Galactica är en typisk outsider på V75

57

typisk outsider på v75

I somras tog Galactica hem Stochampionatet på Axevalla.
Efter att ha tränat i Frankrike i vinter testar amatörtränaren Malin Bergström stjärnan i hetluften direkt efter hemkomsten till Sverige.
Femåringsloppet Kjell P Dahlströms minne – V75-4 – väntar på lördagen.

Med en stjärna i stallet tvingades amatören Malin Bergström från Eskilstuna tänka till efter fjolårssäsongen då hennes Galactica gick från klarhet till klarhet och slutligen fick till det med besked i Stochampionatet.
Galactica flyttades till Frankrike över vintern.
Malin Bergström jobbade med sin häst i Anders Lindqvists stall på Grosbois.
Efter två månader i Paris är häst och ägare hemma igen sedan en dryg vecka. Hemresan togs i etapper. Allt för att inte trötta ut stoet.
– Hon tog resan hem jättebra och vi åkte på två nätter. Det blev en snällare resa nu när vi hade tänkt att det skulle bli en sådan här start tätt in på, säger Malin Bergström.

”Vad ska man tänka”
V75-4 på Mantorptravet på lördagen är Kjell P Dahlströms minne – ett lopp för femåriga hästar med 200 000 kronor till vinnaren.
Stoet ställs mot ett meriterat gäng hingstar och valacker och ägarinnan har svårt att sätta in Galactica i loppet.
– Ja, vad ska man tänka? Det är ett litet fält och vi får väl hoppas att det blir bra fart på loppet i alla fall. Någon spets lär det inte bli men det gör mindre nu när hon bara möter sex hästar.

Barfota för första gången
Galactica tävlade utan skor på bakhovarna när hon vann Stochampionatet i juli. Om banan tillåter på lördagen är tanken att riva samtliga skor – vilket i så fall skulle bli första gången.
– Hon har aldrig gått barfota runt om. Nu pratar vi om att vi ska testa lite för framtiden och rycka skorna om banan är bra, säger Malin.

Delat om Årets sto
Två månader i Paris med hästen blev en bra satsning menar hon. Familjen hälsade på under sportlovet. Själv var hon bland annat hem en avstickare i samband med Hästgalan i februari.
Galactica var aktuell för titlarna Årets Fyraåring och Årets Sto på galan i Stockholm. Malin själv var en av fyra nominerade till Årets Komet.
Eskilstuna-märren röstades fram till Årets sto i Sverige 2016, tillsammans med Darling Mearas som fick exakt lika många röster.

Tjuvstartat i Belgien
Galacticas start på lördagen blir inte hennes första i år. Kretsen runt hästen lät henne tjuvstarta året med ett lopp i belgiska Mons i februari där belgiske kusken Nils Vandenberghe körde till en fjärdeplats.
– Hon fick ett väldigt snällt lopp i Belgien, det var precis så vi ville ha det. Det är viktigt att hon är på bra humör, säger Malin.
Tanken var att Galactica skulle vara med mot världseliten i Grand Criterium de Vitesse. Hon anmäldes men hade lite för dåligt med poäng för att komma med i loppet som vanns av Timoko.
– Vi chansade och anmälde dit bara för upplevelsen. Det var ingen stor grej att vi inte kom med. Lars-Åke (Söderholm, ordinarie kusk) kom ner på fredagen innan och det blev så att han fick känna på henne i ett jobb innan vi åkte hemåt.
Galactica är en typisk outsider i Kjell P Dahlströms minne på lördagen. Lutfi Kolgjini blir favorit med Target Kronos. Vad säger du till spelarna?
– Vi inser att spets inte är något att tänka på med alla toksnabba hästar i loppet. Fast med ett sådant litet fält lär det säkert inte bli någon jättetokig position hur de än kör. Så känslan är god kan vi säga. Om hon bara gör det vi tror så gör hon inte bort sig.

Föregående artikel”Framförallt hatar jag att förlora…”
Nästa artikel– Han har ju inteslagit ihjäl någon

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.