Inför V75: ”Är väldigt vass på speed – de andra får hålla i sig”

281

inför v75® ”är väldigt vass på speed – de andra får hålla i sig”

Efter segern i V75® senast uttalade sig Magnus Jakobsson att Always A Pleasure kan vara den bästa häst han har tränat.
På lördag väntar finalerna på Åby och Magnus har ett drömscenario som han hoppas på.
– Han är väldigt vass på speed och kan springa oerhört fort en bit. Får vi ryggar fram till upploppet då får de andra hålla i sig, säger Magnus Jakobsson.

Åby-travet är värd för lördagens V75® och förutom STL-finaler så körs även Åby Stora Pris med 1,5 miljon kronor till vinnaren. Magnus Jakobsson är inte med i huvudloppet, men har två egentränade hästar inkvalade till finalerna som båda vann sina V75-lopp i Årjäng för några veckor sedan. Det var Always A Pleasure och Charlock Wiking som fixade en dubbelseger för den sympatiske Färjestads-tränaren som ser med tillförsikt fram emot lördagen.
– Jag kommer med två fina hästar i full form och tycker att ingen av dem är borta från segerstriden. Med lite flax på vägen så krigar båda om en topplacering, även om en av dem känns lite hetare, säger Magnus Jakobsson som har 45 hästar i träning och håller till på sin träningscamp en mil väster om Karlstad.

”Har potential att bli riktigt bra – väldigt fin teknik”
Hästen som är den hetare av de två på lördag är 9 Always A Pleasure (V75-4). En femårig hingst som har gjort tio starter i karriären och tagit sju segrar. Det har blivit två andra- samt en tredjeplats och han har således ännu inte missat prispallen. Tränare Jakobsson uttalade sig i stora ordalag inför senaste starten, då han menade på att det här kan vara den bästa häst han har tränat. Efter den övertygande segern i V75 är det något som han inte behöver ta tillbaka.
– Det är inte omöjligt att det kan bli den bästa. Hästen har börjat väldigt bra och har potential för att kunna gå väldigt långt. Han var riktigt fin vid segern senast och gick med full spänst över mål. Det kändes inte som att det var tomt utan det fanns nog lite krafter kvar, säger Magnus.
Och tillägger:
– Han skulle ha varit med i Örebro i slutet av april men fick strykas för en hovspricka då. Han hade lite ont av det ett tag innan det läkte ihop ordentligt. Hästen fick det helt fritt i en vecka och började inte tränas rejält förrän i slutet av maj. Så även om han var väl förberedd inför senast så hade han inte startat på tre månader.
Vad är det främst för egenskaper han har eftersom du håller hästen så högt?
– Han har en väldigt fin teknik när han springer och så har han ett väldigt bra psyke. Det är en mycket, mycket trevlig häst. Man kan nästan göra vad man vill med honom och man kan köra nästan hur som helst. Man kan ladda och sedan ta upp honom och man behöver inte låsa sig vid någon taktik. Han är även stark och han är allround kort och gott.
Vad har han gjort i träningen efter senaste starten?
– Han har jobbat på för fullt hela tiden och förra veckan körde jag ett lite snabbare jobb hemma på gården på min rundbana. Han kändes mjuk och fin där och jag är helnöjd med hästen. Jag håller honom väldigt högt, säger Jakobsson.
Hur ser du på lördagens start i finalen från spår nio bakom bilen?
– Jag hade gärna haft framspår såklart, men det funkar med nio. Det är jättebra hästar emot och det är inte bara att köra runt dem hursomhelst. Det måst stämma på vägen om vi ska vinna.
Hur ser drömscenariot ut när det gäller löpningsförloppet?
– Det är att få utnyttja hans vassa speed. Han är väldigt vass om han får gå i ryggar och då kan han springa oerhört fort en bit. Med en fin resa och draghjälp fram till upploppet, då jäklar får de andra hålla i sig. Vi gör inga ändringar, utan kör precis som senast.

”Avslutade oerhört vasst till segern”
Magnus Jakobssons andra häst i V75-finalerna är Charlock Wiking som har spår fem i den femte avdelningen. Hästen avslutade sylvasst till segern i försöket i Årjäng, och har nu ett bättre utgångsläge.
– 5 Charlock Wiking (V75-5) gjorde det riktigt bra vid segern och det var kul att han fick vinna. Han satt fast med rubbet gången innan och kändes som en vinnare redan då. Nu stämde allt perfekt med löpningen och ryggar fram till upploppet. Det var långt fram men han avslutade som sagt oerhört vasst.
– Han har tränat i lag med Always A Pleasure efter senast och de har väl gjort ungefär samma sak båda två. Han har varit pigg och fin i jobben och det känns som att han håller toppformen. Hästen är snabb ut om man trycker iväg honom och även om jag inte har kollat så noga på loppet ännu, så finns det väl viss spetschans. Det ser ut att vara ett jämnt lopp och jag tycker inte att han är borta. Nu blir det helstängt huvudlag istället för norskt som senast, eftersom det är autostart. Annars inga ändringar i övrigt, säger Magnus Jakobsson.

Föregående artikelPatrik Fernlund vann Amatör-EM – ”Helt sjukt”
Nästa artikelInför V75: Styrka utöver det vanliga

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.