Inför GS75®: Linder tror på spets och slut på hemmabanan

96

Inför GS75®: Linder tror på spets och slut på hemmabanan

Romme är värd för söndagens GS75® och hemmatränaren Fredrik Linder låter mycket optimistisk med Isa som lottats till ett kanonläge i GS75-6.
– Det ser ut som spets och slut om jag får bestämma. Hon är ruggigt kvick iväg bakom bilen.

Med travlegendaren Björn ”Skräcken” Linder som pappa var det naturligt för Fredrik Linder att hamna inom travsporten. Efter ett uppehåll har han fått tillbaka suget och driver nu ett framgångsrikt stall tillsammans med sambon Magdalena Eriksson.
– Utan ”Magda” hade jag inte varit där jag är i dag. Hon står för finliret och jag för grovjobbet i verksamheten, hälsar 48-årige Fredrik Linder, som håller till på en gård i Avesta.
Fredrik Linder är mer eller mindre uppväxt i stallet, där han som tioåring fick ta hand om sin första ponny vilket var en fin inskolning. Sedan jobbade han åt farsan i tio år innan han drog igång som egen 2000.
Men vägen fram till dagens fina tränarrörelse har långt ifrån varit spikrak. 2007 fick nämligen Fredrik en häst över sig och krossade två nackkotor.
– Jag opererades och fick två proteser. Men jag hade väldigt ont efter det och det blev för tungt för kroppen och det blev svårjobbat så jag valde att lämna in licensen.
Istället började han inom bageribranschen där han fick anställning hos sin mor Gunilla i Avesta där han stannade i tre år.
– Det påminde lite om travlivet med tidiga morgnar och sena kvällar. Jag trivdes, säger Fredrik Linder.
Men samtidigt fick han tillbaka suget efter hästarna med hjälp av vännerna Jörgen Westholm och Stefan ”Tarzan” Melander. Hos den senare träffade han sin nuvarande sambo Magdalena.
– Vi hade ett distansförhållande i fyra år, men sedan flyttade hon hit till Avesta och vi bestämde oss för att starta upp en verksamhet tillsammans.

Två storsegrar
Paret fick en bra start 2018 då Zeus Bi vann Breeders´ Course-finalen för treåringar på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen på Jägersro med Erik Adielsson i vagnen, förstapriset var 600 000 kronor.
2019 kom nästa storseger för Team Linder då Zeta Wise As vann både försök och final av Stosprintern i Halmstad med Kevin Oscarsson som kusk. Förstapriset var på 800 000 kronor och glädjen var total bland alla inblandade i vinnarcirkeln.
– Stora segrar och det är sådana man drömmer om i det här yrket, menar Fredrik.
I våras bestämde ägaren Stall Courant att den vindsnabba italienskan skulle gå till avel.
– Hon befinner sig i USA och har alla förutsättningar för att lyckas i aveln. Exteriört var hon en naturbegåvning med ett härligt klipp i steget. Det vore läckert om jag kunde få in en avkomma efter henne, säger Fredrik Linder.

Ljus framtid
Med en sådan profil borta i stallet har Fredrik Linder och övriga teamet kämpat vidare med bra resultat. På 230 starter har det blivit 33 segrar och 2,6 miljoner kronor inkört. Den största segern hittills under året tog Expensive då han vann ett lopp på V75 i Gävle i slutet av maj.
När det gäller framtiden för stallet ser den ljus ut. 38 hästar står på träningslistan där det finns tolv ettåringar och nio tvååringar.
– Men även våra treåringar har varit fina. Rio Alta Wine vann på ett fint sätt på Solvalla i förra veckan och med honom siktar vi på Kungapokalen nästa år. När det gäller Joy Alissa avslutade hon med seger för två veckor sedan på Romme. För hennes del laddar vi mot Drottningens Pokal.

Toppchans på hemmaplan
En som kan öka på den fina statistiken till stallet är Isa. Det fyraåriga stoet startar i GS75-6 på hemmabanan från spår 2 bakom startbilen med Mika Forss i vagnen. På 15 starter under året har hon tagit fem segrar och totalt travat in 332 900 kronor.
– Det ser ut som spets och slut om jag får bestämma. Hon är ruggigt kvick iväg bakom bilen och allt har verkat bra med henne i jobben inför den här uppgiften. Hon kommer att få hålla igång under vintern och jag tror hon har en hel del att hämta.
Hon brukar normalt gå barfota fram men tvingas nu gå med skor runt om. Hur ser du på det?
– Det är ingen nackdel utan hon hanterar det bra. Jag tror det är värre för många konkurrenter att få skor på hovarna, säger Fredrik Linder.
Det ser alltså ut att bli ett fint slut för 2020 för Fredrik Linder.
Och till nästa år ser det ännu bättre ut…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.