Guiden: Här avgörs VM – omgång för omgång

144

Så gör du upp om titeln • Här avgörs VM – omgång för omgång

1 av 3 | Foto: KANAL75

VM i V75 inleds nu på lördag, 21 oktober, med den första omgången på Örebro.

TRAV17 oktober 2017 12:59

För att vara med i VM i V75 lämnar du in ett system på 192 rader/96 kronor.

Tävlingen består av sex V75-omgångar på lördagar.

I potten finns bland annat av 250 000 kronor i förstapris och etappriser.

För att vara med i tävlingen måste du registrera dig på atg.se/vmiv75

Du är med i VM i V75 genom att lämna in ditt system via atg.se eller via ett ATG-ombud (hos ombudet måste spelet vara vinstbevakat). Du får lämna in hur många V75-system du vill på 192 rader á 96 kronor, men du tävlar endast med ett, det senast inlämnade.

Dina fem bästa omgångar räknas. Den sämsta omgången räknas bort från och med omgång tre.

Antal rätt är den viktigaste parametern för att rangordna topplistan. Står flera spelare på lika antal rätt är det följande särskiljningsparametrar som används för att skilja spelare åt: 1) Antal system med sju rätt. 2) Totalt antal spikar satta under avgjorda omgångar. 3) Högsta oddset på en spik under någon avgjord omgång.

De som inte är med och slåss i den absoluta toppstriden kan fortfarande gå till final och vinna hela VM i V75 genom att bli etappsegrare i någon av de sex omgångarna. Belöningen, förutom en semifinalplats, är en plakett samt 10 000 kronor insatt på spelarens ATG-konto. Etappvinnare presenteras på atg.se/vmiv75 efter rättad V75-omgång. Hamnar fler spelare på samma antal rätt gäller följande: 1) Flest antal rätt i omgången. 2) Antal spikar i omgången. 3) Bästa spik i omgången (spikodds). 4) Överst på topplistan (dvs totalt antal rätt, totalt antal 7:or, totalt antal satta spikar, totalt bästa spik). 5) Först inlämnade system.

Vinner du grundomgången i VM i V75 alltså är överst på topplistan efter samtliga omgångar, belönas du med 10 000 kronor insatt på ditt ATG-konto.

De nio personer som hamnar överst i topplistan när omgång sex är avslutad, samt de sex etappvinnarna bjuds in till semifinalspel och finalspel. Går det inte att särskilja nio personer ur topplistan utökas finalfältet till antalet närmast nio.
Semifinal och final avgörs den 9 december i Stockholm. Semifinalen och finalen äger rum i form av en kunskapstävling i Stockholm och finalen visas live i V75 Direkt.

Vinner du VM i V75 erhåller du, förutom äran och titeln Världsmästare i V75, 250 000 kronor. Förstapris 250 000 kronor, andrapris 75 000 kronor, tredjepris 50 000 kronor.

Källa: ATG

HÄR AVGÖRS VM – OMGÅNG FÖR OMGÅNG:

21 OKTOBER – ÖREBRO

Upplopp: 175 m.

Open stretch: Nej.

Vinklad startbilsvinge: Nej.

Info från travförbundet: Strax söder om Örebro hittar du Örebrotravet. Banan invigdes 1954 av Örebro Travsällskap som bildades 1947. Sedan 2003 heter
banans största lopp Orebro Intn’l. Det är ett styrkeprov över den dryga distansen 3 140 meter. Från och med 2011 körs här även ett nytt insatslopp för tvååriga varmblod vid namn Svampen Örebro. Örebro är en av sex banor som tillsammans arrangerar storloppsserien E3 för unghästar. De övriga banorna är Gävle, Färjestad, Romme, Bergsåker och Eskilstuna.

28 OKTOBER – JÄGERSRO

Upplopp: 190 meter.

Open stretch: Nej.

Vinklad startbilsvinge: Ja.

