de Belgique och Prix de France under det franska vintermeetinget. Den sexårige hingsten fick sedan en fullträff i sprinterloppet Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer i början av mars och så blev det senast seger i Finlandia-Ajo i Helsingfors.
Söndagens seger i Oslo Grand Prix slår dock allt, hittills…
– Hästen har varit i toppform sedan i januari. Han kommer att tävla på ett tag till innan det blir en paus inför Prix d’Amerique som är det stora målet, sa Philippe Daugeard med lite tolkhjälp.
Philippe Daugeard valde ett ganska passivt upplägg i Oslo Grand Prix och gav sin häst en ryggresa tills upploppet.
– Hästen är mycket snabb en kort bit och jag var aldrig orolig.

Goop hade greppet
Univers de Pan avgjorde säkert på speed och vann före hemmahästen Support Justice och trea blev svenske Solvato.
Årets upplaga kryddades av att klassklättraren och publikfavoriten B.B.S.Sugarlight fått en inbjudan och tillsammans med Peter Untersteiner ledde ekipaget länge och dagen slutade med ett fjärdepris. I slutsvängen hade favoriten Un Mec d’Heripre närkontakt med B.B.S.Sugarlight och såg också ut att koppla ett segergrepp när han galopperade.
Björn Goop som vunnit Copenhagen Cup med Caballion och Elitloppet med Timoko var alltså på väg mot en tredje storseger på kort tid med en fransktränad häst.
– Han travade sämre och sämre för varje sväng, Det var surt, Jag tror absolut det var segern som rök, kommenterade Björn Goop.

Veijo grymt besviken
Om Björn Goop var en samlad förlorare så var Veijo Heiskanen desto mer besviken och arg efter tredjepriset med Solvato.
– Hästen var helt överlägsen, men jag kunde inte vinna i alla fall. Jag är så trött… Det är 20 år sedan jag var så här besviken. Det största felet? Ja, det kanske jag gör själv när jag inte väljer dödens. Det är inte alltid bästa hästen vinner, tyvärr, sa Åbytränaren
Veijo Heiskanen fick en bra start med Solvato och gjorde en tidig attack mot ledningen, när han fick svar så valde han sedan tredje invändigt. Det resulterade i att Solvato var sist i slutsvängen och sedan hjälpte det inte att han gick snabbast av alla till slut.
Raja Mirchi var hårt betrodd men fick nöja sig med ett sjättepris efter att han reparerat en tidig galopp i händerna på Jorma Kontio.
Segertiden i årets Oslo Grand Prix blev 1.11,9 och förstapriset var drygt 1,3 miljoner kronor.

I övrigt noterade vi…
…att det blev dansk skrällseger i Energima Cup sedan Repay Merci spurtat hem såväl försök som final tillsammans med Knud Mönster. I försöket vann Repay Merci till oddset 29,54 och i finalen till oddset 10,37. Tvåa i finalen blev hemmafavoriten Broadway Legs (som vann sitt försök) och trea finsktränade Bret Boko.
…att Rooibos serverades ett bra lopp av Björn Goop i stayerloppet som inledde V75-spelet. Rooibos gick med som andra häst i tredjespår på slutvarvet och fick en ryggresa ända in på upploppet där den femårige hingsten avgjorde utan större problem.
…att det blev en rejäl överraskning i V75-3 där 15-oddsaren Ruth Reerstrup var starkast efter ett lopp utvändigt ledaren tillsammans med sin tränare Bo Westergaard.
…att Fabrice Souloy presenterade en ny stjärna och Rue du Bac bjöd på en fantastisk uppvisning när han vann Fyraåringseliten (V75-4) på nytt banrekord, 1.10,0 tillsammans med kusken Roberto Andreghetti.
– Det är en topphäst, Commander Crowe-klass, kommenterade Fabrice Souloy.
…att Stelton tog åttonde raka segern när han plockade ner ledande favoriten Indigious via en vass långspurt sista 600 metrarna från tredje utvändigt i V75-5.
– För mig är han Europas bästa femåring. Han lyssnar på mina signaler och gör exakt det man begär av honom, sa tränaren och kusken Jeppe Juel.
…att det blev svensk seger i V75-avslutningen då favoriten Canaka B.F. svarade för ett mäktigt upplopp där hon mer eller mindre käkade upp motståndet tillsammans med Ulf Ohlsson. Tränaren Reijo Liljendahl kunde därmed räkna in andra V75-segern på två dagar, på lördagen vann lillasyster Caramella B.F. på V75 i Östersund.
…att 330 vinnare med sju rätt på V75 belönades med 29 273 kronor. Sex rätt gav 313 kronor och fem rätt 38 kronor.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Östersund 2014-06-07
Nästa artikelTimoko fick bakspår i Kymi Grand Prix

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.