Hatt på inför – jubileumsderbyt

62

Jägersro dubblar prissumman i det hundrade galoppderbyt på söndagen.

Ett jubileumsår då även antalet hattar väntas öka i paraderna på publikplats.

– Det känns helt klart som att det kommer att bli fler hattar i år – det ska vara hattar på derbyt, säger Jacqueline Henriksson, ordförande i Skånska Fältrittklubben.

Hattar i publikhaven under hästkapplöpningar är en tradition från England där galoppsporten utvecklades under 1700-talet.

I Sverige ville man ha det som i England och 1918 reds Svenskt Derby för första gången. Hattarna kom med i konceptet runt loppet där Skånska Fältrittklubben och Jockeyklubben var drivande aktörer.

Jacqueline Henriksson är ordförande för Skånska Fältrittklubben som bedriver galoppverksamheten på Jägersro. Inför jubileumsdagen på söndag är det extra piff på det mesta. Frågan är om stämningen även stänker på de olika hattparaderna som arrangeras.

– Det känns som att det är lite extra inför det hundrade derbyt och jag tror att det kommer att bli ännu fler hattar i år.

Dubblering av guldet

Derbyt på söndag rids som den sjätte avdelningen av Grand Slam 75, någonstans runt 17-tiden.

 I år tävlar de 15 derbyhästarna om en prissumma på tre miljoner kronor, varav hälften går till vinnaren.

1 500 000 kronor i förstapris i år. I fjol fick vinnaren Duke Of Burden 750 000 kronor.

– Det här något vi ska försöka hålla fast vid. Det är Svensk galopp som gör denna extra satsning på derbyt här nere i Skåne och det är vi väldigt glada för. För 2018 ser det ut att vara samma summa och förhoppningsvis håller det i sig. Satsningen som galoppsporten har gjort med just derbyserien har varit en väldigt bra injektion för att få igång avel och hästägandet igen, säger Jacqueline Henriksson.

Ingen klar favorit

Vilken häst kommer då att stå som vinnare av det 100:e Svenskt Derbyt? Det verkar vara en samstämmighet i leden om att jubileumsårets lopp är en mycket öppen historia.

Stefan Jönsson, mångårig tipster i banprogrammet, tar med tre hästar på sitt system. Hemmatränaren Francisco Castros Stricker får förstarösten i programmet, följd av Lennart Reuterskiölds Jr:s Gold Tyrrany och Fredrik Reuterskiölds Plata o Plomo.

Jacqueline Henriksson:

– Det är de tre som kanske gjort bäst prestationer men jag vill nog säga att det finns två-tre stycken till som kan vinna loppet. Den stora favoriten saknas, derbyt är öppet i år.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet