Inför Elitloppet – Flyfotade schweiziskan Uza Josselyn

89

Flyfotade schweiziskan Uza Josselyn

Barbara och René Aebischer kommer till Solvalla med flyfotade elitloppsjokern Uza Josselyn. Foto av Lissi Gustafsson, Kanal 75

I Sverige är hon relativt okänd men det kan det snart bli ändring på. Flyfotade schweiziskan Uza Josselyn är en riktig joker i Elitloppet.
– Med tanke på speeden som den här märren har kan vi förvänta oss vad som helst, säger hästens tränare René Aebischer inför söndagens storlopp på Solvalla.

Uza Josselyn (V75-4) är född i Danmark men ägd och tränad i Schweiz, och det är under alplandets flagga hon tävlar i Elitloppet. Av de 16 startande hästarna fick hon sin inbjudan först. Solvallas sportchef Anders Malmrot delade ut den efter att det sjuåriga stoet i början av mars imponerat på Vincennes i Paris.
– Det var fantastiskt att få en inbjudan. Jag var på Elitloppet 1998 och såg Moni Maker vinna. Då började jag drömma om att en dag få komma med en egen häst. Nu blir den drömmen verklighet och det känns fantastiskt, säger hästens skötare tillika tränarens fru Barbara Aebischer.

Spurten vassaste vapnet
Uza Josselyn har vunnit 18 av 33 starter så här långt och när man tar en till på hennes vinstkonto, som uppgår till närmare 6,4 miljoner kronor, förstår man att hon inte har tävlat i gärdsgårdsserien. Överst på meritlistan står det italienska miljonloppet Gran Premio della Nazioni som hon vann i höstas efter att ha visat prov på den exceptionella upploppsspeed som blivit hennes signum.
– Om man har rätt strategi i loppet och hon har krafter kvar när upploppet kommer så kan hon avsluta bra. Jag tror inte att så många kan gå lika fort som henne över upploppet. Men det är mycket som måste stämma och det går inte om hon får en tuff resa eller måste gå för länge i tredjespår, säger René Aebischer.
Uza Josselyn kan även öppna raskt bakom startbilen men när startspåren i försöken lottades drog hon en nitlott. Från spår sju har kusken Erik Adielsson en delikat uppgift att lösa.
– Risken är att försöket blir för tufft för henne och då kan det bli svårt att prestera på topp i finalen. Vi såg förra året vad som hände med världens kanske bästa häst (Bold Eagle).
– Men vi får se, för oss kommer det kännas som en seger bara hon gör ett bra försök, säger René Aebischer som ser ytterligare ett orosmoln.
– Våren, när solen och värmen kommer, är inte den bästa tiden för ett sto att tävla. Hon kan bli brunstig. Men händer det så händer det, det är inget vi kan styra över, säger han och tillägger med ett leende:
– Jag föreslog faktiskt att Elitloppet skulle köras på hösten i år men så blev det inte.

”Förvänta oss det bästa”
Efter Vincennes- segern i mars fick Uza Josselyn träna på stranden i Normandie. I mitten av april gick hon ut i ett större lopp i Italien men då galopperade den annars travsäkra hästen i en trång situation. Senast fick hon för första gången stifta bekantskap med Erik Adielsson i Finlandia-Ajo och där flög hon fram över upploppet och gav sin tränare det formbesked han ville ha. För även om vårvärmen och startspåret i försöket kan ställa till det kommer René Aebischer till Solvalla med högt ställda förhoppningar.
– Jag tror att förutsättningarna i Elitloppet, med två heat och banans karaktär, är bästa tänkbara för att hon ska komma helt till sin rätt. Utan ett allt för tufft försök, och sedan en bra position och en bra rygg att följa i finalen, kan vi förvänta oss det bästa. Men då måste alla bitar falla på plats.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.