Inför EXTRA V75 26 december 2013: Heta chanser för Jorma

266

image-17

Fyra segrar i måndags.
142 segrar hittills i år.
Jorma Kontio dominerar på Solvalla och låter mycket optimistisk inför annandagens Extra V75.
I fjol vann Jorma Kontio kuskchampionatet på Solvalla för första gången.
Då räckte 91 segrar till prestigetriumfen.
I år har Jorma Kontio tagit 142 segrar och det är 47 fler än tvåan Örjan Kihlström.
Det är 20 år sedan någon vann lopp i sådan takt på Solvalla som Jorma Kontio gjort och gör i år. Det var Stig H Johansson som under sina glansdagar var överlägsen. Flest lopp vann Stig H Johansson 1992 då han segerdefilerade hela 193 gånger på hemmabanan.
Senast någon vann över 140 årssegrar var 1993 då Stig H Johansson vann 145 lopp.

Fyra segrar dan för dan
Jorma Kontio vann fyra lopp i måndags i samband med V75-tävlingarna kvällen före julafton, varav en segar inom V75-spelet. Därmed står finländaren på 142 årssegrar inför annandagens Extra V75 på Solvalla, som även är årets sista tävlingsdag på huvudstadsbanan.
Jorma Kontio kör fem hästar inom V75-spelet och via sin egen hemsida berättar han hur han ser på chanserna.
5 Canaka B.F. (V75-1) är i mycket bra form och hon har levererat riktigt bra insatser på slutet. Senast avgjorde hon till seger utan bekymmer efter en resa utvändigt om ledaren. Hon är startsnabb och från femtespåret kommer jag att söka mig framåt från start. Jag tycker att hon ska ses med bra segerchans.
5 Corleone Boko (V75-2) är en talangfull travare som har funnit formen efter att ha fått starta kontinuerligt de senaste månaderna. Senast vann han i bra stil på Åby. Då tävlade han med skor men om banan tillåter det så rycker vi av honom framskorna till denna start. Det ger bra effekt på honom. Det är alltid tufft motstånd i en V75-final men jag är optimistisk och tror på en bra segerchans.
12 Verymuchkiss Karsk (V75-5) är i bra form och han har gjort bra insatser i de två senaste starterna som jag har kört honom. Senast avgjorde han enkelt till seger efter en resa bak i kön. Nu fick vi tyvärr det sämsta utgångsläget och att runda till seger i en V75-final från ett tolftespår gör man inte på beställning. Ett stenhårt utgångstempo ökar våra möjligheter till en framskjuten placering. Tar man med fyra, fem hästar på kupongen är även han värd en markering.
11 Mellby Viking (V75-6) kändes bättre än någonsin senast och han gjorde även karriärens bästa insats även om han inte lyckades sticka nosen först över mållinjen. Han fick en mycket tung resa men han kämpade storstilat hela vägen. Aktionen flöt betydligt bättre än tidigare och trots ett elftespår tror jag på en bra segerchans.
7 Stormysky (V75-7) var en trevlig bekantskap senast då han sprintade undan till en bekväm seger i Helsingfors. Han håller bra form för dagen men nu är motståndet tuffare. Jag kommer att ladda en bit från start och hoppas att vi kan hitta ner i ett vettigt slagläge. Tar man med tre, fyra hästar på kupongen kan även han vara värd en markering.

Flest segrar på Solvalla under ett år:
193 segrar, Stig H Johansson 1992
164 segrar, Stig H Johansson 1991
145 segrar, Stig H Johansson 1993
143 segrar, Stig H Johansson 1988
142 segrar (hittills), Jorma Kontio 2013

Lars-Ove Pettersson

 

Comments are closed.