Fyra nya namn till travsportens Hall of Fame

68

Fyra nya namn till travsportens Hall of Fame

På fredagen presenterades fyra nya namn till travsportens Hall of Fame.
Jimmy Takter, Jorma Kontio, Roger Walmann och Scarlet Knight hedras med en plats bland travets storheter.

Under en pressträff på Solvalla på elitloppsfredagen avslöjade Nordiska Travmuseet i Årjäng årets utvalda till travsportens i Hall of Fame.
Projektet som började som ett norsk-svenskt samarbete 2007 har hittills bara sett norska och svenska namn, men nu blev för första gången en finländare invald.
Nämligen Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio som flyttade till Sverige vid millennieskiftet där han blev förste nordbo att nå 10 000 segrar i sulkyn.
– För att nomineras från Sverige så ska man antingen vara verksam här, eller vara svensk och verksam utomlands, klargjorde museichefen Marita Arvidsson.
Hall of Fame-motivering: Outtröttlige Jorma Kontio har vunnit flest lopp i Norden och totalt har det blivit nästan 11 000 segrar under en karriär som är längre än 50 år! Han verkar i det tysta men syns hela tiden i de stora sammanhangen. Nu väljs han in i Hall of Fame.

Tränat in över en miljard
Temat att verka utanför hemlandet är något som gäller samtliga de fyra nya deltagarna i Hall of Fame.
Jimmy Takter lämnade Sverige för USA som 17-åring och byggde upp en enormt framgångsrik träningsrörelse där han stundtals dominerade den Nordamerikanska unghästcirkusen totalt.
På meritlistan finns fyra segrar i världens största unghästlopp Hambletonian, där han själv satt i sulkyn bakom Trixton 2014. På den här sidan Atlanten segrade Takters supersto Moni Maker i såväl Elitloppet som Prix d’Amerique.
Hall of Fame-motivering: Han gick hela vägen från hästskötare till den dominerande travtränaren i USA. Hans stall har varit orealistiskt bra i fyra årtionden och vunnit alla storloppen. Hans hästägare har belönats med över 130 miljoner dollar eller över en miljard kronor (!). Idag väljs han in i Hall of Fame i Sverige. Han är ensam i välden om att vara invald i tre länder.

Norrman som vunnit allt i Sverige
Roger Walmann har gjort en liknande resa som travtränare, med skillnaden att han bröt upp från hemlandet Norge och blev svensk.
Här har han vunnit det mesta, inklusive Elitloppet med Magic Tonight och Svenskt Travderby med Colombian Necktie. Men den allra främsta meriten kom kanske ändå med superstoet Giant Diablo, som efter att ha sopat rent bland kullsystrarna på hemmaplan åkte till USA och sprang absoluta världsrekord på 1.08,5/1 609 meter en oktoberdag i Lexington 2007.
Hall of Fame-motivering: VM och Elitloppet vann Roger Walmann med hingstar. Men han är minst lika känd för sin fina hand med ston. Giant Diablo, Tamla Celeber och D’One är några av de ston som tävlat på den allra högsta nivån. Prestationer som nu tar Roger Walmann in i Hall of Fame.

Hästen som gjorde det ingen annan lyckats med
En fyrbent hjälte väljs också in. Scarlet Knight var hästen som gjorde det omöjliga då han 2001 som första och fortfarande enda icke nordamerikansk-tränade treåring tog hem Hambletonian tillsammans med Stefan Melander. Hästen fortsatte att tävla framgångsrikt i världseliten som äldre och verkar numera som avelshingst där han lämnat elitloppsvinnaren Iceland och har en ny chans i år genom Disco Volante.
Hall of Fame-motivering: Flera hade försökt men ingen hade lyckats. Scarlet Knight blev den förste segraren Hambletonian Stakes i USA, efter att ha förberetts i Europa. Loppet hade körts sedan 1926 och Scarlet Knight seger kom 75 år senare. En milstolpe i svensk travhistoria! Därför väljs han nu in i Hall of Fame.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSka Erik Adielsson ta sin första elitloppsseger?
Nästa artikelUlf Ohlsson leder Kusk-VM

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.