Inför V75: Bättre och bättre år för år

192

battrearforar

Som 51-åring har han just upplevt karriärens bästa år i sulkyn. Dessutom verkar lördagsförbannelsen bruten en gång för alla. Nu siktar Ove A Lindqvist på att rivstarta V75-året på Bergsåker. – Jag släpper inte ledningen med Elles W.Phedo, det kan jag lova, säger den norrländske kuskprofilen.

I fjol fyllde Ove A Lindqvist 50 år. Något han firade genom att ha sin bästa säsong på tävlingsbanan med 125 segrar och 6,7 miljoner kronor inkört. Men någon tillfällig jubileumstopp var det inte tal om. 2012 förbättrades siffrorna ytterligare, för första gången blev det över 1 000 körda lopp och sprängning av sjumiljonersvallen. Dessutom verkar han slutligen har fördrivit det V75-spöke som förföljde honom i många år. – Man kan väl säga att jag brutit förbannelsen. Jag kan inte säga att jag gick och tänkte så mycket på det, men med tanke på hur många lopp jag vinner varje år i övrigt så var det en oerhörd lång tid, det får jag hålla med om. Det vi talar om är det faktum att Lindqvist, som vann 10 V75-lopp under de tre första åren på 2000-talet sedan gick segerlös i dessa sammanhang i nästan åtta år. Segertorkan varade från 3 augusti 2002 till 24 april 2010. Men i takt med förbättringen av resultaten i övrigt har alltså detta gissel också försvunnit. När Lindqvist satte dit Thomas Claesson-tränade Elles W.Phedo på Romme i mitten av december var det årets tredje V75-triumf. Ett resultat han trots allt inte är helt tillfreds med. – Nej, det kan jag inte säga. Det ska bli fler i år. Men så är det väl med alla kuskar, man är aldrig riktigt nöjd. Vinner man fyra av fem lopp en tävlingsdag så är det den femte hästen man talar om efteråt, säger Lindqvist som tackar en del av sina framgångar på att han för några månader sedan drog på antalet hästar i det egna stallet. – Det var det bästa beslut jag tagit på länge och mitt nyårslöfte är att inte ha fler hästar än fem som nu. Dels slipper jag press från hästägare eftersom jag är med på alla hästar själv och dels blir det lagom att hinna med när man jobbar ensam. Nu får jag både mer tid för varje häst och för resorna när jag är ute och kör. Jag tycker även att det syns påresultaten. Alla mina tre starthästar som jag behöll har fått en nytändning i vinter.

Velar inte om taktiken
En av dessa är 10 Heritage Classic som nu startar i V75-1. – Han känns faktiskt riktigt bra för dagen. Jag var jättenöjd med honom i Boden i söndags där han hade jätteproblem med banan, det är definitivt ingen isbanehäst. Men hästen behövde loppet i kroppen med sikte på det här och kämpade fint trots att han inte fick något fäste. Han har utvecklats mycket sedan han var femma i V75 i oktober. Då tyckte jag inte att han var bra nog att vinna V75-lopp, men nu är jag inte främmande för att det kan gå vägen. Jag kommer dessutom byta ut det norska huvudlaget mot hel- eller halvstängt med förhoppningen att få honom mer alert hela vägen. Skulle dessutom blidvädret hålla i sig så att vi kan köra barfota är han kraftigt gynnad. I sådana fall är det verkligen en rysare att varna för. Nästa styrning är 10 Speedy Gold (V75-3) som Lindqvist inte kört sedan i somras. – Det var länge sedan och jag har ingen riktigt koll på dagsformen. Hur som helst får han svårt att räcka till seger i den här omgivningen. Lite större är förhoppningarna på kallblodet 9 Haaga Prinsen (V75-5) som var skrälltvåa i V75 senast han hade Ove A Lindqvist i sulkyn. – Han gjorde ett jättebra lopp då. En startsnabb häst som borde hamna vettigt till trots tillägg och kunna sluta trea-fyra. Seger är ändå långsökt. Den riktigt stora chansen att starta V75-året med seger kommer i V75-7 där 1 Elles W.Phedo dragit exakt samma förutsättningar som när hon och Lindqvist ledde varje meter på Romme. – Den segern var extra skön eftersom det är en häst som jag gillar skarpt, dessutom hade vi haft mycket stolpe ut tidigare. Då velade jag lite på förhand om jag skulle köra i ledningen eller inte eftersom jag var osäker på formen, men det är jag inte den här gången, slår Lindqvist fast och förklarar: – Hästen kändes fantastiskt bra på Solvalla i lördags, bättre än vid vinsten visade att hon verkligen hittat sig själv igen. Därför kan jag redan nu gå ut med att jag ska köra i ledningen om vi hittar dit, det spelar ingen roll om vi får en, två eller tre tryckare. Sedan är det självklart att jag hoppas att det hålla hela vägen.

Robin Johansson

Föregående artikelFem tippar V75 – Bergsåker 5 januari
Nästa artikelNästagångare 3-5 januari

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.