Halskollaps för rekordhästen

61

Världsrekordhållaren Ferrari B.R. agerade långt under normal kapacitet i söndagens norska derby.

En veterinärundersökning visar att hästen hade stora problem med halsen.

I maj segrade norske fyraåringen Ferrari B.R. på världsrekordet 1.09,9 över 2 100 meter – en putsning av Robert Bis två år gamla världsrekord på tusenmetersbana med en tiondel.

Tränaren Per Oleg Midtfjeld har nu fått svar på varför hästen inte var sig lik i det norska derbyt.

En veterinärutredning efter loppet visade på något veterinärerna kallar halskollaps – hästen fick inte tillräckligt med luft under loppet, skriver norska Equus.

– Jag hörde ljud från hästens hals efter galoppen från start. Ferrari B.R. har aldrig haft sådana problem tidigare, och jag insåg snabbt att något var fel. Halsundersökningen visade inte på någon inflammation i halsen, i ställer diagnostiserade man det som halskollaps. Om det här var en enstaka händelser eller något kroniskt som behöver ett operativt ingrepp är för tidigt att säga, säger tränaren Per Oleg Midtfjeld till Equus.

Fokus på hälsan

Ferrari B.R. kommer att få genomgå en omfattande undersökning i nästa vecka där en kamera kommer att filma i halsen under ansträngning.

– Ferrari B.R. galopperade bort sig i kriteriet och i derby var han sjuk. Det ska tydligen inte lyckas för hästen i de mest penningstinna loppen. Men nu är det historia, nu lägger vi allt fokus på att hästen blir frisk igen, säger Per Oleg Midtfjeld till Equus.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelPlanen för Nuncio – åker till Frankrike
Nästa artikel”Tycker synd om den som svarar”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.