Information från travförbundet: Sveriges sydligaste travbana strax utanför Malmö. Invigdes den 20 maj 1907 och är landets äldsta arena för hästsport. Skånska Travsällskapet bildades 1923 och de driver tillsammans med Skånska Fältrittklubben verksamheten. Den första söndagen i september varje år avgörs Svenskt Travderby här. Derbyt har körts sedan 1928 och räknas som det största klassiska loppet för fyraåriga varmblod. Ett annat stort lopp på Jägersro är Hugo Åbergs Memorial som körs i juli och som lockar världseliten och uppemot 20 000 åskådare. Jägersro använder en så kallad vinklad vinge på startbilen. Den ger hästarna med ytterspår bakom startbilen någon meter tillgodo i starten. Banan är relativt bred och mäter 23 meter vid båda startplatserna.

4 NOVEMBER – BERGSÅKER

Upplopp: 200 meter.

Open stretch: Nej.

Vinklad startbilsvinge: Nej.

Information från travförbundet: Landets tredje äldsta travbana är Bergsåker i Sundsvall som invigdes redan den 24 juni år 1932. Bergsåker drivs av Norrlands Travsällskap, som bildades året före banans invigning. Åretruntbanan brukar räknas som landets fjärde största travbana efter Solvalla, Åby och Jägersro. Sundsvall Open Trot, som sedan 1996 arrangeras i slutet av augusti varje år, är Norrlands största årligen återkommande idrottsevenemang med en publiksiffra på runt 25 000 personer under dagarna två.
Under Sundsvall Open Trot-helgen avgörs även Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker. Bergsåker är en av medarrangörerna till treåringsserien E3, så varje år körs även något av loppen i den serien på banan.

11 NOVEMBER – ESKILSTUNA

Upplopp: 182 meter.

Open stretch: Nej.

Vinklad startbilsvinge: Nej.

Information från travförbundet: 1953 bildades Sörmlands Trav-sällskap och två år senare, 1955, kördes den första tävlingsdagen på Sundbyholms travbana utanför Eskilstuna. Här körs sedan 2008 de fyra finalerna i unghästserien Breeders’ Crown. Ett annat stort, anrikt lopp på Sundbyholm är Mälarpriset, som körts sedan 1962 och där många stora stjärnor segrat under åren. Eskilstuna är en av medarrangörerna till treåringsserien E3, så varje år körs även
något av loppen i E3-serien här.

18 NOVEMBER – BJERKE

Upplopp: 200 meter.

Vinklad startbilsvinge: Ja.

Open stretch: Nej.

Information: Bjerke travbana ligger utanför Oslo och öppnades den 24 juni 1928. I Norge har man förbjudit körspö och svenska hästar kan upplevas som tröga på besök. Det norska voltstartsystemet fungerar på ett helt annat sätt än det svenska. En likhet är det sju hästar med framspår och fem med bakspår, men i stället för att som i Sverige ha två så kallade springspår (6,7) med längre anlopp så voltar spåren 5,6,7 i första ledet och 11,12 i andra ledet i motsatt riktning, utåt i banan. En allmän åsikt tycks vara att spår 2 och 4 är de sämsta framspåren medan 1,3,5 är de bästa. Banans största lopp är Oslo Grand Prix över medeldistans för världseliten två veckor efter Elitloppet.

25 NOVEMBER – SOLVALLA

Upplopp: 196 meter.

Open stretch: Nej.

Vinklad startbilsvinge: Nej.

Information från travförbundet: Sveriges, och hela Nordens, största travbana. Här körs Elitloppet – världens främsta sprinterlopp – sista söndagen i maj varje år. Elitloppsmeetinget pågår i dagarna tre och brukar locka runt 55 000 besökare. Stockholms Travsällskap som driver vår huvudstadsarena bildades 1925. När premiärtävlingarna på Solvalla gick av stapeln den 31 juli 1927 var Solvalla den andra permanenta landbanan i Sverige. Första söndagen i oktober arrangeras Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks som är de största klassiska loppen för de svenska treåriga varmbloden. Kriteriet och Oaks har körts sedan 1927 respektive 1979. Ett annat stort lopp är Jubileumspokalen, som sedan 2009, har fått en ny profil som ett internationellt femåringslopp.

17 oktober 2017 12:59

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelVärldsmästaren: ”Det går inte att fega”
Nästa artikelStatistiken du inte får missa inför VM-festen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.