Inför V64 Söndag: Supertjejen som utmanar killarna!

252

lannem_silje

Hon har imponerat kolossalt och ska försöka spöa hingstarna i Svenskt Kallblodskriterium.
Treåriga stoet Lannem Silje är något utöver det vanliga och jagar sjätte raka segern.
– Hon kan vara det bästa treåriga kallblodsstoet någonsin, både i Norge och i Sverige, säger Tor Wollebaek.
På söndag avgörs V64 och finalen i Svenskt Kallblodskriterium på Dannero. Ett lopp med 600 000 kronor i förstapris och favorit blir inte någon av hingstarna. Fältets enda sto, Lannem Silje, har visat sig vara en undantagshäst som har svarat för imponerande uppvisningar. Näst senast, när hon startade i Sverige för första gången, utklassade hon konkurrenterna i Bollnäs och vann Hälsingehambon med nästan 100 meter. Segertiden 1.26,2/2140 var lika med nytt svenskt rekord.
– Hon är en flygmaskin och har även slagit det norska rekordet med två sekunder, säger Tor Wollebaek.
– Det är både en stark och speedig häst och hon är även snabb från start. Hon kan vara lite tuff ibland och vill framåt men det är en mycket fin och klok individ. Hon är väldigt travsäker, fortsätter han.

Bättre än Åsajerven
Lannem Silje ståtar med fem raka segrar efter att ha blivit tvåa i debuten.
– Då gick hon 1.32 direkt i februari med full fart över mål. Hon mötte en hingst som vann på 1.30 och vi lät den bara gå. Men efter det har hon vunnit lätt varje gång, säger Wollebaek.
Han är ordinarie kusk bakom supertalangen som tränas av amatören Ola Skrugstad som även äger hästen. Wollebaek har mycket höga tankar om Lannem Silje. Och han har lite att jämföra med då han tidigare tränade och körde stjärnhästen Åsajerven som sprang in flera miljoner och vann massor av lopp.
– Som treåring håller jag Lannem Silje som bättre av de två. Men sedan får vi se hur hon fortsätter att utvecklas, menar han.
– Jag tror att hon är det bästa treåriga kallblodsstoet som har kommit fram både i Norge och i Sverige. Det är en mycket, mycket fin häst.

”Är bäst i hela kullen”
Lannem Silje vann sitt uttagningslopp till Kriteriet mycket enkelt. Och någon tvekan om att gå ut och möta hingstarna, istället för att starta i Kriteriestoet, fanns det inte.
– Jag tror att hon är bäst i hela kullen, annars hade vi inte startat i Kriteriet. Då hade vi varit med i den andra avdelningen, säger Wollebaek.
– Hon vann kvalet lätt från ledningen och hade gott om krafter kvar. Hon är väldigt snabb ut. Spåret är bra och det blir inte lätt för de övriga att ta sig förbi henne i starten.
– Jag kan inte annat än vara optimist med en så här fin häst. Det är klart att jag tror på bra chans även om jag har respekt för bra hästar som Trysilbjönn och Ekeld. vi gör inga förändringar i balans eller utrustning.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 Örebro 17 augusti 2013: Superskötarna!
Nästa artikelNästagångare 16-18 augusti 2013