Inför GS75: Bergh luftar segerrike Balfour

46

Inför GS75: Bergh luftar segerrike Balfour

Nioårige Balfour har lyckats bra i Frankrike.
Fuxvalacken har tagit tio av sina totalt 23 segrar i födelselandet för tränaren Robert Bergh.
– Han känns spänstig och fin för dagen och efter årsdebuten på söndag är det meningen att han ska åka ner igen, säger Robert Bergh inför starten i Axevalla Grand Slam 75.

På söndag står Axevalla värd för spelet Grand Slam 75 och ett lopp för högsta klassen inleder tävlingarna.
Robert Berghs fransman Balfour lottades till ett innerspår bakom bilen i loppet med endast sex deltagare.
Det är nioåringens första start sedan slutet av december. Bergh är nöjd med hur hästen känns för dagen.
– Han kan ju lätt lägga på sig lite och bli lite tung emellanåt när han har det ”för bra”. Men han känns bara fin just nu. Det är väl alltid lite segerchans när han startar…så är det ju, säger han.
Fjolåret blev inget lyckat år för hästen. I två säsonger dessförinnan glänste han verkligen med sammanlagt tio segrar och en hel del andra fina placeringar i Frankrike.
– Det var inget konstigt alls förra året. Han klarade inte av loppen han gjorde bara och det blev bara en seger. Jag har varit på gång att åka ner till Frankrike med honom några gånger men det har aldrig klaffat riktigt med stallplatser och så, säger Robert Bergh.
Efter starten i GS75-1 på söndag är en längre vistelse i Frankrike inplanerad för Balfour igen. Bergh ska hyra boxar i Anders Lindqvist borg på träningsanläggningen Grosbois i Paris från april och planerar att matcha fem-sex av sina hästar i Frankrike i vår och sommar.

Banrekord på Vincennes
2018 ståtade Balfour ett tag med fem raka segrar i Frankrike, varav två togs på Paris-banan Vincennes.
Björn Goop satt bakom när valacken slog till med banrekordet 1.12,0 över 2875 meter på Vincennes lilla banan, 1 325 meter i omkrets.
– Han har visat tre-fyra gånger att han inte klarar den stor banan på Vincennes. Han gillar nog varken nerförsbacke eller uppförsbacke. Men mest är det uppförsbacken han tycker är svår. Men det ska bli spännande att se honom på den lilla i sommar och andra banor som Enghien och så. När det är plant fungerar det bäst för honom! säger Bergh och skrattar.
Årsdebuten på söndag då. Endast sex hästar med i loppet och ni drog ett innerspår bakom bilen. Vad tycker du om förutsättningarna?
– Han har blivit rätt så bra bakom bilen. Inget spjut ut är han förstås men det är inte så att han behöver bli sist från start heller tycker jag. Det är en bra distans åt honom. Han brukar gå rätt bra efter uppehåll också, så jag är inte orolig för honom så.
Kan du berätta om något om träningen?
– Jag har kört 1.19 ute på gården på slutet och det är ett bra jobb. Jag är nöjd över hur spänstig han är. Jag tror absolut att han kan få en bra säsong igen men just såna här comebacker kan ju vara lite svårbedömda. Han ska räknas i alla fall, säger Robert Bergh som aviserar barfota runt om på Balfour om vädret tillåter.
Du har två hästar till start på Axevalla på söndag. Tredje avdelningen av Grand Slam 75 är ett fyraåringslopp där Ecke Steel (en seger i fjol) var trea i årsdebuten på Åby i förra veckan. Chansen?
– Ecke Steel var positiv senast från ledningen och det ska vara en något bättre segerchans än med Balfour, trots ett sjundespår bakom bilen. Han hade problem som treåring med aktionen då han inte fick det att stämma i loppen. Senast travade han dock fint och han var riktigt bra då. Jag tycker att det känns som att han har stabiliserats. Han är ganska snabb och nu när vi fått honom att trava och hålla sig fräsch har han en hel del kapacitet.
Senast blev det ledningen från just ett spår sju bakom bilen. Tror du att Ecke Steel spetsar igen?
– Han är väl okej iväg bara. Så det tror jag inte så mycket på det trots att han frontade mot äldre hästar senast och nu bara möter fyraåringar. Vi får se. Jag drar nog skorna runt om även på den här och hoppas att det blir bra. Det är ingen riktig het chans men med årsdebuten känns det som att han ska komma förbättrad i alla fall, slutar Robert Bergh.

Föregående artikelMakethemark gör årsdebut i V86 på Solvalla
Nästa artikelBergsåker tar över V75-omgången nästa lördag

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.