Inför V75 24 augusti 2013: På resande fot

238

resande

Från skolbänken till världsrekord på Solvalla inom loppet av två år.
Jessica Samuelsson är skötare till Save the Quick – fransyskan som utmanar de blågula i lördagens miljonlopp Sundsvall Open Trot.
Det var en av de mäktigaste prestationerna som gjorts på en svensk travbana.
När Save the Quick drog sönder motståndet på Solvalla förra onsdagen blev hon inte bara europamästarinna, hon slog dessutom världsrekord för ston över medeldistans på tusenmetersbana med tiden 1.10,9.
– Vi hade verkligen längtat efter att få visa upp henne i det skicket i Sverige, säger Jessica Samuelsson som sedan ett halvår sköter den stenhårda fransyskan.
Inte illa med tanke på att Jessica ”bara” arbetat heltid som hästskötare i två år.
Som dotter till travtränaren Ola Samuelsson kom annars kopplingen naturligt.
– Hästar är jag uppväxt med, men eftersom jag alltid studerat har jag bara haft det som extrajobb. Jag har pluggat företags- och nationalekonomi, när jag blev klar så bestämde jag mig för att ”leka lite”.
Leken började på Lutfi Kolgjinis franska filial vilket för ett halvår sedan byttes till anställning hos Franck Leblanc, en av Frankrikes ledande tränare.
Där fick hon ansvaret för flitigt turnerande topphästen Save the Quick och tillsammans har de redan hunnit med otaliga mil på vägarna.
– Vi har fått lära oss, både jag och hästen. Till Solvalla var det 21 timmars total restid. Men det har gått bra, jag är trygg med henne och jag tror att hon är trygg med mig.
Inför lördagens lopp har man emellertid stannat kvar i Sverige, på Lutfi Kolgjinis gård i Vomb i Skåne.
– Hon trivs bra där. Överhuvudtaget är hon väldigt lättacklimatiserad. Så länge hon får mat och vatten och göra som hon själv vill så trivs hon. Det är ingen häst som ödslar energi på att vara stressad.
Vad innebär ”göra som hon själv vill”?
– Att hon får uppmärksamhet. Hon är väldigt snäll, men samtidigt som en trotsig tonåring. När hon får gå i hagen för sig själv är hon missnöjd, istället får man ta henne på promenader då hon kan strosa runt och äta gräs. Det blir lite som att ha en hund när man är med varandra ständigt.
Hur har uppladdningen varit inför det här?
– Hon har fått hålla sina vanliga rutiner. När det bara är tio dagar mellan loppen och så mycket resor går hon inte snabbare jobb, bara underhållande i låga farter. Hon uppträder precis som inför förra starten, är lugn och verkar ha självförtroende.

”Full fart hela vägen”
Just framkommen till Bergsåker har Jessica Samuelsson installerat Save the Quick i sin box på stallbacken, ännu en lång transport som avlöpt smärtfritt.
– Jämfört med hennes tidigare resor är Malmö-Sundsvall ganska kort. Det har inte varit några problem. Jag hade magkänslan att hon skulle vara riktigt bra senast och den har jag nu också, hon är i fantastiskt fin författning.
Vid världsrekordet var det full gas i ledningen som gällde. Något som kan bli svårt att upprepa från spår betydligt längre ut bakom startbilen i Sundsvall Open Trot.
– Enligt ägaren var det första gången i karriären som hon gick i ledningen. Vi trodde att det skulle passa henne eftersom hon gillar att springa på i sitt eget tempo och det stämde. Däremot vet jag inte hur de tänker kring taktiken den här gången. Detsamma gäller huvudlaget, normalt sett tävlar hon med norskt huvudlag, men senast hade hon franskt helstängt med kupor för andra gången i karriären. Det bidrog säkert till att hon blev så laddad och min gissning är att hon kommer att tävla med det igen.
Blir du överraskad om hon vinner?
– Ja, det skulle jag faktiskt bli, men det är inte omöjligt. Vi vet att vi kommer med en bra häst som tål hårda upplägg. Det vi vill ha är samma sak som senast, full fart hela vägen, säger Jessica Samuelsson.

Robin Johansson