Hyllning och eftersnack V75

146

TRAVDDBLOGGEN

Vädret höll nästan hela dagen igår med undantag för några små droppar under V75-6. Men inte ens en hagelskur hade kunnat ta död på den stämning som låg över Halmstadtravet igår. Far och son Untersteiner dominerade på V75 och tog hem avdelning 1-5. Johan tog hem de två första och såg till att en hel del system rök på V75. Overtaker By Sib hade inga större problem att spurta hem segern efter en resa i tredje ytter och full anfallsorder 300 kvar. Givetvis ska Royal Fighter hyllas också efter att ha gått i dödens i tufft tempo och ändå knäcker ledaren och håller mycket bra till andraplatsen.
Dixie Exclusive hette Johans vapen i avdelning två och här klaffade det verkligen till 100% men det ska också till en skicklig kusk för att hitta de vägarna. Luckan kom perfekt på upploppet och via en sylvass avslutning så spurtade Dixie Exclusive förbi Elegance Brodde. Han har en ruggigt snabb spurt att tillgå om han får spara på krutet till sista biten av loppet.
I V75-3 var det då dags för Peter att sätta dit en vinnare. Nothing But Class skötte sig bakom bilen och när den släppte så kunde Nothing But Class dundra till tätt och var sedan ohotad efter att Peter fick styra tempot där framme. Fin häst och en bra sprinter som säkert kommer vara en nyttig gulddivisionare.
I den fjärde avdelning bröts mönstret något även om det var en Peter som vann loppet med en Untersteinertränad häst. Ingves heter kusken i efternamn och den segrande hästen heter Gantab Håleryd. Han gick barfota runt om för första gången och det blev en hederlig spets och slut seger. Jag tycker han imponerade lite för det var rätt så bra tempo där framme och han håller undan på rätt så spänstiga ben. Mitt drag Merlin gjorde det också bra och blev tvåa men var chanslös att slå klorna i ledaren. Spännande hästar att följa.
I V75-5 var det dags för Peter Untersteiner igen och taktiken var densamma här, spets och slut. Från springspåret kunde Corrine Af Solnäs överrumpla Evelina Palema och Mikael J Andersson och sedan var loppet över. Tyvärr hoppade Orangina Face från start och hamnade sist men i utgången av sista sväng så fick hon anfallsorder och det fanns gott om krafter kvar då men dessvärre blev det en ny galopp.
I DD-loppen var det slutvunnet för the Untersteiners men till deras försvar så hade de ju ruttna lägen i de två avslutande loppen 😉 I DD-1 överraskade Frozen mig aningen genom att utan problem hålla upp ledningen och därefter var han överlägsen. Riktigt fin häst som inte kommer ha några problem att hävda sig i den översta klassen.
Det bör inte heller Your Highness ha. Hon fick verkligen jobba för havren men kopplade greppet från dödens och sedan krigade både hon och Björn Goop hela upploppet ner och vann före en bra avslutande Jumble Ås. Jag tycker det var klart positivt att man körde stoeliten över 2640 meter och hoppas att fler lopp kommer gå över den distansen.

Jag hade förmånen att få vara med i Johan Untersteiners stall igår och fick ta del av både glädje och även lite besvikelse. Det är verkligen kul att få vara med bakom kulisserna och se det stora jobb som ligger bakom de där 2-3 minuterna på banan. Hästarna ska göras snygga, eventuella skor ska ryckas, de ska selas, de ska värmas en eller två gånger och laddas upp på det sätt som passar den hästen. När defilering och provstart är klart så står det en nervös skötare vid staketet som inte dra många andetag under den tid som loppet pågår. Glädjescener och kramar utbryter för den vars häst vinner och kanske anar man lite besvikelse hos de var häst inte vinner. Men som jag ser det är det inte hästen man är besviken på utan det faktum att han inte får utdelning. Klart att skötare och tränare är arga och trötta på vissa av hästarna emellanåt men det är ytterst tillfälligt och den kärleken man ser mellan skötare och häst inne i stallet och vid sidan av banan, det är vackert.
När hästen åkt av banan tar oftast skötaren över och efter att ha varvat ner hästen så ska han eller hon selas av, duschas och få lugna ner sig en stund i boxen. Och för skötaren så fortsätter jobbet då all utrustning ska tvättas av noggrant och torkas av. Därefter inväntar man att få lasta hästen för färd hemåt vilket kan handla om allt från en mil till ett par hundra 🙂

Detta är lite av mina iakttagelser under en tävlingsdag.

Ha en fortsatt skön söndag 🙂

Föregående artikelV75 resultat lördag 8 november 2014 från Halmstad
Nästa artikelLunch – Dubbeln Bergsåker 2014-11-09

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.