Inför V75 – 82 år ung fortsätter Solvallatränaren

87

Åldern är bara en siffra för Mona Winkvist.
82 år ung fortsätter Solvallatränaren föda upp och skörda framgångar med sina hästar.
– Jag kan inte tänka mig att sluta jobba. Man måste hålla igång med någonting och hästarna tror jag håller en ung, säger Mona Winkvist som har Magic Gwin till start i lördagens V75.

Stall Gwin har fött upp flera framgångsrika hästar genom åren. Men att Mona Winkvist och hennes man Gunnar skulle börja med trav var närmast en slump. Från början var det ridhästuppfödning som gällde men en tom box i stallet öppnade nya dörrar.
– Jag hade en stallplats över och hyrde ut den till en kille som hade en häst som hette Quinna. När de hade provat att få henne dräktig i tre omgångar och misslyckats var det tal om slakt. Jag hade fäst mig så väldigt mycket vid henne och sa att jag kunde köpa henne för slaktpriset, berättar Mona Winkvist som lyckades få stoet dräktigt på första försöket.
Quinnas avkomma såldes sedan på en auktion på Solvalla och blev en lönsam affär.
– Vi fick 90 000 kronor och var helt förskräckta. För pengarna köpte vi ett nytt fölsto och vi hade bestämt att sälja alla avkommor men när jag såg hennes första föl i hagen travade han så fint och då sa jag att den här säljer vi aldrig.
Ett bra beslut skulle det visa sig, Shakir Gwin kom att springa in över en miljon kronor.

Framgångssagan lever vidare
Många bra Gwin-hästar har följt därefter. En av dem är Magic Gwin, en häst som betyder mycket för såväl Mona Winkvist som för verksamheten.
– För det första betyder han mycket ekonomiskt, trots allt är det dyrt med hästar och han får ju försörja de andra så att säga. Sedan är det glädjen att ha en bra häst som kan vara med där framme, det är jätteroligt.
Gunnar Winkvist gick bort 2012 men är högst delaktig i Magic Gwins framfart på travbanorna.
– När min man låg på sjukbädden pratade jag med honom om att betäcka Falnos Gazelle igen. Hon hade gått tom några år och eftersom jag hade fäst mig vid Maharajah resonerade vi om det och han tyckte att vi skulle göra det. Tyvärr fick han inte vara med när Magic föddes men han har en liten del i honom och det är jag jätteglad för.

Tredje raka i sikte
Magic Gwin går mot ett fantastiskt år. På sex starter har det blivit fyra segrar och två andraplatser. Under elitloppshelgen tog femåringen sin hittills största triumf i karriären när han vann bronsdivisionsfinalen.
– Det var jättestort. Jag kunde inte vara med eftersom jag var på Veterinärhögskolan med vårt föl men vi skyndade hem och hann precis se loppet på tv. När jag, min dotter och barnbarn hade sett och skrikit färdigt åkte champagneflaskan fram, berättar Mona Winkvist.
På lördag är det dags för V75 på Årjängstravet och Magic Gwin startar i silverdivisionen (V75-6). Som vanligt fattar Kaj Widell tömmarna men denna gång väntar bakspår för ekipaget som jagar tredje raka segern.
– Han är het i starten och förhoppningarna är att han inte kliver upp i vagn. Jag tror att Baron Gift är väldigt startsnabb och då kan Magic komma fram men han kan också få dödens (positionen utvändigt ledaren). Han kan inte utnyttja sin startsnabbhet från bakspår men jag hoppas att han gör ett bra lopp, resonerar Mona Winkvist och tillägger:
– Det här är ett test för att se hur bra han är. Det finns en tanke på Jubileumspokalen men då måste han verkligen visa att han har där att göra.

Framtidsdrömmar
Det som började med en slump 1982 fortsätter att uppta många av Mona Winkvists vakna timmar. Nästa år planeras två nya föl och i år kom nytillskottet Mawric Gwin till världen. Några tankar på att sluta finns inte.
– Jag kan inte tänka mig att sluta jobba. Man måste hålla igång med någonting och hästarna tror jag håller en ung. Jag har fastigheter också där jag sköter administrationen och det tänker jag fortsätta med. Slutar man att jobba, då blir man gammal, säger Mona Winkvist som drömmer stort om framtiden.
– Jag drömmer om att Magic Gwin fortsätter att utvecklas, jag tror att han kan det. Nästa år hoppas jag att vi får vara med i några storlopp, så klart hoppas vi på Elitloppet. För egen del hoppas jag hålla mig frisk så jag kan fortsätta jobba. Att få ha ett bra liv, det är min högsta önskan.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.