”Hästarna helade mig och vände mitt liv”

391

”hästarna helade mig och vände mitt liv”

I fem år funderade han utan att våga ta steget. Idag är han för evigt fast i travets värld.
– Travskolan och hästarna har förändrat mitt liv. Nu blir de aldrig av med mig, säger Andreas Fågelberg, 38, som är inne på sitt tredje år på Bergsåkers travskolas vuxenkurser.

Efter att under flera år ha varit publik på Bergsåkers travbana i Sundsvall förverkligades till slut drömmen. Han hade länge velat komma nära de kraftfulla djuren och gå på travskola, men modet svek honom. När hans bror erbjöd sig att följa med blev det äntligen av.
Hästarna kom in i Andreas liv vid en viktig och avgörande tidpunkt.
– Jag var deprimerad. Jag hade ingen tro på någonting, allra minst mig själv, berättar han. Men jag är ett bevis på att hästar helar människor. De ger villkorslös kärlek vilket har hjälpt mig enormt mycket. De har helt enkelt vänt mitt liv.
När han för första gången satt upp bakom en stor häst kom tanken ”det känns ju inte som att jag gör någonting”.
– Då fick jag svaret att det är så det ska kännas när det känns bra, säger Andreas med ett leende.
Han menar att han i dag har en annan tro på sig själv och vad han klarar av. Han har vågat ta steget att söka det jobb han verkligen ville ha och han har tagit körkort.
– Jag var väldigt nervös när jag skulle övningsköra, men då tänkte jag att det var som att köra häst, då blev det lugnare. Den känslan har jag sedan kunnat ta fram i flera situationer, berättar Andreas.

Elever från 19 till över 70 år
Att travskolan är för alla åldrar märks då det på landets vuxenkurser finns elever från 19 till över 70 år. Det är aldrig för sent att prova. Vissa kanske vill se om det där som Örjan Kihlström gör verkligen är så svårt, andra vill bara ha avkoppling från övriga livet och njuta i stallet. Oavsett skäl så finns det något för alla; i ett stall ryms både fart, harmoni och gemenskap.
Andreas liv inom travskolan går vidare. Han har till och med gått dubbla kurser och har även börjat hjälpa travtränare att köra träningsjobb.
– Faktum är att jag inte ens vet vad kursen jag går nu heter, men jag tror att jag har gått den förut. Jag tänker att repetition är all kunskaps moder, säger han.
I framtiden ser Andreas en möjlighet att jobba med hästar som terapi och därmed hjälpa andra som varit i hans situation. Han menar att människan speglar av sig i hästen, att de känner av vår oro och ångest men också vår glädje.
Andreas råd till andra, barn som vuxna, som funderar på travskola är rakt och tydligt:
– Det första steget är det svåra steget, men det är ett steg du aldrig kommer att ångra.

Föregående artikelInför V86: Heta chanser för Untersteiner
Nästa artikelInför V86®: ”Vi är gärna med i Elitloppet”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.