Inför GS75: Malin Viklund nöjer sig inte med att stå vid sidan

154

Malin Viklund nöjer sig inte med att stå vid sidan

Stallets hästar gör supersuccé och vinner var tredje start.
Men Malin Viklund nöjer sig inte med att stå vid sidan och njuta.
– Att köra lopp är kryddan i mitt liv. Min dröm är att bli catchdriver, säger 32-åringen som sitter upp bakom åtta hästar under söndagens Grand Slam-tävlingar hemma på Umåker.

Med fantastiska 30 segrar på 96 starter blev Ingemar Hultqvist landets segerrikaste amatörtränare 2017.
Bakom framgångarna för ”stall Ratu” döljer sig Samu Sundqvist och Malin Viklund.
Fjolårets höjdpunkt kom i Breeders’ Crown-semifinalerna då syskonen Eva I.H. och Selmer I.H. vann sina lopp i förkrossande stil.
Båda fick spelarnas förtroende i finalerna med 800 000 kronor i förstapris, men den dagen slutade i moll då man fick åka hem med ett tredjepris.
– Det var årets stora mål för båda hästarna och tyvärr blev det fel dag att ha stolpe ut. Eva blev lite generad från start och galopperade medan Selmer fick ett tungt lopp. Det var lite besvikelse efteråt, det måste jag erkänna, säger Viklund utan att verka se det som anmärkningsvärt att man ur ett amatörstall med sex starthästar lyckades få fram favoriterna i två av landets största årgångslopp.
Hur är läget med hästarna för dagen?
– Bara bra. Selmer fick pusta lite efter finalen, men är igång igen. Båda vintertränar för fullt och siktas mot årsdebut framåt vårkanten. Vi har inte spikat några lopp, men det borde bli i mars-april.

”Satsa ännu hårdare”
Faktum är att Malin Viklund vid sidan av sina enorma framgångar som hästskötare/andretränare går in minst lika hårt för sin andra roll inom travsporten, nämligen som kusk.
2017 blev hennes hittills klart främsta med 29 segrar på 288 starter och 1,2 miljoner inkört.
Lägg därtill tre segrar och drygt 150 000 kronor under sadel.
Och tanken är att det bara ska vara början.
– Man kan väl säga att 2016 var mitt genombrottsår och det var i fjol jag bestämde mig för att satsa fullt ut på körningen. Det gav bra resultat och nu vill jag satsa ännu hårdare. Jag är medveten om hur svårt det är att försörja sig som catchdriver, men drömmen är att nå dit så jag tänker i alla fall försöka.
Du är 32 år, varför har det dröjt så länge att komma till det beslutet?
– Det har väl egentligen att göra med bristande målsättning från min sida. Jag har trivts med att jobba som hästskötare och de jobb jag haft innan har inte lämnat det här utrymmet. Hos Hultqvist jobbar jag tre dagar i veckan, det ger möjlighet att åka iväg på tävlingar och har blivit en jättebra lösning. Sedan har jag väl inte riktigt sett mig själv som kusk tidigare. Det är först nu jag insett hur roligt det är. Att köra lopp är kryddan i mitt liv.

Kör sällan åt egna stallet
Det ligger nära till hands att tro att Malin Viklunds och Stall Ratus framgångar hänger ihop, men i själva verket har de skett nästan oberoende av varandra. Endast sex av Viklunds styrningar/ritter under 2017 var åt det egna stallet.
– Jag har egentligen ingen kommentar till det eftersom jag inte styr över det själv. Hultqvist har valt Mika Forss som förstekusk och det har fungerat jättebra, hur han väljer i övrigt är helt upp till honom. Jag har nått mina resultat med andra hästar och det tycker jag inte är fy skam.
Under söndagen på hemma på Umåker har Malin Viklund åtta uppsittningar, varav fem inom GS75-spelet.
– Det är rekord för mig en ”riktig” tävlingsdag, tidigare har jag bara kört så många under breddloppsdagar. Men det är så jag vill att det ska se ut, varje tävlingsdag, säger Malin Viklund bestämt.

