Hallå där Åke Svanstedt…

265

åke svanstedt

…som på lördagen körde kvallopp med Sebastian K. på The Meadowlands och kvalade ytterligare två treåringar, Blixtra och Heavens Door.

Sebastian K. travade 1.12,1 över 1609 meter som fyra i sitt kval. Hur kändes han?
– Han kändes fin och gick i mål med krafter kvar. Jag satt bara och åkte med i kön och gick med i ryggar på slutet. Jag vred aldrig ut honom och körde för fullt någon gång. Det fick räcka med 1.12,1 i ett kvallopp. Annars så kör de ju 1.10 och 1.11 här borta i kvalen men det tycker jag är lite onödigt. Hästen var i alla fall lika fin som han har varit i träningen innan.

När blir det årsdebut och riktig start?
– Det blir start lördagen den 10 maj i Cutler Memorial på Meadowlands. Det är ett försök och finalen körs den 17 maj. Om det är lite hästar som anmäls så blir det bara ett försök men är det många så blir det två försök. Då får man också se hur många som går vidare till finalen.
– Förstapriset i försöket är 20 000 dollar och i finalen 90 000 dollar.

Hur ser planerna ut därefter?
– Han har minst två lopp på Meadowlands varje månad som han kan starta i. Det är bra prispengar att köra om och sedan finns det även ett stort lopp i Kanada i sommar. Därefter finns det stora lopp i Kentucky i oktober om vi vill vara med där. Så det är väl de enda två gångerna han behöver resa lite längre om vi ska starta i Kanada och i Kentucky.
– Det är bra att han slipper att åka så långt och det tog faktiskt bara en timme från vår gård Legend Farm i New Jersey till Meadowlands. Det är smidigt och bra.

Hur kändes det för dig att få köra åtminstone ett par kvallopp nu? Det var ju ett tag sedan du körde lopp senast, i slutet av oktober.
– Det var ju kul för man har känt suget lite nu de senaste månaderna efter att få börja tävla igen. När hästarna har varit så fina i träningen så blir man sugen att köra lopp.
– Jag har bara kört ett par lopp på Meadowlands tidigare och det är lättsprunget för hästarna på milebanan där. Det känns inte att det går i 1.12-fart när man kör.

Varför kör de amerikanska tränarna så många kvallopp med sina hästar och flera i rad?
– Om inte hästarna har startat på en månad så måste de kvala. Så är reglerna i USA. Men sedan finns det många som kör flera kvallopp i rad med sina hästar. Exempelvis Maven, som ska starta i Elitloppet, har kvalat tre gånger i rad nu. Hon har gått 1.10-tider två gånger och nu gick hon 1.11. Jag kan inte förstå det när det finns riktiga lopp att starta i varje vecka. Maven såg fin ut men jag tycker inte att Market Share såg lika fin ut om man ska vara kritisk.
– Alla här borta frågar mig när jag ska kvala Sebastian K. nästa gång och hur många kval han ska göra. Men det får räcka med ett kvallopp.

Du kvalade även två treåriga ston på Meadowlands. Heavens Door och passgångaren Blixtra. Hur kändes de?
– Heavens Door kvalade på 1.13,7 med gott om krafter kvar. Hon satt bara med i ryggar hela vägen. Det är en jättefin tremårsmärr efter Muscle Hill som bara gjorde fyra starter i fjol och som gick 1.11 då.
– Blixtra körde jag på litegrann med och hon avslutade 1.08,5 sista 400 metrarna. Men då fick jag smacka på litegrann för att kunna hänga med. Hon gick i mål på 1.11,1 och det här är en riktigt fin häst som ska bli spännande att starta. Hon kan nog springa fort i sommar.
– Både Heavens Door och Blixtra kommer att starta på Meadowlands den 9 och 10 maj.

Hur är läget med tvååringarna och när flyttar alla upp från Florida till New Jersey för tävlingssäsongen?
– På tisdag går transporten upp med alla hästarna och då flyttar även familjen med upp. Jag flög tillbaka till Florida efter kvalen för jag ska köra en av hästtransporterna. Det är 180 mil från Vero Beach till Legend Farm.
– Vi har 42 tvååringar och det ser väldigt bra ut överlag. Det är 20 stycken som har tränat mellan 1.20,5 och 1.23. Sedan är det nog 10 till 15 som är lika bra men som inte har tränat lika fort ännu.
– Kanske att några kommer att göra sina första starter i juli och det gäller att börja försiktigt. Säsongen är förlängd i år och de största loppen för tvååringarna är i oktober och i november. Många tror att Peter Haughton Memorial är det största loppet och det kanske det är för en del rent prestigemässigt, men när det gäller prissumman så är det fjärde största. Peter Haughton Memorial är ett tufft lopp och då måste man träna så hårt tidigt för att vara med där. Det är bättre om hästarna är lite mer utvecklade och mer tränade för då tål de mer, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelV75-tipset Örebro 3 maj 2014
Nästa artikelElitloppet 2014: Oväntat Jänkartillskott till Elitloppet?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.