Grattis Cyber Lane och Johan Untersteiner!

70

cyber lane

Cyber Lane och Johan Untersteiner vann Svenskt Travderby efter en dramatisk avslutning.
Den fyraårige stjärnhästen var slagen in på upploppet men kontrade den sista biten i en rafflande slutstrid.
Förstapriset: Fyra miljoner kronor.
– Snacka om att hästen har ett hjärta av guld. Det är helt fantastiskt och mycket större än så här blir det inte, sa en lycklig Johan Untersteiner som traditionsenligt fick ikläda sig den gula derbykavajen.

Årets upplaga av Svenskt Travderby blev ett ruggigt sevärt lopp ur flera aspekter. Det utmynnade i en rasande tät slutstrid med många hästar inblandade i. Ett rafflande upplopp och det började även dramatiskt när storfavoriten Rajesh Face galopperade kort i starten. Cyber Lane tog hand om ledningen och inledde första femhundra metrarna efter 1.10,8. Han fick tidigt Rajesh Face på utsidan där Lutfi Kolgjini valde att ganska omgående avancera fram med sin häst efter startgaloppen. Cyber Lane fick bestämma i ledningen och varvade på 1.12,8. I andra par utvändigt satt Global Trustworthy och i dennes rygg Monark Newmen.

”Svårt att vara mer slagen än han var”
När Jorma Kontio attackerade trehundra meter kvar såg Global Trustworthy ut som en vinnare och han kopplade greppet in på upploppet. Rajesh Face var tidigt slagen och även Cyber Lane såg helt slagen ut vid upploppets början. Ute i banan stormade fler hästar fram, bland annat Monark Newmen som även han såg ut som en vinnare. Global Trustworthy rumplade till och tappade fart samtidigt som Cyber Lane kom tillbaka. I en nästan osannolik kontring avgjorde han den sista biten till en knapp seger.
– Snacka om att hästen har ett hjärta av guld. Det är svårt att vara mycket mer slagen än han var tvåhundra kvar och ändå komma tillbaka och vinna, sa Johan Untersteiner.
– Jag kände mig absolut slagen trehundra kvar och ryckte norsken i det läget som jag vet att han går väldigt bra på. Jag kände att han tog i men kände också att han inte hade så mycket kvar. Sedan när Jormas häst rumplade till i travet så tänkte jag att fanken vi kanske kan vara tvåa ändå. Sedan kom Fredrik Perssons häst och det blev hårt hela vägen. När vi gick i mål hade jag en bra känsla men var absolut inte säker.

”Mycket större än så här blir det inte”
Johan Untersteiner, 33, är inne på sitt tredje år som proffstränare och hade kvalat in tre hästar till det största loppet för landets fyraåriga travare. För tio dagar sedan när uttagningsloppen kördes menade Johan att det var det största som hänt i hans tränarkarriär. Nu har han vunnit Svenskt Travderby och därmed tagit en en ärofylld seger i ett av de riktigt klassiska årgångsloppen.
– Det är svårt att förstå att jag skulle stå här redan efter tre år i min tränarkarriär. Det är förhoppningsvis bara början. Vi har många saker kvar att utveckla och jag är öppen för nya möjligheter och det finns mycket vi kan finslipa och göra ännu bättre.
– Det var det största i min tränarkarriär för tio dagar sedan när jag kvalade in tre hästar. Men att träna en derbyvinnare, mycket större än så här blir det inte. När jag vann med Giant Diablo och slog världsrekord i USA var det once in a lifetime. Men det här är en helt annan grej med en egentränad häst i ett av de största loppen vi har, sa Johan Untersteiner och på frågan hur han skulle fira i kväll svarade han.
– Det kommer att öppnas champagne i Halmstad i kväll.

”Monark Newmen nära att galoppera”
Cyber Lane vann på tiden 1.12,3 över distansen 2640 meter med bilstart. Det är en tangering av Poochais löpningsrekord från 2014.
Tvåa i svenskt Travderby blev Monark Newmen och Fredrik Persson såg ut att vara på väg mot seger med sin stjärna men blev alltså utkontrad.
– Det var nära och jag ledde nog några meter på upploppet men han tappade stilen och var nära att galoppera. Så jag är glad att jag tog hem honom. Jag tycker att banan var väldigt hård och hästarna har haft det kämpigt i dag. Jag fick ta upp honom och då tappade han lite fart men jag är som sagt glad över att han inte galopperade. Det är en fantastisk häst och jag är jättelycklig över andraplatsen, sa Fredrik Persson.

”Rajesh Face slog ihop – fantastiskt bra sedan”
Trea blev Global Trustworthy, som hade greppet in på upploppet, men blev knappt slagen till slut. Fyra blev Test Drive och sedan blev det dött lopp om femteplatsen mellan Rajesh Face och en av Johan Untersteiners övriga två hästar, J.H.Mannerheim.
– Erik bara skakade på huvudet efter mål och hade mycket krafter kvar. Han sa att han vinner med lucka, sa Johan Untersteiner.
Så här kommenterade Lutfi Kolgjini loppet med Rajesh Face.
– Han slog ihop och galopperade i starten när han skulle iväg och han har ju platsbekymmer. Sedan kör jag nog för sakta när jag kommer fram utvändigt om ledaren och skulle nog ha hållit ett jämnare tempo. Sammantaget var det ett misslyckande men hästen gick fantastiskt bra. Det är en grym häst och det går fler tåg, sa Lutfi Kolgjini.

Jackpot på V75 nästa lördag
Det blev favoritbetonat på V75 den här derbysöndagen på Jägersro. Detta efter att Star Advisor Joli och Undies inlett omgången innan Cash Crowe vann Derbystoet. En av överraskningarna stod Delicious Grim och Johan Untersteiner för i stoloppet. När sedan Apapmand, Cyber Lane och slutligen Västerbo Hard Cash vunnit långloppet blev utdelningen för sju rätt 3378 kronor. Sex rätt gav 54 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt och därmed jackpot på V75 kommande lördag på Solänget. Då kan en ensam vinnare ta hem 30 miljoner kronor – enbart på sju rätt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.