Inför GS75: Nu har det lossnat för familjehästen

59

Inför GS75®: Nu har det lossnat för familjehästen

Skador och diverse strul stoppade henne under flera år.
Men nu har hon kommit igång.
På söndag kan familjehästen ta tredje segern för året i GS75® hemma på Örebrotravet.
– Jag tycker att det ser intressant ut på förhand, säger hästens tränare.

Att en travhäst gör tävlingsdebut som sexåring hör inte till vanligheterna.
Lägger man till att hästen inledde med två raka segrar blir det hela än mer unikt.
Och när det går upp för en att hästens 33-årige tränare inte har, och aldrig tidigare har haft, någon annan häst i träning, kan man konstatera att Hoonigan (GS75-3) är en minst sagt udda fågel på travhimlen.
Men vi tar det från början.
– Jag har fått travintresset från pappa, som själv började springa på Örebrotravet som liten och hade egna hästar redan när jag föddes. Då hade vi en egen liten gård med tre-fyra hästar. Men det dröjde innan jag blev intresserad.
– När jag var yngre var det bara fotboll som gällde men sedan började jag växa in i travet mer och mer. Först var det spelet som var intressant och sedan började jag hjälpa till mer i stallet och blev intresserad av det. Och för några år sedan tog jag ut B-tränarlicens istället för pappa, berättar Tobias Nylin.
Pappa Kenneth är numera pensionär men han har många år som B-tränare, eller amatörtränare som det tidigare hette, bakom sig. Han hade bland annat fina framgångar med Hoonigans mormor Worth the Trip, vars vinstkonto uppgick till över en halv miljon kronor när hon lade tävlingsskorna på hyllan. Och han har fortfarande flera fingrar med i spelet när det kommer till Hoonigan, som han har fött upp och äger tillsammans med sönerna Tobias och Johan.
– Hon är femte generationen som vi har nu. Det har blivit ston varje gång som vi betäckt på nytt, berättar Tobias Nylin och tillägger att det är Kenneth som har döpt hästen.
– Pappa är bilintresserad och såg någon film på Youtube där rallyföraren Ken Block höll på att ”drifta”. Det stod Hoonigan på hela bilen och det fastnade pappa för, så då körde vi på det.

Närheten till hästen viktig
Familjehästen har emellertid orsakat en hel del gråa hår fram till att hon debuterade med seger på årets första dag.
– Hon har haft en fraktur höger fram, lösa benbitar i hasen som vi har opererat, ena bogbladet har hamnat ur läge fyra gånger…
– Men nu finns inga moln på himlen. Det senaste året har hon kunnat träna på. Vi har tagit det månad för månad och hon håller ihop bra. Men man är lite nervös varje dag.
Han arbetar till vardags som CNC-operatör på ett företag som tillverkar takplåtar och hästen tränar han främst på helgerna. På vardagarna är det pappa Kenneth som tar hand om Hoonigan. Hästen står sedan förra året i ett nybyggt stall bredvid hans villa i Slyte mellan Arboga och Örebro.
– Tidigare hyrde vi in oss på olika ställen och ett tag stod hon fyra mil ifrån oss. Då har man ingen riktigt koll på vad som händer. Nu blir hon ompysslad varje dag och det tror jag har bidragit mycket till att hon mår så bra. Hon får massage hit och dit och den omvårdnad som är så viktig för hästar.

Bra uppgift på söndag
På tävlingsbanan har Hoonigan visat fina kvalitéer. Första segern tog hon trots ett tungt lopp mestadels utvändigt om ledaren och gången efter gick hon undan från ledningen.
– Jag blev lite förvånad när hon vann första loppet. Hon är i och för sig lågpulsad och hon brukar inte direkt bli trött när hon går jobb, men att hon skulle vinna med nästan hela loppet i dödens hade jag inte räknat med. Gången efter på Solvalla hade jag lite mer förhoppningar och även om hon gick med brodd och blev stum höll hon undan.
I tredje starten, också den på Solvalla, stack Hoonigan till ledningen från spår sex bakom startbilen och allt såg bra ut ända till dryga halvvarvet från mål.
– Den starten är bara att glömma. Hon fick tungan över bettet och det tog ut sin rätt. Luften tog slut och efter loppet hade hon två sår på tungan. Den här gången kommer hon gå med tungband. Hon går med det i jobben och då ligger hon inte alls på.
Hur känns hon i jobben?
– Hon var inne och gick sex heat på rakbanan i lördags och det såg jättebra ut. Sedan körde pappa henne i skogen i onsdags och hon kändes jättebra då också.
På söndag har hon innerspår bakom bilen. Hur ser du på loppet?
– Det ser rätt så intressant ut på förhand tycker jag. Jag har kollat lite på de andra i lopparkivet och det är några snabba, men hon visade senast att hon också kan kliva iväg bra och jag hoppas att hon håller upp ledningen. Gör hon det finns det ingen anledning att släppa nu när det är hemmaplan och hon kommer vara bättre än senast. Kort upplopp är det också.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.