Hemmahoppet: ”Är i ännu bättre form nu”

22

Succétränaren Nicklas Westerholm med fyra chanser på V75

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Nakoda Goj är i ännu bättre form nu än vid V75-segern näst senast, enligt Westerholm.

TRAV18 januari 2018 12:13

Han har gjort succé första året som proffstränare och är populär bland hästägarna.

Inför V75 på hemmabanan Romme har Nicklas Westerholm laddat ordentligt med flera heta chanser.

– Målet är att ha dem i toppskick på lördag, säger han och spikar två av hästarna i det officiella tipset Fem tippar V75.

I början av december 2016 kvitterade Nicklas Westerholm ut sin proffstränarlicens. Innan dess hade han jobbat hos Reijo Liljendahl och hos sin pappa Robert Bergh. I fjol var alltså det första riktiga året som A-tränare och han har fått en flygande start på karriären. När undertecknad gjorde en intervju med Westerholm i början av februari fjol, hade han 22 hästar i träning. I dag, knappt ett år senare, ligger antalet på 50.

– Det har verkligen rullat på jättebra. Av de 50 hästar jag har nu så har jag bara kvar två av dem som jag hade när jag tog ut licensen. Det har varit väldigt tryck på att lämna hästar i träning och det är kul att folk vill satsa på mig. Vi hade några veckor här i vinter när jag fick tacka nej för då var det fullt i stallet. Men just för dagen har jag några tomboxar, säger Nicklas Westerholm.

Imponerande resultat

Stallets hästar vann 67 lopp i fjol och sprang in 3,2 miljoner kronor. Segerprocenten var imponerande 26 procent och även tidigare år som amatör och lärling var en hög segerprocent kännetecknande för Nicklas Westerholm. Han har visat upp flera fina förvandlingsnummer och att ha väl förberedda hästar som debuterar och som ofta vinner direkt är ännu ett av hans signum.

– Jag är såklart nöjd med första året och det är kul att vi har fått så bra respons på resultaten från nya hästägare. Samtidigt hade inte rörelsen satt sig helt heller i fjol med antalet hästar och det blir lite svårt att veta vart nivån ska ligga med segrar och inkörda pengar.

– Men nu har det stabiliserat sig till ett lagom antal och jag har anställt mer personal. Just nu är det fem heltidsanställda som jobbar hos mig med hästarna plus en gårdskarl. Jag har plats för 60 hästar nu i senvinter och vår.

”Hästar i fint skick”

Rommetränaren håller till på en gård i Avesta där det finns fina träningsmöjligheter med backe och rakbana bland annat.

– Vi köpte gården i våras och det fungerar bra men samtidigt så måste vi utveckla den med tiden. Vi har samma rutiner nu med 50 hästar i träning som vi hade när jag hade två hästar i början.

Och du har hästarna alltid väl förberedda och i fint skick när de kommer ut till start. De behöver sällan lopp i kroppen?

– Det har liksom varit enda sättet att göra reklam för mig att presentera hästarna så väl förberedda som möjligt. Och att någon skulle se det. Det gäller att ha hästarna i bra skick hela tiden och på så vis överleva branschen. Men det har gett bra resultat. Hårt jobb och noggrannhet är vad som gäller, säger 26-åringen.

I mitten av november förra året fick du in ett intressant nyförvärv i elitloppshästen Tjacko Zaz. Hur är läget med honom?

– Han var skadad när han kom och har opererats men nu har såret läkt och han ska förberedas för att komma igång, men har inte börjat träna ännu. Målet är att försöka ha honom till start framåt sommaren. Det är i alla fall jättestimulerande att få en sådan topphäst i träning, menar Nicklas.

”Ännu bättre form nu”

På lördag avgörs V75 på Nicklas hemmabana Romme och omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 43 miljoner kronor enbart på sju rätt. Westerholm vässat lite extra och har fyra hästar till start, varav han rankar tre av dem etta i det officiella tipset Fem tippar V75. Westerholm spikar även två av sina egna, It’s Showtime Zaz och Persos Smokie i tipset.

– Målet är att ha dem i toppskick på lördag och det är lite extra när det är hemmabana och många hästägare är på plats, säger han.

MICHAEL CARLSSON/KANAL75

18 januari 2018 12:13

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.