Inför V75: Berglunds fartvidunder redo för yppersta eliten

186

Inför V75: Berglunds fartvidunder redo för yppersta eliten

I fjol visade han fart som räcker i alla sammanhang.
I år är han ännu bättre.
Med en bländande årsdebut bakom sig går Shocking Superman på lördag ut i Guldbjörken på Umåker.
– Han känns verkligen på topp, säger tränaren Oscar Berglund.

Shocking Superman (V75-5) hade inte tävlat på sex månader när han för ett par veckor sedan årsdebuterade hemma i Östersund. Oscar Berglund och kusken Emilia Leo hade inte kunnat önska sig en bättre start på säsongen. Från tredje par utvändigt dundrade hingsten runt motståndet till överlägsen seger via 1.08,5 de avslutande 700 meterna.
– Han är fruktansvärt snabb och när Emilia trycker gasen i botten går det undan. Det gjorde det senast och det var jättebra, men man ska komma ihåg att han mötte ett beskedligt gäng och man ska inte dra för stora växlar på att han vann, för det hade jag som krav att han skulle göra. Det viktigaste för mig och Emilia, och det vi tog med oss, var helhetsintrycket. Sättet han löste värmning, provstart och lopp på var femstjärnigt, säger Oscar Berglund, som fått ytterligare positiva besked av sin häst efter loppet.
Den forne unghäststjärnan har dragits med problem under flera år och flyttade efter en utebliven femåringssäsong till Oscar Berglund. I hans regi gjorde hästen ett par fantastiska prestationer under fjolåret, inte minst när han utklassade motståndet på mycket snabba 1.10,7/2 140 meter auto i Silverörnen på Solänget, men han fick inte ut sitt fulla kunnande.
– Han har haft problem med hälsan och sina blodvärden och i fjol hade han långa djupa dalar mellan sina höga toppar. Han fick vila och börja om efter varje start så vi hade inget att bygga vidare på. Det har vi kommit tillrätta med under vintern och det är verkligen positivt nu efter årsdebuten, att han har kunnat träna på och gått framåt med loppet, istället för bakåt som i fjol. Han gick sista jobbet inför lördag här i dag (tisdag) och han känns verkligen på topp.

Siktar på Elitloppet
Oscar Berglund har länge framhållit att Shocking Superman besitter skyhög kapacitet och han sticker inte under stolen med att ribban är högt lagd inför årets säsong.
– Eftersom han missade femåringssäsongen när andra härdas och växer in i eliten, ligger han egentligen ett år efter sina kullkamrater. Men det gör kanske att han har sparat nu framöver. Vi får se det så och det har hänt mycket i vinter. Han är finare, fräschare och bättre.
Hur ser förhoppningarna ut inför säsongen?
– Det är inget att hymla med att både jag och Emilia drömmer om att han ska få en av de 16 platserna i Elitloppet om en och en halv månad. Om det förblir en dröm eller om det blir verklighet får vi se men om hästen får vara hel och frisk anser vi att han har alla kvalitéer som krävs för att vara med där.

”Rejäl pollett att spela ut”
Vägen till Elitloppet kan gå via Paralympiatravet. Guldbjörken i Umeå utgör den fjärde och sista deltävlingen inför finalen på Åby 25 april och med spår fyra bakom startbilen tillhör Shocking Superman segerkandidaterna.
– Det ser väldigt bra ut för vår del. Vi fick ett lämpligt spår och han möter hästar av lite blandad kaliber. Det är ett par som sticker ut och vi vann spårlottningen mot en av dem och förlorade spårlottningen mot den andre, säger Oscar Berglund och syftar på Perfect Spirit som drog nummer tolv och finske elitloppsfinalisten Next Direction med startspår tre.
– Jag känner inte till dagsstatusen på den finske hästen men hans meriter väger tungt och får han dämpa tempot i ledningen finns det inte många hästar som tar ner honom. Men jag tror att vi kommer ha en rejäl pollett att spela ut under slutvarvet. Vi får se hur långt det räcker men vi kommer göra ett försök och verkligen gå för det. Det ska bli spännande!

”Skyhög kapacitet”
Oscar Berglund har ytterligare två hästar till start inom ramen för V75 och av dem tillmäter han Pleasure For Cash (V75-4) störst chanser. Den kapable men strulige sexåringen gör första starten för Östersundtränaren.
– Det är en sådan häst som jag har haft koll på under hela karriären och han har blandat rena uppvisningar med att inte alls vilja vara med i matchen. Han har skyhög kapacitet men har galopperat bort mycket pengar. Det är en otroligt spännande häst att få in i stallet och första gången jag körde honom fick jag en riktig wow-känsla. Han känns som en riktig klasshäst och har skött jobben fläckfritt. Han är väl förberedd och jag hade inte anmält till V75 om jag inte hade trott att han har där att göra.
Pleasure For Cash startar med spår två bakom startbilen över 2 640 meter.
– Han har perfekta förutsättningar. Vi hade verkligen tur med spåren den här gången och distansen tror jag passar honom jättebra. Jag säger till Emilia att köra som om hon har en riktigt bra häst mellan skalmarna men hur hon sedan lägger upp det är upp till henne. Han har varit så bra i träningen under veckorna här hemma så jag är ganska spänd på att se vad han kan uträtta.

Jätterysare på racerbalans
Shocking Superman ska som vanligt gå i jänkarvagn, med ett blinkers-huvudlag och utan skor på hovarna. För Pleasure For Cash blir det hybridvagn, barfota bak för första gången sedan i somras och goggles-huvudlag för första gången i karriären. Den av stallets V75-hästar som maxas allra mest när det kommer till utrustningen är Cobourg Hanover (V75-3). Den startsnabbe hästen har dessutom drömläge med innerspår bakom startbilen. Oscar Berglund ligger emellertid lågt beträffande hästens segermöjligheter.
– Han har haft sina bekymmer med sjukdomar genom karriären och att han har tagit sig tillbaka till silverdivisionen är bra gjort. Han är verkligen en hedershäst, en riktig kompis, och jag har inga krav på honom längre. Nu är det väldigt fina hästar emot och jag har svårt att se honom som ett vinstbud, men efter att ha gått med träningsutrustning hela vintern blir det nu racerbalans med goggles, rycktussar, jänkarvagn och barfota. Det i kombination med bricka ett över kort distans gör att han säkert kommer gör ett bra lopp och från rygg på ledaren kan han vara tvåa-trea-fyra. För spelarna kanske han kan vara en rolig outsider om man går utanför de mest betrodda.

Föregående artikelInför V75: Hemmahoppet är tillbaka
Nästa artikelBöter för Gocciadoro – sprutor och kvicksilver i hästtransporten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.