 

Det här berättar Malin Viklund om sina styrningar och Stall Ratus hästar inom GS75:
– 3 Nymphe d’Inverne (GS75-2) blir lite bättre för varje start och hon kommer att vinna lopp snart. Däremot tror jag inte att det blir redan på söndag eftersom motståndet ser tuffare ut, framförallt har jag respekt för 10 Ecco Hornline. Min häst är ganska kvick ut, men över lång distans siktar jag på att ge henne en smygare och har inte tänkt ladda iväg från början.
– 10 Vårvind (GS75-3) uppträder väldigt knepigt och blev tilldömd kvallopp efter förra starten då hon stannade helt. Det hela började efter att han hon kvävde sig i ett lopp på Skellefteå i somras, sedan är det som att det satt sig i huvudet på henne och hon inte törs ta ut sig. Hon har ändå vunnit tre lopp sedan dess så hon har tveklöst fart som räcker. I kvalet gick hon med en rejäl halsbygel som ska hjälpa andningen och det fungerade jättebra. Uppträdandemässigt var det ett stort plus, men det är ingen garanti för att det fungerar i tävling där det går betydligt fortare. Taktiken är given, jag måste köra på chans eftersom hon inte klarar att avancera i sista sväng, det är då hon kan lägga ner. Skulle det lösa sig med lucka 150 kvar så kan hon rassla till ordentligt och kunna skrälla, men sammantaget är det jättesvårt för mig att bedöma hur hon ska prestera.
– 4 Tyra I.H. (GS75-4) har inte levt upp till våra förväntningar utan att vi riktigt kan förklara varför. De två insatserna efter uppehåll har varit lite positiva, men vi tycker ändå att hon ska kunna mer. Det känns som att hon inte riktigt är motiverad bakom hästar, därför vore det roligt om hon kunde komma till ledningen nu när hon har läge för det. Hon tog sin seger därifrån och det är enda gången hon gått i den positionen. Vi har kört med helstängt huvudlag två senaste och det kan bli så att vi öppnar upp henne lite nu, men det är inte bestämt. Skulle hästen ta i ordentligt är hon bra nog att vinna det här.
 6 Vincent Caprese (GS75-4) hade jag i rygg senast och det är klart att jag blev glad att han trasslade till travet 100 kvar, annars hade han nog spurtat förbi och snuvat oss på V75-segern. Hästen är åtgärdad efter det loppet och har fått en liten paus. När han återkom efter uppehåll för fyra starter sedan så var han jättebra i ordning, men jag körde som en galning och hästen var helt ursäktad. Nu blir det lugnare upplägg och jag siktar på att komma ner i tredje- fjärde ytter. Hästen är oerhört vass på kortspeed och kan spurta ner alla om det klaffar på vägen. Jag ser honom som min hetaste chans inom GS75.
– 7 Coriano Ås (GS75-5) har jag ingen koll på alls.
– 1 Karolin B.T. (GS75-6) körde jag inte i comebacken, men jag vet att man skyllde galoppen på att man broddat för dåligt. Hon är ute i tuff omgivning här och får svårt att slåss om segern, men läget är perfekt. Jag laddar lite lagom från start, siktar på en bra rygg och åker med invändigt med hopp om fina pengar.
– 6 Höwings Star (GS75-7) trivs på vinterbana och har gjort två bra lopp efter uppehåll även om det inte räckt till seger. Han brukar vilja ha lite hjälp på vägen, men med de här förutsättningarna tycker jag att det kan vara läge att ladda för ledningen. Men det är förstås helt upp till Forss hur han vill lägga upp det. Som jag ser det är Höwings förstahästen i loppet.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelWangle: ”Det är dags att ändra propparna”
Nästa artikelJenny A Björk skrev travhistoria

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.