Inför V64: Lyckad handel mellan Enköping och Piteå

220

bodenjack

”Tarzan” och Roger har lite affärer ihop. Solvallatränaren Melander skickar upp hästar till Nilsson i Piteå i en jämn ström och på söndag kan det vara dags för en V64-seger i Boden. Roger Nilsson har gott hopp om att få segerdefilera med Digital Element som han plockat åtta segrar med sedan hästen anlände till stallet i början av 2011.

Dan före nyårsafton är det V64-tävlingar i Boden med lite extra pengar att spela om. En jackpot gör att en ensam vinnare med en rätt ifylld kupong kan ta hem omkring fem miljoner kronor. Allt enligt spelprognoserna. Enligt väderleksprognoserna blir det ett mildare väder i Norrbotten på söndag. Lite ”blidväder” jämfört med hur det varit de senaste dagarna och kanske bara 15-20 grader kallt. – I julhelgen låg väl temperaturen konstant runt 30-34 minusgrader, säger Bodentränaren Roger Nilsson. Snö har det kommit också. De senaste åren har vi inte haft så mycket snö före jul. Nu har vi väl en halvmeter. Underlaget på söndag blir alltså en isbana, en klassisk vinterbana.

”Lite korkad” Roger Nilsson håller till i byn Arnemark i Piteå, sju mil söder om Boden, och samarbetar sedan ett par år tillbaka med Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander. Allt började med att travreportern Per Skoglund i slutet av 2010 tipsade honom om hästen Digital Element som fanns hos Melanders i Enköping. – En oerhört kapabel häst men också lite korkad fick jag veta. Jag hade aldrig pratat med Tarzan men tog kontakt och började bryta lite arm om att få köpa Digital Element. Det tog sin lilla tid innan han gick med på det och på den vägen är det. Nu har vi rätt så täta kontakter och det har gått rätt bra resultatmässigt.

Segrar på rad Sammanlagt sex hästar har lämnat Enköping för Piteå. Cross Section, med fyra segrar på sex starter, är kanske den mest uppmärksammade i handelsutbytet så här långt. Digital Element, som startar i V64-6 på söndag, är en annan som radar segrar i norr. – Han var väldigt sen i utvecklingen och hade nog alla ”bokstavskombinationer” som fanns när han kom. Det har blivit sex segrar i monté för Ingela (frun) och två för sulky sedan han kom och just montén har gjort den här hästen gott. Han har fått ett enormt självförtroende och lär sig hela tiden. Han känns riktigt bra för dagen.

Digital Element tävlar om 75 000 kronor i förstapris i V64-6 där han drog ett smaskigt läge. Är det här din bästa chans på söndag? – Helt klart är det här min bästa chans av de tre vi har till start. Han var ute på lite opassande lång distans senast. Näst senast var jag jättenöjd med honom i V75 på Bergsåker där han startgalopperade och satt fast med rubbet sparat i mål.

Hur tänker du förvalta innerspåret bakom bilen? – Plan A är helt klart att köra i ledningen den här gången. Han är snabb och jag tror ingen kommer förbi om jag laddar. Isbanan är inget plus men heller inget jätteminus. Hästen är allround. Han blir livsfarlig om allt bara är normalt.

I V64-4 gör Stefan Melanders trefaldige miljonär S.J.’s Photocopy andra starten i din regi. Oplacerad i debuten i början av december i V65 på Umåker där han stannade sista biten. – Han kändes riktigt bra 900 kvar men sög i själv på den sista bortre långsidan och fick nog gå lite för tidigt. Han ska nog sitta still lite längre i sådana där lopp tänker jag. Hästen fick mjölkyra och fattade nog inte vad det handlade om för underlag heller den gången. Söndagens isbana är mycket bättre och skonsammare än gruset.

Hur kom det sig att S.J.’s Photocopy sattes i din träning? – Hästen hade bara guldlopp i södra Sverige att starta i och bör må bra av att matchas i lite enklare gäng. Det är en superfin häst som jag tror det finns kvar en hel del i. Det gäller bara att ta det lugnt då han har problem med fräschören.

Chansen på söndag? – Jag kommer att chansa från de här dubbla tilläggen för att tjäna lite meter på vägen. En smygare är hans chans att vinna loppet. En så pass bra häst som den här är aldrig chanslös, men just den här gången är han bara ett långskott. Vi har ett passande lopp i Umeå 15 januari som jag satsar lite mer på.

Slutligen Digital River som kom till dig i slutet av fjolåret från Enköping som startar från ett bakspår bakom bilen i V64-5? – En väldigt snabb häst som inte går något alls på lösa banor. Jag tror han ska vara gynnad av isbana. Tyvärr har han haft korsförlamning och kylan har gjort att han fått för lite banjobb i sig. Så i den här starten så jag kan inte begära så mycket.

Mikael Wikner