Hans R: ”Det är toppchans”

13

Trots resor kors och tvärs världen över så levererar han ändå.

On Track Piraten är en hårding och efter världsrekordet i Müllers Memorial väntar finalen i Gulddivisionen på lördag.

– Det är en toppchans. Hästen känns helt suverän, säger tränaren Hans R Strömberg.

Världens bästa dalahäst har återigen haft ett kanonår.

Inget verkar bita på On Track Piraten som förutom långa resor inom Sverige har varit och tävlat i VM-loppet i New York, samt gjort avstickare till Belgien och Norge. Han är lika pigg och fräsch ändå och levererar oftast på topp. Det har blivit sju segrar i år, varav sex av dem i Gulddivisionen, på 19 starter och nästan 3,4 miljoner kronor insprunget. Den åttaårige valacken är rena sedelpressen och har hittills i livet sprungit in drygt 12,8 miljoner kronor. Efter en resa tur och retur över Atlanten och en fjärdeplats i VM-loppet på Yonkers i New York var On Track Piraten senast tillbaka på svensk mark igen. Trots de långa strapatserna så vann han storloppet Müllers Memorial på nytt världsrekord, 1.11,7 över distansen 2640 meter med bilstart.

– Hästen är helt otrolig. Han har varit igång och startat sedan januari som treåring och nu är han snart nio år. Det är fantastiskt, säger Hans R Strömberg som tillsammans med skötaren Maja Bäckman håller världsstjärnan i sådan fin författning.

Vad är det som gör att hästen gång på gång gör topprestationer trots alla långa och många resor?

– Han har ju väldigt bra fysik och ett starkt psyke. Resorna är inga problem, han äter och dricker alltid som han ska göra. Han trivs med det.

– Sedan har han ju en perfekt exteriör så det sliter inte lika hårt på honom som på andra hästar som är lite skeva. Trots att han är en så stor häst, 1.70 centimeter hög, så har han ändå en lätt aktion. Han är väldigt lätt i sin kropp och bär upp den lätt.

”Inga anmärkningar hos veterinären”

Vad säger du om insatsen senast, då han tog sin tredje seger i Müllers Memorial?

– Han fick en bra löpning och då slår han ju de här hästarna. Så är det bara. Då hade han ändå en 75-mila resa i benen, enkel väg från Rättvik till Malmö, men det bekommer honom inte, säger Strömberg.

– Hästen kom hem från USA på torsdagen veckan innan och jag körde ett jobb med honom på lördagen. Då kändes han så fantastiskt fin att det inte var mycket att fundera på än att anmäla honom till Jägersro. Trots resorna så har han inte tappat i hullet eller i vikt alls.

Hur har On Track Piraten känts i träningen efter senaste segern?

– Jättefin. Vi har varit och kollat upp honom hos veterinären och det var inga anmärkningar alls. Veterinären sa att det var bara att åka hem igen.

– Sedan har hästen mest gått på rakbanan men även en del turer i skogen och det känns suveränt bra allting.

”Bra chans att hålla ledningen”

På lördag väntar finalen i Gulddivisonen för On Track Piraten. Den körs som V75-6 i en omgång som kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 43 miljoner kronor enbart på sju rätt. On Track Piraten körs återigen av Johnny Takter och har innerspår bakom startbilen. Det är någon som tränare Strömberg är mycket nöjd med.

– Han är rätt så rask ut och har stor chans att hålla ledningen. Det har han gjort de två senaste gångerna när han har haft innerspår i V75. Först när han vann V75 på Romme och även i Olympiatravet då han höll B.B.S.Sugarlight utvändigt om sig men då fick en tuff tryckare till sedan under vägen.

– Så jag är jättenöjd med spåret och det ser ut som en toppchans. Speciellt eftersom de på papperet värsta konkurrenterna fick sämre lägen än vad han fick.

Hur blir det med balans och utrustning?

– Jag siktar på att köra med skor runt om. Det är inga som helst problem för han gick med skor hela förra vintern och gjorde många fina prestationer och vann flera lopp då med skor. I övrigt blir det hans vanliga vagn och norskt huvudlag som vanligt.

”Blir inget Frankrike”

Hur ser fortsättningen ut? Är det aktuellt med Frankrike?

– Nej, det blir inget Frankrike. Han har för mycket pengar på sig och eftersom han är valack så är han utestängd från de flesta loppen i Frankrike. Det är ett lyxproblem. Så vi får hålla oss till Gulddivisionen här hemma och meningen är att han ska starta på där i vinter. Det duger gott till oss, säger Hans R Strömberg.

Rättvikstränaren har haft sitt bästa år som tränare och förutom alla framgångar med On Track Piraten så vann Unique Juni E3-finalen för ston i somras och i övrigt så vann Strömberg själv finalen i Sommartravet med Olympic Torch.

– Det har varit ett fantastiskt år, mitt överlägset bästa år någonsin. Jag är jätteförvånad själv att vi har kommit upp i sådana siffror som 6,6 miljoner inkört. Det är jag otroligt nöjd med, säger Strömberg som har 21 hästar i träning.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Hans R: ”Det
är toppchans”

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.