Inför V75: Brad tillbaka ännu läckrare

135

Inför V75: Brad tillbaka ännu läckrare

I våras slog han sig in i världseliten.
Sedan försvann han i nio månader.
På lördag är Handsome Brad tillbaka.
– Hästen känns grymt bra, jag kan inte begära mer av honom i träningen, säger Ulf Stenströmer inför comebacken.

 Det började med seger i gulddivisionen i årsdebuten.
Därpå kvalade Handsome Brad in till Olympiatravet.
Där slutade han tvåa bakom Propulsion med massor av topphästar bakom sig.
Det följdes upp med spetsseger i Copenhagen Cup och därmed stod det klart att Ulf Stenströmer lyckats lotsa ännu en häst upp till den absoluta eliten, dit han tidigare fört hästar som Noras Bean och Your Highness.
Man tackade emellertid nej till Elitloppet och valde istället Harper Hanovers, där Handsome Brad svarade för en svettig insats som tvåa.
Men säsongen blev kort och inför lördagens återkomst har hästen inte synts på tävlingsbanan sedan Åby Stora Pris 10 augusti.
– Hästen fick en lätt varning i ett gaffelband efter det loppet. Det var väldigt lite, men vi tog ändå beslutet att avbryta och inte sikta på de stora loppen som återstod under året. Det var ett lätt val och jag hoppas att vi har igen det den här säsongen, förklarar Ulf Stenströmer.

”Absolut snabbaste jobb jag har kört”
Som titelförsvarare kunde Stenströmer valt att förlägga comebacken till Danmark, där travsporten hunnit igång precis i tid för att köra landets största lopp.
– Det fanns i tankarna att åka till Köpenhamn, men jag misstänkte att loppet på Mantorp skulle bli lite enklare samtidigt som det är en betydligt kortare resa. Vad gäller motståndet fick jag väl rätt, men tyvärr drog vi ett hemskt utgångsläge.
Kan han få en ännu bättre säsong i år?
– Jag hoppas och tror att den blir lika bra i alla fall, och förhoppningsvis lite längre. Hästen är mer tokig än han varit förut. Han tycker plötsligt att han är guds gåva till alla ston och att han själv är ruskigt läcker. Jag ser det som ett jättebra tecken.
Hur är han förberedd inför lördagens lopp?
– Han är väl förberedd. Jag har kört 1.15,5 i 1 600 meter och det är ett av de absolut snabbaste jobb jag har kört i hela min karriär. Hästen kändes grymt fin. Han har varit väldigt bra i sina två senaste årsdebuter och ska inte vara sämre nu. Från ett bättre utgångsläge hade jag trott mycket på honom.
Hur gör du med utrustningen?
– Det blir barfota runt om och jänkarvagn som vanligt. Däremot har jag inte bestämt mig med huvudlaget. Han går oftast med stängt, men jag vill helst inte maxa allt i först starten så vi kanske kör med ett norskt som i Harpers. Vi får se efter värmningen.
Hur ser du på uppgiften?
– Jag är inte speciellt rädd för motståndarna. Däremot vill jag helst att han får ett snällt lopp så om Chief Orlando skulle få bestämma i ledningen blir det kanske en hopplös uppgift att hinna fram. Men jag räknar med att Brad ska prestera direkt och åker inte till Mantorp bara för att få ett lopp i kroppen.

Sugen på ledningen
Faktum är att Stenströmer låter nästan lika uppåt på sin andra V75-häst. Och här är planerna betydligt mer offensiva på förhand.
– Ägarna har sagt att de gärna skulle vilja hästen i ledningen och nu kan det vara läge för det, säger Stenströmer om sin V75-slitare Flash Håleryd som sällan har spelarnas förtroende, men slog till i januari till 29 gånger pengarna och kanske kan sitta där på lördag igen.
– Senast drog vi det norska huvudlaget före start för att ladda och hästen svarade väldigt bra på det. Jag fick höra att han var en av de snabbaste hästarna på hela tävlingsdagen första biten, men så slog han ihop lite grann och tappade fart.
Enligt data från positioneringssystemet som publiceras via ATG Xlabs så öppnade Flash Håleryd 1.00,3 första 100 meterna, vilket var tredje snabbast på hela tävlingsdagen, men de två som var snabbare var Religious och Dom Perignon som startade i samma lopp.
– Han visade i alla fall att han kan öppna snabbt och det skulle vara kul att få se honom i ledningen, det var länge sedan. Hästen är i alla fall jättefint i ordning.
Kan man göra något så att han inte ska slå ihop och tappa fart på lördag?
– Man skulle kunna raspa lite grann på tassarna. Det är väldigt sällan man slipar en tå och det kanske vore lite väl mycket finlir, men jag ska fundera på det.
Hur gör du med huvudlaget den här gången?
– Jag vet inte. Om vi nu ska ladda så vore det intressant att ha goggles, vilket jag aldrig tror att han har haft. Men hästen kan vara lite vass innan loppen så jag får konferera med kusken först. Det kan ju bli att vi gör som senast också. Vi får suga på den karamellen.
Hur ser du på hästarnas vinstchanser?
– Ingen har riktigt bra chans, men båda har lite chans. Framförallt är båda riktigt bra i ordning, så gäller det bara att ha lite tur i loppen också, säger Ulf Stenströmer.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.