Inför EXTRA V75/Kriteriet: Hästen från ön

231

Aldrig tidigare har en häst från Gotland tagit sig ända till en final i Svenskt Travkriterium.
Final Oak är inte heller bara en deltagare vilken som helst.
Henrik Hoffmans jättetalang har en bra chans att vinna hela alltet på söndag.

image

Henrik Hoffman har korats till årets tränare på Gotland 2007 och 2012. Under söndagen kan Visbytränaren inta fastlandet på allvar med sin Final Oak.
En seger i det största loppet för treåriga travare i Sverige skulle smälla högt för ägarna och alla andra runt hästen.
Final Oak vann sitt uttagningslopp enkelt från ledningen. Hingsten har segrat i hälften av sina tolv starter och har imponerat. Kan han rent av vara kullens främste?
– Hoppas kan man ju alltid göre. Men vi är i alla fall otroligt stolte över att vare en av de tolv som är med och gör upp om det. Vad som händer sen är egentligen en bonus, säger Henrik Hoffman på klingande dialekt.
Vi träffar Hoffman på Skrubbs travbana där han håller till med sina tävlingshästar. Han har även hästar på en gård i Tingstäde, ett par mil från banan.
Träningsförhållandena på Skrubbs är mycket bra. Kriteriefinalisten joggas lite på en skogsslinga inför fotografen.
Historien om billighetshästen Final Oak börjar bli känd i branschen. Såld på kriterieauktionen för 20 000 kronor för två år sedan. En medelmåtta i träningen.
– Ja, han är ingen träningsnarkoman direkt. Så att han skulle vara ett sånt här lejon i tävling kunde vi inte tro. Det var väldigt svårt att sänka ner honom i tider från början, han ville absolut inte springa så fort som vi ville.

Trög blev bra
Det blev kvalificeringslopp på Solvalla i slutet av mars i år. Jorma Kontio fick känna på en häst han bedömde som trög i uppvärmningen.
– Sedan gick kvalloppet och han galopperade in i första kurvan, men ställde sig ganska snabbt. Och så sprang han 1.20 hela vägen och Jorma hade runt 1.16 sista varvet och var väldigt nöjd. Jorma sa att det var en väldigt bra häst – så då började man väl få lite förhoppningar, säger Henrik Hoffman och ler.
Final Oak vann sina två första lopp i karriären. En talang som bara bröstat upp sig mer och mer i takt med att han startat. 2010 års kull är jämn. Final Oak kan gott och väl visa sig vara den främste när det ska göras bokslut i december.
Vad är det som gör honom till en riktigt bra häst egentligen?
– För det första är det nog psyket. Han är otroligt lugn, ligger aldrig på. Sedan är han en otrolig travare, han vill egentligen inte galoppera…kan inte galoppera. Sedan är han otroligt startsnabb när vi haft tur i lottningen och haft framspår. Han är en otrolig tävlingsindivid.
Vad känner man som liten tränare med att ha en finalist i kriteriet?
– Man känner en otrolig stolthet. Jag har ju genom åren haft en väldans massa hästar på inkörning och uppträning, men blivit av med dom, många gånger med motiveringen att det inte går att ha en bra häst på Gotland. Jag har ju accepterat det, men har väl känt innerst inne att det SKA gå. Nu när man har ett levande bevis så känns det ju jäkligt skönt!

Fotnot: Söndagens Extra V75 med kriteriefinalen sänds direkt i TV4 Sport kl 14.00-17.30. I TV4 blir det en efterhandssändning i Vinnare V75, kl. 17.00-18.00.

Mikael Wikner & Björn Ekmark

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet