Gatutrav på en helt ny nivå!

77

image-20

Åtta ekipage.
200 ton grus.
Åtta storbildsskärmar.
Tiotusentals åskådare.
På torsdagen arrangeras ett unikt evenemang mitt i centrala Göteborg – Citytravet.

Spänningen är hög inför torsdagen då travsporten presenterar sig under Göteborgs Kulturkalas.
Klockan 12.00 stängs Nya Allén för trafik, i samma stund startar det intensiva arbetet med att bygga en åtta meter bred och 250 meter lång bana för travhästar mitt i folkvimlet.
– Det är ett stort projekt och mycket ansvar så jag kan erkänna att jag sovit dåligt några nätter. Men vi har förberett oss så bra det bara går, säger Jon Pedersen, sportchef på Åbytravet som förutom de åtta ekipagen även ansvarar för byggandet av tävlingsområdet som löper från stallarna i Bältesspännarparken, över Avenyn med målgång vid restaurang Trädgår’n.
– Vi har övat på vår parkering och byggt upp banan två gånger med väldigt lyckat resultat. Förutom lastbilarna med grus, som är nästan av samma typ som på en vanlig travbana, har vi en asfaltsvält som ska jämna till och en ombyggd fyrhjuling att sladda med. Slipper vi bara störtregn så kommer underlaget bli utmärkt att springa på.

Tror på storpublik
17.30 går startskottet för den första kvartsfinalen och drygt två timmar senare väntas de två finalisterna duellera för sista gången längs den vanligen högtrafikerade gatan.
Förhoppningsvis inför tusentals jublande åskådare.
– Jag hoppas på mellan 10 000-15 000 personer runt själva banan. I och med att evenemanget håller på i tre timmar så räknar vi med att många blir nyfikna, kommer och går. Uppskattningen är att det är mellan 150 000-200 000 människor i omlopp i centrala Göteborg varje dag under Kulturkalaset och målet är att 100 000 av dessa på ett eller annat sätt ska märka av att det körs travlopp, säger Daniel Berg Stocks, projektledare hos arrangören Sport & Evenemang.
Hur kom ni på den här idén?
– Idén i sig är inte unik, det körs liknande tävlingar i Holland årligen och har arrangerats även i Sverige. Det vi vill göra är att lyfta det till en ny nivå, med direktsändning i tv, möjlighet att spela, åtta storbildsskärmar och en ordentlig ljudanläggning, fortsätter Berg Stocks som inte ser Citytravet som en engångsföreteelse.
– Omsättningsmässigt är inte det här något av våra större projekt, men imagemässigt är det jättestort. För oss är det en ny sport att jobba med och väldigt mycket nytt. Framförallt säkerhetsaspekten med hästarna där vi litar helt till Åbytravet.
– Eftersom det är gratis och vi inte har några biljettintäkter är det heller inget vinstprojekt. Vi har finansierat det genom åtta ”Racepartners”, en för varje ekipage. Istället ser vi det som en investering för framtiden. Blir Citytravet så lyckat som vi hoppas står vi redo att arrangera liknande evenemang i andra städer redan nästa år.

Redo att gripa in
Hur hästarna ska hantera den ovana miljön är, tillsammans med vädret, de stora osäkerhetsfaktorerna.
– Där har vi varit väldigt noggranna. Förutom att samtliga är rutinerade tävlingshästar så har jag intervjuat tränarna och i vissa fall även kuskar som kört dem i lopp, allt för att förvissa mig om att det är individer som inte ska stressa upp sig. Dessutom har vi 14 hästvana personer runt banan redo att gripa in om det skulle hända något. Det är klart att jag är spänd, när det kommer till hästar så kan man aldrig lämna några garantier, men det känns som att vi har läget under kontroll och att det här ska bli riktigt kul, säger Jon Pedersen och bjuder på sin vinnare:
– Jag tror på Max Prix och Anders Svanstedt. Den snabbaste och mest rutinerade hästen, dessutom vann Svanstedt när man körde gatutrav i Tidaholm så han vet vad som gäller.
Totalt arbetar runt 150 personer med Citytravet som kommer att direktsändas i TV12 med start 18.30.
ATG erbjuder spel i samtliga lopp, samt på slutvinnaren.


Program Citytravet

17.00 Evenemanget startar
Citytravet Mini
Presentation av kuskarna
17.30 Tävling startar – varje lopp består av ”bäst av tre heat”.
Kvartsfinal 1: Jocasta Lane – Johnny Takter vs. Max Prix – Anders Svanstedt
Kvartsfinal 2: Million – Joakim Lövgren vs. Nerone Bigi – Veijo Heiskanen
Kvartsfinal 3: New Esterel – Jennifer Tillman vs. Regina One – Bo Falsig
Kvartsfinal 4: Strong Reasons – Björn Goop vs. Maffioso Face – Lutfi Kolgjini
18.45 Livesändning börjar i TV12
Lopp 5 – Citytravet Semifinal
Lopp 6 – Citytravet Semifinal
19.30 Lopp 7 – Citytravet B-final
Lopp 8 – Citytravet Final
20.00 Citytravet After Trot på restaurang Trädgår’n med prisutdelning och segerintervju. Öppet för alla.

Robin Johansson

 

Föregående artikelNästagångare 16-19 augusti 2014 med V86 och V75
Nästa artikelV7 och V8 försvinner 1 september 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.