Inför EXTRA V75 3 nov: Petar sig själv

228

Det kan bli hans största stund i karriären som tränare.
Då lämnar Daniel Redén landet.
– Eskilstuna och jag är ingen bra kombination, förklarar tränaren som startar två av favoriterna i söndagens Breeders’ Crown-finaler med extra V75.

image-11
Daniel Redén blev hundraprocentig under Breeders’ Crown-onsdagen på Solvalla förra veckan.
Treårige Call Me Keeper svarade för en smått osannolik prestation då han trots blytung resa krossade sina konkurrenter på tangerat svenskt rekord.
Det följdes upp med att ett år äldre Molle C.D. rundade fältet från spår tolv i det olyckdrabbade loppet som kördes om som kvällens sista.
Men när finalerna avgörs på söndag med 850 000 kronor i förstapris väljer årets succétränare att peta sig själv i sulkyn.
Trots att båda hästarna kommer att tillhöra favoriterna och en seger skulle vara Redén största i karriären, för att inte tala om det skulle bli en dubbel…
– För det första hade jag planerat sedan länge att åka till USA för att gå på Harrisburg-auktionen. Om nu den där blivande fantomhästen skulle stå där den dagen så vill jag inte missa det. Samtidigt hade det inte varit svårt att boka av en resa för två så stora lopp, men Eskilstuna och jag är ingen bra kombination.
Ingen bra kombination…?
– Mina hästar tävlar bra där, men jag som kusk har inte haft något flyt. Jag ville hitta en harmonisk kusk som trivs bra på Eskilstuna, då kändes Per Lennartsson perfekt, säger Daniel Redén.
En faktakoll visar att Redén kört 21 lopp på Sundbyholmstravet i Eskilstuna i år och vunnit tre.
Det ger en segerprocent på 14 och kan jämföras med hans totalsiffra för säsongen på 24.
Det verkar alltså ligga något i den till synes excentriska motiveringen.
– Det kanske låter lite konstigt, jag förstår det, men man måste ha kemi. Det är som personkemi med människor och jag har ingen feeling på Eskilstuna. Då känns det skönt att lämna över till Per som är så pass säker och duktig och vinner mycket lopp där. Han kommer att passa utmärkt på de här två hästarna, det är min magkänsla.

”En fruktansvärd häst”
Call Me Keeper kommer sannolikt att bli favorit bland de treåriga hingstar/valackerna som avslutar omgången och tränaren skräder inte orden när han ska beskriva sin nya stjärna.
– Det här är en fruktansvärd häst som kan bli hur bra som helst, det har jag hävdat hela tiden. Men han har mycket av sin pappa Pine Chip i sig och kan bli lite vass och nervös. Därför har jag matchat honom väldigt lugnt, jag vill vårda talangen så att han håller i många säsonger, säger Redén som inte var överraskad av den makalösa prestationen i semifinalen.
– Hästen var faktiskt sjuk i kriterieförsöket, trots att han gjorde ett jättebra lopp som fyra. Därför hade han inte fått så många jobb inför Mantorp näst senast då jag provade att rycka skorna, bara för att känna hur det fungerade. Han blev för ivrig bakom bilen, men gjorde en ruggig upphämtning, helt joggandes. Senast var han ännu vassare och vann faktiskt också joggandes. Pulsen var låg efteråt och det fanns krafter kvar. Det var väldigt skönt att han fick visa hur bra han är. Jag tror att han kommer att vara ännu bättre på söndag, den urblåsaren var precis vad han behövde och det är honom jag har störst förhoppningar på.
I loppet innan startar Molle C.D. som också visat kapacitet långt utöver det vanliga, men även gett sin tränare en del gråa hår.
– Han är som han är, väldigt speciell. Jag provade ny balans på honom i onsdags, men det blev inte bra. Trots att han vann så stämde inte travet. Han är som två helt olika hästar från värmning till lopp och jag har gått på den minan många gånger nu. I derbyt tyngde jag ner honom och det är något jag ångrar i efterhand. Nu ska vi gå ”back to basics” med den balans hästen hade då han vann på Hagmyren i somras och i derbykvalet. Det är så han har fungerat bäst.

Många telefonsamtal
Innerspår bakom bilen över 2 140 meter är statistiskt inget vidare spår i Eskilstuna. Av 1 727 körda lopp mellan 1997-2012 har 147 vunnits därifrån, vilket kan jämföras med 240 segrar från mest framgångsrika spår 5. I segerprocent blir det 8,5 mot 13,9.
Trots det var innerkanten populär vid spårdragningen och valdes först i två av klasserna. När Redén satte dit Molle C.D. var emellertid de två spåren närmast utanför redan upptagna.
– Jag tror att han kommer att öppna väldigt bra härifrån, om det sedan räcker för att hålla ledningen vet jag inte. Men skulle han nå spets ser jag gärna att hästen körs där, förutsatt att han känns bra för dagen. Man ska tänka på att hästarna från hans semifinal fick det tuffare eftersom de gick ett och ett halvt lopp den dagen. När finalen kommer så tätt blir det en nackdel, men Molle kändes fin i måndagsjobbet så han verkar ha tagit det på rätt sätt, säger Daniel Redén som lär få en nervös söndagsmorgon på andra sidan Atlanten.
– Det kommer att bli annorlunda. Men jag kommer att vara med på telefon och prata med skötarna för att lägga upp hur de ska värma. Det blir nog många telefonsamtal.
Totalt körs fyra Breeders’ Crown-finaler på söndagen och precis som en vanlig lördagsomgång startar den inledande V75-avdelningen 14.30.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKvarts miljon till Sanity
Nästa artikelNästagångare 1-3 november 2013