Hästen att slå i Derbystoet 2016

31

derbystoet 2016

2015 blev hon årets segerrikaste häst i Sverige.
Inför storloppssäsongen i år skadade hon sig och var borta till Derbystoets uttagningar där hon gjorde som hon brukar – bara vann.
Vem ska kunna stoppa Robert Berghs stenhårda dam i söndagens final?

Kullens drottning i fjol var med i programmet till kvalsvängen inför drottningens pokal i våras men ströks för hälta.
Efter att ha bommat även Stochampionatet kunde Robert Bergh få henne i stridbart skick igen till Derbystoets uttagningar för en och en halv vecka sedan där Timbal visade upp samma tuffa attityd.
Timbal gjorde loppet själv från dödens och efter att ha manglat ledarinnan mör kunde hon även hålla undan för smygkörda Trading.
En miljon väntar vinnaren av Derbystoet 2016 (V75-5) på Jägersro på söndag. En fin årgång av loppet men vem som ska vara favorit på förhand är det inget snack om.
Preben Sövik från stall Robert Bergh rapporterar om en häst i toppförfattning.
Men ska det verkligen gå att vinna finalen med bara ett lopp i kroppen?
– Normalt är det inte det bästa upplägget – om man får uttrycka det så. Samtidigt är det här en häst utöver det vanliga. Hon visade att hon var på topp direkt efter uppehållet och jag tror inte hon bryr sig om att hon inte startat under sommaren. Att vinna på ett sådant fint sätt från dödens som hon gjorde senast visar lite på hur bra hon egentligen är. Det är en klasshäst det här, säger Sövik.
Vilka konkurrenter ser du som tuffast emot Timbal?
– Kolgjinis Princess Face har svarat för fina insatser en längre tid och kommer nog att sälja sig dyrt. Untersteiners Otrobanda var fin i valet. Jag tror att det är de två i första hand.
Vad säger du till spelarna om Timbals chanser?
– Jag tycker att hon startar med bra chans. Vi tror på henne. Vi vet att hon är tuff och alltid gör sitt bästa, så vi får hoppas att det räcker. Hon går barfota runt om igen.
Cayenne Ovel svarade för en av kvalens starkaste insatser som tvåa bakom Tunika i första starten för er. Hur bedömer du hennes segerutsikter?
– Hon har tränat bra och det var kul att hon kunde visa i tävling direkt vad hon går för. Hon bör ha gått framåt med det loppet tycker jag. Läget gör det svårbedömt, men med tanke på hur fin hon var i kvalet hoppas jag att hon ska vara med och kämpa om en fjärde-femteplats.
I ”stora” derbyt har ni Angel Of Attack till start som inleder från ett sjundespår.
– Det handlar om en häst som är mycket snabb ut, så vi får ladda lite från start. Kan han komma ner i banan och få lite klaff med positionerna kan vara med på en fin slant i alla fall. En häst i riktig toppform som ställs mot ett bra motstånd här.
Övriga V75-hästar. I det inledande loppet gör Montdore första starten sedan i maj och vinterns tävlande i Frankrike.
– Han har just kommit hem från Frankrike och hunnit med ett par jobb hemma. Det känns som att han har behållit formen och jag tror att han kommer att vara med där framme. Barfota runt om som normalt.
I trekilometersloppet (V75-3) har ni Carelin till start. Två lopp i kroppen efter sin årslånga skadefrånvaro.
– Carelin känns riktigt fin men har inte fått till det efter combacken då det handlat om struliga galopper. Han kan säkert överraska här och distansen klarar han ju, slutar Preben Sövik.

Föregående artikelLyckosam i både Finland och Sverige
Nästa artikelHär dyker Takter upp på travbanan

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.