Goop om olyckan: ”Jag lider oerhört”

TRAV31 december 2017 00:03

Björn Goop är nedstämd och illa berörd när Sportbladet Trav365 når honom i Paris under lördagskvällen.

Olyckan där Alfas da Vinci miste livet på har skakat om den svenske kusken.

– Det är en av de tyngsta dagar jag haft på travbanan, säger han.

Travvärlden befinner sig i sorg.

Den framgångsrike och populäre Alfas da Vinci avled efter att ha brutit vänster framben i loppet Prix de Bar-le-Duc under det franska vintermeetinget på Vincennes i Paris under lördagseftermiddagen.

Jägersrotränaren Joakim Lövgren befinner sig på semester i USA och hade för ovanlighetens skull låtit någon annan köra hans vackra ståtliga fux.

I stället var det Björn Goop som satt upp i sulkyn bakom Alfas da Vinci.

– Det känns otroligt tungt, jag är mycket ledsen. Alfas da Vinci var en välkänd häst som betydde mycket för många, säger Björn Goop.

– Jag lider oerhört med ägarna, skötaren och alla som står hästen nära – det är är väldigt tragiskt och fruktansvärt tungt för många, det är som att förlora ett barn. En skötare förlorar en nära kompis som han eller hon lever tätt ihop med dagligen, får en tom box och får åka med en tom hästtransport.

”Aldrig hänt tidigare”

Det var 200 meter från mål, 50 meter efter att Björn Goop ryckt tussarna ur hästens öron, som Alfas da Vinci ben vek sig.

– Det hände på ett steg i full fart. Benet gick av och Alfas da Vinci gick omkull, jag försökte hjälpa honom men man hinner aldrig göra tillräckligt, säger Björn Goop.

Banveterinären tog beslutet att Alfas da Vinci var tvungen att avlivas på banan.

– Så många lopp som jag har kört i karriären har jag ändå aldrig varit med om tidigare att en häst bryter benet på det här sättet. Jag önskar att loppet aldrig hade körts, säger Björn Goop.

”Kändes perfekt i loppet”

Många sörjer och har visat känslor över Alfas da Vincis bortgång.

– Jag följde instruktioner jag fick innan loppet, som Alfas da Vinci kändes i värmning och provstarter var allt som jag hade fått beskrivet för mig och som han ska ha varit innan. Jag dubbelkollade efter värmning med skötare och kretsen kring hästen och alla sa att det var som normalt, säger Björn Goop.

– I loppet travade Alfas da Vinci perfekt i 2500 meter. Då kändes allt som det skulle, han hade krafter kvar när incidenten inträffade.

Valacken Alfas da Vinci vann 26 lopp på 108 starter i karriären och tjänade 5,5 miljoner kronor, den största segern togs i SM på Åby 2015.

På nyårsdagen fyller alla travhästar år, Alfas da Vinci skulle då ha blivit tio år.

31 december 2017 00:03

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.