Håkan Wallberg är på segerhumör inför V86

61

wallberg på segerhumör

Stallet går mot ett kanonår.
På onsdagen kan han tangera sitt segerrekord och passera miljonen inkört.
Det som krävs är att Cigor Coyote vinner på V86.
– Jag tycker att det ser riktigt bra ut på förhand, säger Håkan Wallberg.

Med 20 segrar på 176 starter under 2016 har Håkan Wallberg snyggat till segerstaplandet jämfört med de senaste säsongerna.
En stor anledning är fyraårige Cigor Coyote som fixat en fjärdedel av besöken i vinnarcirkeln.
– Jag hade räknat med att han skulle få en stark säsong, säger Wallberg som fyller 50 nästa år, har varit tränare sedan 1992 och om han håller ångan uppe de sista två månaderna ser ut att få summera sin främsta säsong i karriären.
Segerrekordet från 2002 kommer i alla fall tangeras om det blir full pott på Solvalla, något som också skulle betyda att stallet passerar en miljon kronor inkört för fjärde gången.
– Jag tittar inte så mycket på siffror, men visst har det varit ett lyft att vi vunnit fler lopp i år. Det har varit lite dåligt med segerprocenten emellanåt. Det är ju segrarna som gör att man syns, framförallt de två på V75 med The Last Crown och Cigor.
Varför går det bättre i år?
– Jag kan inte påstå att jag har ändrat något speciellt. Men vi har lite fler hästar vilket förstås gör sitt till. Sedan utvecklas man väl lite själv hela tiden. Det är klart att jag är en bättre tränare i dag än när jag började, samtidigt är konkurrensen också mycket hårdare nu.

Fick ursinnig press
Vad gäller onsdagens V86-deltagare har förväntningarna alltid varit stora.
– Ja, det är en rakt igenom bra häst, det kändes tidigt. Däremot började inte karriären som vi hade tänkt oss. Han hade tränat otroligt fint, men löpte inte upp till det i tävling. Då hittade vi några lösa benbitar i en has som opererades bort under hösten som treåring, sedan började det lossna.
Genombrottet kom i våras då Cigor Coyote radade upp tre raka segrar, varav en på V75. Det kvalificerade honom till finalerna under elitloppshelgen då Wallberg satte på helstängt huvudlag, lät amerikanske toppkusken Yannick Gingras sköta tömmarna och beordrade full laddning för spets.
– Hästen är ett snäpp bättre i ledningen så vi ville verkligen prova där, det var också därför vi valde den kusken. Tanken var att han skulle ha respekt med sig, men tyvärr blev det inte så… Hästen var i alla fall otroligt fin den dagen, säger Wallberg vars häst fick utstå ursinnig press av Eldrick Boko och Johnny Takter som till slut tvingade sig förbi efter hiskeliga 1.10 första varvet. En körning som naturligt nog gav trötta ben på båda hästarna.

Jänkarvagn och vässad i jobb
Efter ytterligare en misslyckad start fick Cigor Coyote tre månaders vila och har inför onsdagens lopp fått tre lopp i kroppen, varav en vinst.
– I comebacken hade vi bestämt oss för ett försiktigt upplägg och det blev perfekt. Vid vinsten var hästen jättebra även om han var lite stum över mål efter en rejäl körare på sista långsidan. Däremot var jag inte riktigt nöjd med honom senast.
Varför då?
– Han var lite blekare än jag hade tänkt mig. Tidsmässigt var det helt okej, men jag tyckte inte det var rätt tryck i hästen. Min teori är att han blivit lite less på att gå barfota, därför kommer vi att köra med skor nu.
Hur påverkar det honom?
– Jämfört med senast ska det bara vara positivt. Visst, med riktiga sommarförutsättningar har han fördel av att springa utan skor, men som banorna är nu tror jag att han tävlar bättre med skor. Dessutom blir han ännu lite startsnabbare med skorna på.
Så det är samma taktik nu som under elitloppshelgen?
– Ja, det bästa vore om han kom till ledningen. Jag är glad att Björn Goop kör, han är obesegrad bakom hästen efter ett lopp.
Hur gör du med utrustningen i övrigt?
– Vi sätter på jänkarvagnen igen, den hade han i somras, men har inte haft sedan återkomsten. Han vann sina två första starter med den så jag hoppas den ska ge lite effekt igen nu. Vad gäller huvudlaget blir det öppet, det är så han har gått i samtliga starter utom elitloppshelgen och starten efter i Östersund.
Hur känns hästen i träningen?
– Mycket bra. Jag körde några korta intervaller med honom idag (måndag) för att peppa honom lite extra. Det är ett upplägg vi inte haft sedan i somras.
Hur ser du på segerchansen?
– Kommer han till ledningen så måste han ha fin chans. Men det finns många startsnabba i den här klassen så jag är inte säker på att det lyckas. Men hästen är så bra att jag tycker att han ska hävda sig med andra löpningsförlopp, säger Håkan Wallberg.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelMalmös passning – till konkurrenterna
Nästa artikelDärför kör han inte storstjärnan i kväll

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.