Inför V75: 17-årig tjej utmanar gubbarna

214

Inför V75: 17-årig tjej utmanar gubbarna

Hon beskriver sig själv som en blyg tjej. En 17-åring som lever för hästarna och med en dröm att en dag bli travtränare.
På lördagen debuterar Jenny A Björk på V75 – och hon gör det i gulddivisionen mot landets bästa kuskar.
– Men jag är inte blyg på travbanan, säger hon.
När man läser startlistan i veckans gulddivision så bjuds man på rena stjärnparaden när det gäller kuskarna: Åke Svanstedt, Erik Adielsson, Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson och Jorma Kontio. Men så ser vi ett namn vi inte känner igen – Jenny A Björk.
17-åringen från Milsbo utanför Borlänge i Dalarna debuterar på V75.
– Jag trodde inte ens att jag fick köra på V75, säger hon och skrattar.
Jenny A Björk berättar att Patrik O Sundberg, proffstränare på Rättvikstravet, sms:ade i fredags och frågade om hon ville köra hans duo Isak C.D och Aces Majesty.
– Självklart sa jag ja. Det här är givetvis något man drömt om och det ska bli jättekul. Det är klart att jag blev förvånad när jag fick frågan, men jag är både glad och tacksam. När startlistorna blev klara i söndags smög jag fram startspåren. Det var lite nervöst, berättar Jenny A Björk.
Det blev en lyckad smyg. Isak C.D. fick spår tre bakom startbilen i gulddivisionen (V75-3) och Aces Majesty fick innerspår bakom startbilen i silverdivisionen (V75-7).
– Det blev jättebra. Jag tycker jag haft en massa otur med startspåren på slutet så det har var bra.

Har vunnit åtta lopp
Jenny A Björk tog ut en ungdomslicens i fjol och hann köra över 100 lopp redan innan hon fyllde 17. I dag visar statistiken att hon kört 126 lopp och vunnit åtta. Totalt har hon kört in 375 850 kronor.
Det kan man jämföra med lördagens konkurrenter: Jorma Kontio har till exempel vunnit över 9 000 lopp och Åke Svanstedt passerade 6 000 segrar i somras.
– Jag tror jag mött alla kuskarna tidigare. Jag är blyg vid sidan om, men inte på travbanan, säger Jenny A Björk.
Om du skulle beskriva din körstil?
– Jag är väl inte så jätteoffensiv.
Har du någon förebild?
– Ja, Örjan Kihlström. Han hittar alltid luckorna och så är han snäll mot hästarna.
Vad har du för tankar på lördags lopp så här på förhand?
– Jag ska försöka smyga med. Men vi har inte pratat taktik ännu så jag vet inte hur Patrik vill ha det.

Tillhör Travets Talanger
Jenny A Björk har levt med och för hästarna hela livet och hon bor på gården i anslutning Björkbackens Stuteri som drivs av hennes morföräldrar och där även hennes mamma jobbar.
– Jag har suttit med bakom hästarna så länge jag kan minnas tillsammans med mormor och morfar. När jag var nio år började jag med ponnytrav och så förra året tog jag licens för stor häst.
Rommetjejen tillhör Svensk Travsports satsning Travets Talanger Profil där hon är en av tolv ungdomar som vid fyra tillfällen i höst möts och får lyssna på föreläsningar med kända namn i travbranschen, personlig coachning, medieträning, tränarstudier och loppstudier.
Hur ser du på framtiden?
– Mitt mål är att bli tränare. Jag drömmer om att en dag bli stortränare med ett stall där kvalitén är viktigare än antalet hästar.

Klasskamraterna förstår inte
Som de flesta 17-åringar går Jenny A Björk i skolan och hon studerar det samhällsvetenskapliga programmet på Hagagymnasiet i Borlänge.
– Jag går andra året av tre och efter studenten tänker jag börja jobba hos olika tränare för att lära mig så mycket som möjligt om att träna hästar.
Vad säger dina klasskamrater om ditt travintresse?
– De flesta förstår inte riktigt vad jag håller på med.
Vad gör du när du är ledig?
– Då är jag i stallet hos mormor och morfar och tränar hästar.
– Travet är mitt liv och att köra V75 är det absolut största hittills. Jag kommer säkert att sova bra på fredag men på lördagen kan det bli nervöst.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet