Hyllningen: ”Han är den bäste jag tränat”

39

Mikko Aho tror stenhårt på sin lovande fyraåring

1 av 2 | Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL75

Now Or Never Flair med Mikko Aho och dottern Mirva.

TRAV24 november 2017 12:50

Ett ämne till något riktigt stort.

En lovande fyraåring i träning hos en liten tränare på Åby.

Now Or Never Flair presenterade sig på allvar i den senaste starten och har mångas ögon på sig i lördagens V75-finaler på Solvalla.

Efter många år som proffs i Finland flyttade Mikko Aho till Sverige med sin familj och hästar i början av 2000-talet. Han blev amatör och livnärde sig bland annat på att köra hästlastbil innan han i slutet av 2014 kvitterade ut proffslicensen på Åbytravet.

Den i dag tioårige Art On Line, med dryga tre miljoner insprunget, banande vägen för Mikko Aho och blev beviset för att kunnandet fanns som tränare.

Senaste stjärnan Now Or Never Flair är värre ändå tror Aho.

– Han är den bäste jag tränat. Det är någonting alldeles extra till häst. Jag är väldigt tacksam för att ägaren litat på mig och låtit mig sköta matchningen. Now Or Never Flair hoppas vi ska vara med länge, säger Mikko Aho, inför starten i lördagens klass I-final på Solvalla, V75-7.

Het för framtiden

Now Or Never Flair visade de rätta kvaliteterna omgående som unghäst. Tränaren ville dock skynda långsamt och trots att uppträningen var plusbetonad fick valacken stå över nästan hela säsongen som treåring i fjol.

Sex segrar på 15 starter har det blivit i år och efter den suveräna insatsen vid segern i V75-loppet på Jägersro i slutet av oktober blev Now Or Never Flair en riktigt het häst för framtiden.

Efter en bommad start där hästen konstrade svepte Åby-hästen hela fältet på den sista bortre långsidan. Segermarginalen skrevs till sju längder.

– Det är sällan man suttit bakom en häst som rundat ett fält så enkelt i V75, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

”Inte frågat Örjan”

Mikko Aho har inte hundra procent koll på varför hästen tog några galoppsteg bakom bilen senast. Han låter dock trygg med att det inte kommer att bli några problem på lördag.

– Jag har faktisk inte frågat Örjan vad som hände i starten senast. Men hästen är väldigt travsäker bakom bilen. Jag tror att det var så att Örjan ville hålla inne honom då hästen själv ville framåt. Han är inte het i loppen eller så utan vill bara springa. Det finns så mycket vilja i honom! säger tränaren.

Aldrig trött i lopp

Now Or Never Flair är en av elva hästar i Mikko Ahos stall. Uppfödaren Carl-Erik Håkanson som har nio tiondelar i hästen måste vara nöjd med året.

Enligt tränaren Aho handlar det om en kandidat med kvaliteter för gulddivisionen i framtiden.

– Han har otrolig fart och har alltid haft fin teknik. Samtidigt en stark och ärlig häst som kan göra jobbet själv. Det bästa är att han aldrig varit riktigt trött i mål, inte ens senast. Jag tycker att han visat att han duger i den här klassen. Det är bra spår och bra kusk och jag måste tro på segerchans, säger Mikko Aho.

Om banan tillåter på lördag planerar Mikko Aho att köra Now Or Never Flair med önskebalansen barfota runt om.

– Det är möjligt att han får en paus efter Solvalla. Allt känns bra, det är inget fel. Tvärtom blir han bara bättre och bättre hela tiden. Men han är viktig för mig och vi vill att han ska kunna tävla riktigt länge för oss.

MIKAEL WIKNER/KANAL75

24 november 2017 12:50

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelHär gör Propulsion comeback inför PdA
Nästa artikel”Många steg i livet att ta just nu”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.