Inför V75 Bollnäs 7 september 2013: Di Leva Käll!

252

dileva

Hon köptes som fölsto.
Istället gör Dileva Käll succé som tävlingshäst hos sin nye tränare Daniel Redén.
– När man blir till åren kan det vara positivt med miljöombyte, säger Solvallatränaren.
Bollnäs bjuder på lördagen på V75-fest och en dubbeljackpot med 88 miljoner kronor att vinna. Det finns hela 55 miljoner kronor i potten för sju rätt, dessutom elva miljoner kronor i potten för sex rätt och 22 miljoner kronor i potten för fem rätt.
Daniel Redén har full form på sitt stall och två intressanta hästar till start inom V75-spelet. Först ut är Dileva Käll (V75-1) som köptes till stall Zet för en dryg månad sedan. Det sjuåriga stjärnstoet, som tjänat drygt 4,7 miljoner kronor och är snabbaste stoet genom tiderna (1.09,9) på svenska travbanor, köptes i första hand som fölsto.
– Ja, det var grejen att hon ska bli fölsto, men samtidigt var det så sent på året att vi kände att vi lika gärna kunde tävla vidare. Att göra ett försök och se om det fungerar, säger Daniel Redén.

Överraskande bra
I debuten för Daniel Redén slutade Dileva käll tvåa sto-EM och tjänade 375 000 kronor. Hon följde sedan upp med spetsseger mot namnkunnigt motstånd på Solvalla på en 1.10-tid.
– Jag har varit jätteöverraskad. Det fanns inte i min kartbok att hon skulle vara så bra. Det är ingen wow-grej att köra henne i träningen, men i loppen får man en helt annan uppfattning. Hon har ett jäkla driv i steget och lägger mycket mark under sig.
– Hon har alltid visat sig vara en bra häst. När man blir till åren kan det vara positivt med miljöombyte och det känns som hon tagit det på bra sätt. Hon trivs väldigt bra, säger Daniel Redén.

Känns bättre och bättre
På lördagen är det dags för tredje starten i ny regi och Daniel Redén tror att hon ska ha utvecklats ytterligare formmässigt.
– Hon gick i dag (måndag) och känns bara bättre och bättre. Det känns som att hon tar åt sig loppen på ett bra sätt, och även träningen…det är ny träningen för henne. Det är inte många som har en lerbana som jag. Hästarna brukar gå fram med lopp efter min tunga träning. Nu känns det även som hon lugnat ner sig lite och det är positivt. Det är en pigg och glad häst som gillar att träna, det märker man, säger Daniel Redén.
På lördagen har Dileva Käll lottats till ett bakspår bakom startbilen.
Hur ser du på uppgiften?
– Det verkar vara förnuftig häst och vi får hoppas med tempo och att vi kommer ner i någon vettig position. Jag tycker hon ska bedömas på de två senaste insatserna. Hon är en av dem som ska räknas.

Finaltvåa på V75 i februari
Quangaroo Zet
(V75-7) har två raka segrar och kanske kan det vara dags för första fullträffen på V75. I februari var han tvåa i försök och final i bronsdivisionen och nu ett halvår senare står han fortfarande kvar i klassen.
– Jag har matchat honom mot väldigt tufft motstånd i några femåringslopp där han mött hästar som Occhione Jet och On Track Piraten. Därför har jag matchat honom i lite lättare lopp i de senaste starterna för att få upp motivationen på honom. Nu har vi ett svårt läge med spår åtta bakom startbilen och vi får se vilken position som är ledig… Han kändes mycket bättre senast och jag hoppas att han ska gått framåt ytterligare med det loppet. Allt verkar bra i jobben. Det är en häst som brukar växa med uppgiften.

Lars-Ove Pettersson