”Han höjer sig ett snäpp i ledningen”

33

I lördags chockade Oskar J Andersson snudd på alla V75-spelare med 58-oddsaren Radjah d’Inverne.

På lördag kan han tokskrälla igen – med Rocky Winner – i Gulddivisionen på Jägersro.

Planen:

– Ledningen är vår bästa chans att vinna loppet säger han till Trav365.

Efter ett perfekt kört lopp så kunde Radjah d’Inverne spurta ner en urtapper Trot Kronos över upploppet i V75-finalen i lördags.

58 gånger pengarna stod på oddstavlan och segerkusken Oskar J Andersson bjöd publiken på en rungande segergest medan han samtidigt ställde de flesta V75-spelare schack matt.

– Det var en chock på många vis, att jag ens satt i vagnen var en mindre chock. Jörgen Westholm skulle ha kört och det fanns inte på världskartan i det läget att jag skulle vinna en V75-final den dagen. Men på grund av Jörgens smärtande nacke så fick jag köra hästen. Jag kom tidigt fram till vi behövde en invändig position för att räcka till. Det var ett bra, men väldigt jämnt lopp. Jag ansåg egentligen inte att jag hade någon vinstchans, men jag visste att det var uppåtform på hästen.

”Annan känsla i kroppen”

Hur gick det till när ni vann?

– Vi fick det optimala loppet och Jörgen hade onekligen hittat toppformen till det loppet. Jag berömde även skötaren Camilla i vinnarcirkeln, hon har gjort ett enormt jobb med hästen. För några månader sen skulle kan ha sålts mycket billigt om någon frågat. Men skötaren la ner sin själv i det och nu har skutan vänt. Det var en av de skönare segrarna, säger Oskar J Andersson.

Är det roligare att skrälla än att vinna med en favorit?

– Njae, vinsterna i sig är lika roligt, det är känslan. Men det blir en annan känsla i kroppen, man blir lite chockad och uppspelt på ett annat vis. Det blir lite mer chockartade känslor, kanske lite mer känsloexplosion.

”Det bästa han hade känt honom”

På lördag kör Oskar J Andersson två hästar på V75. I Gulddivisionen, V75-3, tillika kval till Olympiatravet, sitter han bakom Jörgen Westholms 2 Rocky Winner som stångats med Europa-eliten i Frankrike under vintern och som till på lördag är tillbaka på svensk mark.

Ny Westholm/Andersson-skräll på V75?

Inte omöjligt, enligt Oskar.

– Om han inte blir så mycket spelad så är han definitivt underskattad. Hästen har gjort det bra hela tiden och hade toppform inför Criterium de Vitesse senast. Körande Gabriele Gelormini kände att det var toppform i honom den dagen, det var det bästa han hade känt honom. Han ville verkligen vara med från start för att få rygg på ledaren, tredje inner och smackade lite på honom. Då blev han överladdad och galopperade.

Hur är statusen med hästen nu?

– Han gick ett banjobb tidigt i veckan på Grosbois (träningsanläggning i Frankrike) och var jättefin. Vi tror att han håller toppformen. Ett av hans bästa lopp gjorde han på Jägersro (slog Elitloppshästen Panne de Moteur utvändigt om ledaren), det är en bana som passar honom optimalt.

”Ska räknas i det loppet”

Hur ser du på segerchansen?

– Jag skulle inte bli chockad om vi vinner, även om jag har respekt för flera av motståndarna. Skulle han ha bäst form i loppet och vi lyckas kör honom i ledningen, till exempel, då kan han vinna.

Sugna på ledningen alltså, hur troligt är det att han kommer dit?

– Han är ojämnt startsnabb, men skulle han vakna på sin snabbaste sida och jag kan tajma det bra och han är löpsugen, då tror jag det skulle kunna gå. Vår uppfattning är att han höjer sig ett snäpp i den positionen.

Du kör även 3 Different In i lärlingsloppet, V75-3.

– Jag har ingen information om den ännu, men hon gick ett bra lopp senast som trea, då hade hästen inte startat på ett tag. Jag drömmer och hoppas att den är bättre formmässigt nu. Den ska räknas tidigt i loppet tycker jag, säger Oskar J Andersson.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet