Heiskanen är het inför Annandagens V75!

381

heiskanen

Veijo Heiskanen har en lysande säsong bakom sig.
Och än är inte året slut.
När Solvalla traditionsenligt kör V75-finaler på annandagen selar han ut två segerbud.
– Lover Face rankar jag etta och Naglo’ del Nord ska med på fyra, fem streck, säger Åbytränaren.

Förra året sprang Veijo Heiskanens hästar in 3,4 miljoner kronor. I år är den siffran tio miljoner. Visserligen är det långt ifrån 2002 års rekordnotering 18 miljoner men då drev Heiskanen en större rörelse och gjorde över 1 300 starter, att jämföra med cirka 300 starter i år.
– När jag trappade ner på hästantalet för ett tiotal år sedan trodde jag aldrig att jag skulle komma upp på så här hög nivå och tävla i högsta eliten igen, så det klart att jag uppskattar det här väldigt mycket. Det har varit en strålande säsong, säger Heiskanen.
Vilken av årets framgångar värderar du högst?
– Helt klart segern med Solvato i Olympiatravet på hemmaplan. Det var en otrolig stämning, allt stämde hela dagen och det gick bra för oss i alla andra lopp också.

Kapacitet för gulddivisionen
Olympiatravet i april är långt ifrån den enda tävlingsdagen under 2014 som Veijo Heiskanen kan blicka tillbaka på med ett leende. I slutet av november tog han en V75-trippel på Jägersro genom Solvato, Lover Face och Riff Kronos. Den senare vann även Solvalla Grand Prix och det tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland under hösten. Lover Face har utvecklats enorm och vunnit sju av elva starter sedan han kom till Heiskanen i maj.
– Jag kände direkt att Lover Face är en bra häst men att han skulle bli såhär bra trodde jag inte. Han har bara blivit bättre och bättre hela tiden och han har tränat på som han ska efter senast. Det finns inga moln på himlen och han kommer säkert att göra bra ifrån sig igen, säger Heiskanen inför bronsdivisionens final (V75-7) på annandagen.
Senast vann hästen från ledningen på topptid. Den här gången startar han från bakspår.
– Han går från alla positioner. Egentligen är ledningen hans kanske sämsta position. Han är allra bäst när han får springa i ryggar och gå till slut.
Hur bra kan han bli?
– Han räcker en bra bit om han fortsätter att hålla den här klassen. Senast gick han banrekord (1.11,6/2 140 meter autostart) på Jägersro där man har tävlat med hästar i 100 år, så han behöver inte bli så mycket bättre. Fortsätter han hålla samma standard har jag feeling för att han räcker till gulddivisionen.

Heiskanen är het
Lover Face är med andra ord ett mycket tidigt streck på V75-kupongen när julskinkan dukats undan och Solvallaprogrammet plockats fram. Även stallkamraten Naglo’ del Nord (V75-6) tillhör dem som ska räknas med segerchans. Han avslutade starkt som fyra från köposition i lördags.
– Han hade haft strul med en hovböld och stått över lite träning inför näst senaste starten, så det loppet behövde han. I lördags gick han jättebra och hade han haft ett bättre läge hade han varit ännu längre fram. Allt verkar bra efter det och formen är på topp.
Den här gången är det upplagt för en betydligt mer gynnsam resa från spår ett bakom startbilen. Om hästen håller sig till rätt gångart vill säga. För tre starter sedan vann han visserligen, men han galopperade i starten från just innerspår.
– När han hade innerspår i Eskilstuna var både han och jag lite för ivriga. Nu kommer jag ta det lite lugnare för att komma iväg felfritt. Om han trampar iväg kan vi förhoppningsvis få rygg på ledaren eller tredje par invändigt och kommer sedan luckan är han inte borta.
Så ledningen är inte aktuell?
– Som det kändes i Eskilstuna går det inte att ladda för fullt så jag tror inte att det blir ledningen. Samtidigt är innerspår på Solvalla lite bättre än i Eskilstuna, det är lite annan banmodell och bilen har lite högra fart när starten går, och ibland kan han öppna rätt så snabbt.

Mot Prix d’Amerique
Två dagar efter julfinalerna på Solvalla är det Paris som gäller för Veijo Heiskanen. Siktet är inställt på vinterns stora händelse i travvärlden, Prix d’Amerique på Vincennes, för Solvato och efter en mersmakande tredjeplats i Prix du Bourbonnais för tre veckor sedan väntar nu Prix de Bourgogne.
– Solvato trivs bra i Frankrike och allt verkar bra med honom. Jag åker dit på söndag för att köra ett lite snabbare jobb med honom. Det har regnat mycket så träningsförhållandena har inte varit de bästa men på söndag ska han få en genomkörare inne på Vincennes, inför Prix de Bourgogne 28:e december.
Hur stora är chanserna att han kommer med i Prix d’Amerique?
– Jag tror att han har rätt så hygglig chans att komma med. Eftersom han bara är sex år då räknas hans prissumma upp med tio procent så jag tror att det ska funka. Men det klart att det underlättar om han vinner något av de här loppen han ska ut i innan Prix d’Amerique.
Efter Prix de Bourgogne är det Prix Tenor du Baune 11 januari som gäller för Solvato. Vinner han det loppet är en plats i Prix d’Amerique garanterad.

Föregående artikelTre chanser för Melander på Annandagens V75
Nästa artikelV75 resultat tisdag 23 december 2014 från Gävle

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.