”Han är inte lika bra på vintern…”

18

Startsnabbheten har lett till dubbla V75-segrar från ledningen.

Ajlexes Cubano har vettig spetschans i den inledande V86-avdelningen på onsdagen.

– Han är inte riktigt lika bra under vintern men visst ska han räknas ändå, säger amatören Anders Jonsson från Falun.

Amatörtränaren Anders Jonsson med licens på Rommetravet har kunnat lägga mera krut på hästar sedan en tid.

Efter ett yrkesliv som journalist och bland annat verksam som inrikeschef på Ekot, har han börjat kunna ta det lite lugnare som pensionär.

Mer tid med hästarna – rena proffset med andra ord?

– Njahaa, jag vill nog kalla mig amatör! säger Anders Jonsson och skrattar.

På gården Stora Hälla i Falun har han tre hästar, varav ett avelssto. Räknar man alla travare han är inblandad i kommer man upp i elva hästar.

– Jag håller i tio konsortier och äger hästarna tillsammans med väldigt många människor. Vi har tio tävlingshästar. Ja, en är bara två år. Så det är nio jag är med på som förhoppningsvis ska starta i år, säger Anders Jonsson.

Pettersson bara kör

Bollnäsproffset Tomas Pettersson är en av tränarna konsortiet anlitar. När det kommer till Ajlexes Cubano är Pettersson emellertid ”bara” kusk.

Jonsson tränar den sjuårige valacken själv sedan slutet av fyraåringssäsongen och har lyckats bra. Ajlexes Cubano har tecknat sig för två V75-segrar så här långt, en i klass I i Bollnäs hösten 2015 och en i bronsdivisionen i Hudiksvall nu i september.

– Han har varit med ganska mycket i V75 och placerat sig i rikstoton nästan i varje start. Det var en väldigt bra proposition åt honom på Bergsåker på onsdag och även om han inte är riktigt lika bra som då han vann på Hagmyren i september ska han räknas med chans.

Bäst utan skor

Ajlexes Cubano är bäst den varma årstiden. Eller rättare sagt, hästen är bäst barfota.

Just på onsdag (1 mars) upphör barfotaförbudet i svenskt trav att gälla. Nu är det tillåtet att tävla med valfri balans igen.

– Han går ju bäst barfota, jag har hållit igång honom och startat under vintern som en del i träningen. Det lär inte gå att köra barfota i Sundsvall i början av mars men jag anmälde honom för att loppet passade så bra. Det här blir också första starten på en månad. Han var inte som bäst i den senaste starten och fick en träningsperiod i stället.

Hur känns hästen för dagen?

– Han känns bra i träningen och är precis lika pigg som vanligt. Så det verkar bra.

Inte som bäst senast, menar du. Ajlexes Cubano fick väl ett ganska tufft lopp där utvändigt ledaren?

– Visst. Han höll ju ändå skapligt. Men han verkar inte bry sig så mycket om dödens eller har i vart fall inte gjort det tidigare. Nu blev han sexa på Solvalla efter att Tomas valt att gå upp utvändigt ledaren med honom. Han gillar att gå där framme utan att ha någon framför sig.

Det handlar om en startsnabb häst som borde kunna sitta i ledningen en sådan här gång?

– Det kan nog bli så. Spets är nog bättre än att gå i dödens också. Vi hoppas på en lång sommarsäsong och jag tror att han kommer att kunna hävda sig rätt bra i silver. Han har otroligt hållbara ben och tävlar nästan året om. När han vann V75 i september visade han ju vilken fin häst han är, säger Anders Jonsson.

Vid segern i bronsdivisionen på Hagmyren öppnade Ajlexes Cubano 1.09,5 första 500 meterna till ledningen och gick säkert undan till slut. 1.11,3 över 1640 meter, bilstart gäller som ett rekord för dalahästen.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Han är inte lika
bra på vintern…”

Föregående artikelGalet vad leder till oönskat bad
Nästa artikelLöftet som är döpt efter en strippklubb

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.