Inför V75 2014-02-22: Kan det bli nytt världsrekord?

361

Amaru Boko

Ett världsrekord kan ligga på lut i Gävle på lördag.
Gulddivisionen i V75 – Gävle Stora Pris – avgörs med lite udda förutsättningar.
– Vi vill vara lite unika och det har vi lyckats med, säger banans sportchef Mathias Gustafsson inför veckans V75-jackpot med 77 miljoner att spela om.
Det var i Gävle Stora Pris i fjol höstas som Prix d’Amerique-vinnaren Maharajah förlorade under stort buller och bång.
Loppet kördes då i november och distansen i det anrika loppet var för första gången 3 140 meter med bilstart. Maharajah fick trava utvändigt ledaren och blev inte bättre än fyra.
Men det är historia nu. Fortsättningen för den hästen vet vi.
På lördag körs Gävle Stora Pris för andra gången över tre kilometer. Perfectly Enough vann loppet i fjol och blev ”Maharajah-dödare”.
Perfectly Enough saknas i lördagens startlistor. I stället blir Robert Bergh stor favorit med sin nya stjärna Amaru Boko.
– 3 140 meter är knappast någon optimal distans för honom men samtidigt tror jag inte det är någon större fara och spikar Amaru Boko i mitt tips i programmet. Jag och många andra litar på Bergh i det här fallet – han skulle inte ha startat hästen om han haft några större betänkligheter, säger Mathias Gustafsson, sportchef i Gävle.

”Inflation i sprinterlopp”
Gävle Stora Pris har körts sedan 1942. Under 2000-talet har loppet avgjorts över olika distanser. 2011 och 2012 var det kort distans som gällde.
– Det blev nästan blivit inflation i sprinterlopp ett tag i landet. Jag tror folk tycker det är kul att se lite längre lopp ibland. Inte för många, men några stycken så där. Det finns inget annat lopp i gulddivisionen med 3 140 meter och autostart och sedan i fjol är vi ensamma om det, säger sportchefen som kläckte idén till det annorlunda upplägget.
Perfectly Enoughs segertid 1.14,0 utropades först som ett svenskt rekord. Det var bättre än så: Ett världsrekord.
– Önskemålet är att vi får köra det här loppet framåt höstsidan som under premiäråret och ambitionen är att höja prispengarna. Men i år blev det i slutet av februari. Hur som helst har vi två lopp ”åt vardera hållet” nu, Prins Daniels lopp, som vi alltid kör veckan före Elitloppet, och Gävle Stora Pris som jag skrev ut som ett trekilometerslopp för att vara lite annorlunda.
Amaru Boko är stor favorit i V75-3, men är väl ändå ”osynad” över distansen?
– Känner mig lugn när jag spikar honom i tipsen, men vi får se. Hästen har bara gjort två starter över 2 640 meter tidigare men är stark.
Vilken häst kan sticka upp och leverera en skräll som Perfectly Enough gjorde ifjol?
– Här i Gävle håller vi naturligtvis alltid på hemmahästarna och 1 Francais du Gull var ju trea i det här loppet i november. Men 7 Winning Love var jättebra i loppet i fjol och var ju hästen som tog emot Maharajah i ledningen. Båda dessa har ju inte startat på ett tag och det är lite frågetecken för form på den kanten. Däremot har 5 Labero Broline visat form. Han har fått stryk av Amaru Boko men gick ju ruskigt bra på Solvalla senast. Men jag tror som sagt på favoriten.
Är världsrekordet 1.14,0 i fara?
– Ja, det kan putsas! Det var världsrekord 2013, för det fanns ingen snabbare tid på tusenmetersbana över den distansen. En grej med att vi ville testa tre kilometer var ju att det skulle bli lite snack om rekord, säger sportchefen nöjt.

Mikael Wikner

Kanal 75

 

Föregående artikelLennartssons Vincennes är såld till Frankrike!
Nästa artikelMycket spännande Nästagångare för perioden 20-22 februari