Infö V86 28 augusti 2013: Full gas i lärlingsloppet

238

Lina Pergenius har förmodligen bästa hästen i onsdagens lärlingsfinal på Solvalla.
Den 20-åriga dalkullan laddar för fullt bakom bilen i V86-6 med Masquerade Face.
– Jag lär nog få körorder om att försöka sticka till ledningen.

Efter uppväxtåren i Mora och mycket tid i stallet hos Leif Witasp och Kajsa Frick är Lina Pergenius i dag inblandad i en proffsverksamhet på Rommetravet.
Sambon Joakim Elfving är ett nykläckt proffs som står för licensen. Lina jobbar heltid i stallet som rivstartade 2013 med V75-segrar i både februari och mars.
– Little Miss Sweden och Face Facts som vann då har båda fått ta det lite lugnare i sommar. Vi har haft en liten svacka men nu börjar hästarna kännas bättre och det är bara att hoppas att det vänder snart, säger Lina Pergenius som på onsdag står i rampljuset som en av favoriterna i V86:ans sjätte avdelning.
Tolv lärlingar har kvalat in till finalen av Andreas Bergfeldts Minneslopp. 60 000 kronor väntar vinnaren av loppet över 2 140 meter som startas med bil.
Masquerade Face tog Lina till finalen i uttagningsloppet i Rättvik i slutet av juli. Hon styrde ner i rygg ledaren efter 700 meter med fyraåringen den gången och vred ut till attack i in i den sista kurvan. Masquerade Face tog en överlägsen seger.
– Det är den bästa hästen jag kört i lopp. Han har en speciell aktion och hade lite problem med första sväng i Rättvik där banan var lite lös. Men jag tror att Solvallas bana ska vara bättre för honom. Han kändes stark då jag vann med honom och jag måste tro på ganska bra chans, säger Lina Pergenius som kört 60-talet lopp och tagit fyra segrar.

”Huvudet högre”
Det är Rättvikstränaren Patrik O Sundberg som tränar Masquerade Face som faktiskt hunnit med ytterligare en seger sedan Lina Pergenius körde honom.
För drygt två veckor sedan skötte Hans Brunlöf tömföringen i ett uttagningslopp till amatör-SM i Bollnäs.
– Han tog ledningen per omgående bara stack i sista sväng. Hästen har utvecklats enormt på slutet och är verkligen bra nu, säger Patrik O Sundberg.
Masquerade Face är storvuxen och lite grov i aktionen vilket gjort att det tagit lite tid att hitta rätt med honom.
– Men nu är han ordentligt på rätt spår och så pass alert och gåvillig att han självmant ökade på den sista bortre långsidan senast. Spåret på onsdag är inte bra men det kunde varit sämre också och han är så pass snabb iväg att Lina får testa ordentligt från start. Jag tror att min häst är huvudet högre än de andra. Vi hoppas på ledningen. Om inte kommer det att vara ledigt i dödens åtminstone och jag tror han kan vinna därifrån också, säger Patrik O Sundberg.

”Det ser bra ut”
Tränaren menar att Lina Pergenius svarade för en exemplarisk styrning i uttagningsloppet till Andreas Bergfeldts Minneslopp och ser ljust på uppgiften.
Vad säger kusken själv?
– Jag tycker nog att det ser bra ut. Sedan kunde jag väl ha önskat ett bättre spår – men jag tror att jag har en av de bästa hästarna så det ska vara chans ändå. Det skulle vara väldigt stort att vinna det här loppet.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 Jägersro 31 augusti 2013
Nästa artikelV86 Solvalla 28 Augusti 2013