”Han kommer vara en sekund bättre”

67

Svenskt Travderby – det största unghästloppet.

På söndagen kan Lutfi Kolgjini ta sin tredje seger i klassikern.

Rajesh Face är förhandsfavoriten och Jägersrotränaren är klar över taktiken.

– Rajesh trivs inte då man försöker hålla inne honom så jag kommer att låta min häst bestämma tempot helt på egen hand.

I uttagningsloppen till Svenskt Travderby för en dryg vecka sedan var det en häst  som höjde sig lite över mängden.

Lutfi Kolgjini har matchat mot Svenskt Travderby sedan i våras och har bara haft ett i sikte med Rajesh Face som vann sitt lopp överlägset på den snabbaste kvaltiden, 1.12,8 över 2640 meter auto.

Kolgjini menar att hästen ilsknade till då han försökte hålla inne honom i loppet. Det misstaget kommer inte att upprepas. I finalen på söndag får Rajesh Face tåga hela vägen.

Att Johan Untersteiner mer eller mindre lovat att köra i ledningen med Cyber Lane lägger Kolgjini inte någon större vikt vid.

– Hästen måste få bestämma tempot själv. Om det sedan går ut över Untersteiner skiter jag fullständigt i, säger han.

”Har bästa hästen”

Lutfi Kolgjini har två inteckningar i Svenskt Travderby sedan tidigare och kan nu vara på väg mot en tredje. Erik Adielsson vann med Joke Face 2010 och 2013 satt han själv upp bakom Mosaique Face.

Tommy Nilsson från Lomma strax norr om Malmö äger Rajesh Face och var även ägare till 2013 års vinnare, Mosaique Face. Nilsson har som samtliga ägare till hästarna i finalen valt att satsa på den så kallade premiechansen och har chans till chans på dubbla prispengarna på söndag.

Förstaplatsen i den stora finalen (V75-6) är därmed värd fyra miljoner kronor.

– Vad spelarna ska veta? Jag tycker att de kan känna sig trygga med att jag har bästa hästen. Men som i alla travlopp kan det bli strul, det kan vara sjukdomar med i bilden och så vidare. Men det är klart att jag tror på en jättechans, säger Lutfi Kolgjini.

”Inte en skråma på fötterna”

Rajesh Face fick dra undan efter eget huvud sista varvet i uttagningsloppet. Kolgjini ville inte bråka med hästen som vann med sju längder.

Barfotabalansen var sparad till karriärens 21:a start och det blev en extraväxel menar Kolgjini.

– Han hade inte en skråma på fötterna efter loppet senast, så det blir barfota runt om igen. Den här gången kommer jag också att låta honom bestämma hela vägen helt själv. Jag märkte ju om inte annat senast att han inte alls gillade att jag tog i honom.

Humöret och viljan har söndagens derbyfinalist efter pappan Raja Mirchi men kanske främst efter farfar Viking Kronos. Avlar man på hingstar med stark vilja blir avkommorna därefter menar tränaren.

– Rajesh låter sig inte hunsas hur som helst. Klart att den hårdheten kan spela honom ett spratt ibland men han är i grunden en jävligt intelligent häst. Så jag tror nog att han fattar att det är allvar på söndag. Vi har inte mätt honom sedan han var ett men jag skulle tippa att han bara är 1.54 hög. Det är absolut ingen stor häst men han har ju en gång som han vore 1.70.

Vad har hänt veckan efter uttagningarna?

– Han har i stort sett bara gått och myst. Han gick ett lätt jobb i måndags, sedan har han fått långa promenader och gått mycket i hagen. I dag (torsdag) ska han gå ett 1.32-jobb i 2000 meter på rakbanan. Ja, de jobben är ju inte till för annat än att bara hålla igång systemet.

Du har givetvis försökt toppa formen just till finalen. Hur mycket bättre kommer Rajesh Face att vara?

– Han kommer vara en sekund bättre, det är jag rätt säker på. Åtminstone enligt de prognoser som jag ställt på träningen.

”Står jävligt bra till”

Lutfi Kolgjini tycker att stallets näst bästa chans till seger i V75 på söndag kommer i amatörloppet K.G.Bertmarks Minne (V75-5). Halmstadamatören Håkan B Johansson har chans att vinna loppet för tredje gången när han nu får låna Ulisse Kronos.

– Helt klart är Ulisse Kronos näst bästa chansen. Han står jävligt bra till i loppet och är verkligen toppfin i jobben. Läget är bra och hästen kan gå optimalt balanserad, barfota fram och med en jänkarbike för första gången. Håkan B tycker jag är Sveriges bästa amatörkusk.

Chansen med stallets övriga hästar på V75?

– Det är några outsiders. Igor Ribb (V75-2) känns fantastiskt uppåt i jobben. Jag körde intervaller med honom i går (onsdag) och jag har aldrig känt hästen på det viset. Orakel Face (V75-1) har inte startat på ett par månader så jag hoppas att Adrian släpper ledningen till Bergh och Re Doc och kommer till slut i stället. Polycrates Face (V75-7) är väldigt stark häst men är också väldigt ojämn i sitt uppförande. Passar över tre kilometer men motståndet är tufft.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.