”Han har tolv raka – måste rankas etta”

41

Stort svenskt julfirande på Vincennes i Paris

Foto: Kanal75

Vad väljer du? Kalle Anka eller Readly Express på julafton? Sportbladets expert Mattias Karlsson tror på svenskstjärnan i Prix Tenor De Baune på Paris-banan Vincennes.

TRAV22 december 2017 10:43

Det franska vintermeetinget på Vincennes i Paris är hetare än någonsin.

Den här söndagen är vi många som blir som barn på julafton.

Svenska profiler jagar stora pengar och platser i Prix d’Amerique.

I Sverige kör vi numera trav alla dagar om året förutom julafton, även om det visserligen ändå går att spela V64 och Dagens Dubbel till danska Skive.

Vi har ett pågående Winter Burst med åtta V75 på nio dagar över jul och nyår, men just på julafton är det uppehåll.

Därför känns det nästan befriande att det är stortävlingar på Vincennes i Paris med många svenskar inblandade.

Det känns som en fläkt av framtiden.

Kanske är det bara är en tidsfråga innan vi har V75 på julafton också, och travet kommer att bli mer internationellt.

Så varför inte lösa allt så att det går att spela V75 till Vincennes en sådan här dag?

Rejält drag i loppen

På julaftonens eftermiddag mitt under hämtningarna vid julbordet, när tomten knackar på dörren och de gamla uttjatade programmen flimrar på tv-apparaten körs högintressanta Criterium Continental och Prix Tenor de Baune.

Criterium Continental är ett fyraåringslopp över 2100 meter med autostart och ett förstapris på 1,2 miljoner kronor.

Prix Tenor de Baune är ett femåringslopp över 2700 meter med det franska voltsystemet och ett förstapris på 600 000 kronor.

I båda loppen får vinnaren en plats i Prix d’Ameriqiue den sista söndagen i januari.

De nya kvalificeringssystemet till Prix d’Amerique där bara fyra hästar kvalificerar sig på insprungna pengar har gjort det franska vintermeetinget mycket hetare, numera är det full körning och laddning i de fyra B-loppen (Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne, Prix de Belgique) där de tre första får en plats.

Överlag känns det som förhöjning av livskvalitet att följa de dagliga eftermiddagstävlingarna från Vincennes där det är ständiga positionsbyten, tempoväxlingar, körningar i vida spår, ståtliga ekipage och en utmanande mäktig bana med svart kolstybb.

De franska hästarna har kommit vältränade och spetade från den karga Normandie-kusten med saltvatten i pälsen, lukt av tång och krossat blåmussel- och ostronskal under hovarna – för att använda en bildspråk som kunde varit hämtat från en text av Tony Ryttar, min läromästare när det gäller franskt trav.

Bara tre svensktränade hästar har vunnit under vintermeetinget hittills – Robert Berghs Mindyourvalue W.F. (två lopp), och Björn Goops Reckless (montélopp) och Danseuse du Citrus.

Svensk storstjärna rankas etta

Allra störst uppmärksamhet den här julafton drar svenske Readly Express till sig, tränad av Solvallas Timo Nurmos och för första gången körd i storlopp av Björn Goop i stället för Jorma Kontio.

Readly Express anser flera är den allra bästa hästen inför Prix d’Amerique, däribland Solvallakollegan Stefan ”Tarzan” Melander.

Det som oroar mig är att Readly Express inte har startat på länge och sparsamt under året, och den enda starten han har gjort i volt var i debuten som treåring i Örebro den 14 maj 2015.

Men Timo Nurmos hästar kommer alltid ut vältränade och på topp direkt i första starten efter tävlingsvila, Readly Express är van att springa i tuffa backar från träningen hemma i Sverige och Björn Goop meddelar att det har fungerat bra när han har tränat Readly Express i voltstarter på sin gård i Normandie under veckan.

Readly Express är van offensiva och tuffa upplägg, taktiken blir att ladda från start för att vara med där framme i fältet.

Björn Goop håller också toppform både i Sverige och Frankrike – i lördags imponerade han på V75 i Gävle där han gav Zenit Brick ett perfekt lopp från svåra spår åtta till seger i gulddivisionen och lyckades få illa travande Lincoln Lawyer att sköta sig och vinna silverdivisionen, i tisdags på Vincennes stod han för en mästerlig kuskinsats bakom danske Steen Juuls Takethem till vinst i Prix de la Tremblade.

När inte franske kullettan och personlige favoriten Carat Williams inte såg som bäst ut senast i Prix du Bourbonnais så måste Readly Express rankas som etta i Prix Tenor de Baune, han kommer med tolv raka segrar som innefattar bland annat SM, EM för femåringar, Jubileumspokalen, Europaderbyt och Derbyt.

VM-guld i senaste starten

Halmstadtränaren Jerry Riordans Twister Bi körs av franske Alexandre Abrivard, hästen har under året bland annat vunnit VM-loppet på Yonkers Raceway i New York och Oslo Grand Prix på Bjerke, och varit trea i Masters-finalen bakom de franska fantomerna Aubrion du Gers och Bold Eagle.

Riordan säger att Twister Bi är 50 meter bättre än hans Ringostarr Treb som var trea i Prix du Bourbonnais och kvalificerade sig till Prix d’Amerique, men jag är fortfarande tveksam till den långa distansen och hur han klarar det franska voltsystemet.

Solvallatränaren Daniel Redén kommer som vanligt numera med en hel armada: Wild Honey (Franck Nivard), Caid Griff (Eric Raffin) och Tobin Kronos (Franck Ouvrie), och Jerry Riordan startar också förra årets Criterium Contintental-vinnare Treasure Kronos (Christoffer Eriksson).

I Criterium Continental startar Lutfi Kolgjinis vackre ståtlige profil Rajesh Face med Christoffer Eriksson som håller i tömmarna, men hästen har haft det svårt att få det fungera under hästen.

Här tror jag att Bodentränaren Petri Salmelas Makethemark med Björn Goop i sulkyn kommer att göra en riktigt bra prestation, medan Gävletränaren Fredrik Wallins Inga in Heaven som körs av franske Franck Ouvrie kommer att få det svårare.

I det stora fyraåringsloppet får svenskarna möta några riktigt lovande franska topphästar: Django Riff, Dreammoko, Draft Life, Doberman, Doria Desbois och Darling de Reux.

Alla tre svenskarna i loppet lottades också till svåra bakspår bakom startbilen.

Fem bästa svenskinsatserna hittills under vintermeetinget: 1) Reckless vann montélopp och är aktuell för största montéloppet Prix de Cornulier en vecka innan Prix d’Amerique, 2) Mindyourvalue W.F.:s två segrar på två starter inom fem dagar, 3) Ringostarr Trebs tredjeplats i Prix du Bourbonnais och kvalificering till Prix d’Amerique, 4) Propulsions imponerande spurt till fjärdeplatsen i Prix du Bourbonnais, 5) Björn Goops fyra kusksegrar.

Min rakning i Criterium Continental: 7 Django Riff-1 Dreammoko-3 Draft Life-2 Urlo dei Venti-13 Makethemark.

Min rankning i Prix Tenor de Baune: 13 Readly Express-11 Charly du Noyer-12 Carat Williams-14 Twister Bi-15 Wild Honey.

Loppen direktsänds hos ATG, där det också går att spela i den franska poolen.

Joyeux Noël!

22 december 2017 10:43

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Fyra raka segrar – borde gå upp i klass”
Nästa artikelMakethemark tävlar om dryga miljonen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.