Inför V64: Algot Ålj mot nya segrar

223

algot_2

Landets längsta segerrad bröts i V75 förra lördagen då Algot Ålj åkte på en förlust efter sju raka segrar.
På söndag tar Rommeamatören Per Nordlund ny sats i kallblodsloppet under Årjängs V64-omgång.
– Det var inte alls samma studs i honom på Solänget. Kanske var det den skitiga banan han inte gillade?
Sjuårige kallblodet Algot Ålj var obesegrad i Per Nordlunds regi inför sin debut i V75 på Solänget. Hästen gjorde då ett godkänt lopp som trea en bit bakom norska duon Pondus och Friskus N.O.
Banan var tungsprungen den här dagen. Algot Ålj har reagerat på sådant förut.
– Jag ska inte gnälla, för trots allt rekordsänkte han ganska rejält i loppet. Men det var inte samma studs i honom som det brukar vara. Jag tror inte att han trivs när det är skitigt. Exempelvis var han seg när jag vann med honom för ett tag sedan på en småtung bana. Vi hade nog varit närmare norrmännen med ett bättre underlag, men jag tror inte att vi hade kunnat slå dem oavsett vad som hänt. Den där Pondus var jättejättebra, summerar Rommeamatören.
Efter förlustloppet har Algot Ålj gått sina vanliga turer hemma i Stora Skedevi. Allt väl, meddelar tränaren.
– Jag märker ingen skillnad jämfört med tidigare. Det är full fart, hästen är pigg och glad. Så jag har inget negativt att säga.
Vad säger du om försöket i Dubbelcupen, V64-4, i Årjäng på söndag?
– Det är några nya norska hästar med som jag inte vet så mycket om. Jag måste fortsätta tro på honom i alla fall när han varit så bra. I Årjäng är det inte så mycket att fundera på, utan det är nästan bara att köra till direkt från start nu när det är kort distans. Har vi tur kan det bli några galopper i första fållan så att vi kommer fram väldigt bra direkt. Ändringen till den här starten är att han får en vanlig sulky nu. Tidigare har han alltid gått med en slagsulky.
Du är en amatör med sju hästar i stallet. I V64-3 plockar du ut femåriga stoet 1 Bibelot Boko. Ni var först i mål senast på Solänget men diskades för träning …
– Ja, jag flyttade ut Jorma i fjärdespår 500 kvar och det tyckte inte domarna om.
Själv tyckte jag inte att det var så farligt. Hur många gånger har man inte blivit utskjutsad ett spår i loppen? Sånt händer jämt tycker jag.
Innerspår över 1 640 meter. Bibelot Boko är dessutom snabb med autostart. Taktiken?
– Det är bara att ladda vad som går då hon alltid gått bäst i ledningen. Och tar hon ledningen ska hon köras där. Hon var väldigt bra på Solänget och jag tycker att det är en outsider, säger Per Nordlund.

Mikael Wikner

Föregående artikelEn Lång dags färd mot Natt.
Nästa artikelTätt storlopp i USA

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.