Inför EXTRA V75 26 december 2013: Playing Tua!

254

extra26

Kanske Årets komet på hästsidan.
Och än är det inte slut.
Med tanke på att hon aldrig slutar överraska är det väl lika bra att kalkylera med att Playing Tua tar årets femte V75-seger i V75 i finalerna på Solvalla annandag jul.
Något har hänt med femåriga stoet Playing Tua under 2013.
Visserligen var hon klart duglig som tävlingshäst även tidigare under karriären. Det är bara det att hon är så mycket bättre numera. Klasser bättre.
Under 2013 har skånskan tagit fyra V75-segrar och tjänat över en miljon kronor. Ett facit tränaren Thomas Uhrberg knappast kan ha haft på känn i början av säsongen.
Några tursegrar har det heller inte handlat om. Playing Tua har visat prov på riktigt hög moral över upploppen. Slutstötarna har blivit stoets signum.
Solvalla bjuder in till V75-finaler på annandagen och Playing Tua har lottats till ett fjärdespår bakom bilen i den sista avdelningen – silverdivisionens final med en kvarts miljon till vinnaren.
Danske segermaskinen Stelton har innerspåret och kan bli svårtuggad.
– Jag tycker att Stelton var väldigt fin senast han vann men ärligt talat var det väl inga stjärnhästar han speedade ner den gången? Då tycker jag nog att det sa mer när Playing Tua spurtade ner en så pass bra häst som Canaka B.F. i Halmstad vilket är en bättre merit i mina ögon, säger Jägersrotränaren Thomas Uhrberg som inte kan göra annat än fortsätta tro på sin häst.

Rykande avslut
Segerloppet Thomas Uhrberg talar om är det i Stoleliten i Halmstad 9 november. Playing Tua brottades då med ett bakspår men redde ut situationen med ett mycket snabbt avslut från kön och fångade in en så pass bra häst som Canaka B.F. och Jorma Kontio i de sista stegen.
– Det är klart att det är några riktigt bra hästar med i silverfinalen. Jag hade hellre startat henne i Stoeliten om jag fått lov till det. Men det fick man inte och vi får ta den här silverfinalen så får vi se vad som händer, säger Thomas Uhrberg.

”Nästan lite svårt att förstå”
Det är Uhrberg-familjens yngste son Joel Uhrberg, 20, som sköter om och tränar succéstoet. Sedan i höstas basar han över en egen del av stallet som flyttat in i Kari Lähdekorpis gamla gård i Holm, mellan Halmstad och Jägersro.
– Jag har hand om åtta av stallets hästar här och stjärnan är förstås Playing Tua som gjort det fantastiskt bra. Jag har alltid tyckt att hon duger bra och så där – men det som hänt bara under de fem senaste starterna är nästan lite svårt att förstå, säger Joel Uhrberg.
Peter Ingves hjälper till med körningarna två gånger i veckan och det blir mycket träning i backen. Ett koncept Joel Uhrberg tror passar Playing Tua mycket bra.
– Det är samma häst och humörmässigt är hon världens snällaste. Men hon ser annorlunda ut. Hon ser bättre ut och har fått mera muskler och det är backträningen som gjort henne gott. Lite nytändning kan också ha spelat in men jag tror absolut att det är träningen i backe som är den största orsaken till framgången.
Har hon konserverat dunderformen som hon hållit hela hösten tror du?
– Hon ska gå ett banjobb på lördag inne på Halmstadtravet, ett sista finslipande som pappa ska köra. Det känns som att hon behåller formen och jag tycker att man absolut ska tro på henne igen.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 Bergsåker 21 December
Nästa artikelR.I.P. Ina Scot